hapnik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam. Stoję właśnie przed wyborem kołowrotka do spinningu. Pomimo, ?źe mogę na to przeznaczyć 1000zł, wyb?łr wcale nie jest prosty. Kij jaki prawdopodobnie kupię to Dragon Guide Select Sting 2,70m 4-21g. Będę łowił gł?łwnie szczupaki, sandacze, ale r?łwnie?ź bolenie Co byście mi polecali lub wybrali na moim miejscu? Do tej pory myślałem o czymś ze stajni Daiwy, gł?łwnie model R'Nessa 3000, ale nie jestem do końca przekonany. Liczę na Waszą pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Na przykład Daiwa Bradia 2500R na Ebayu. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Odpuść sobie R`Nessę.Poni?źej masz link do kałasznikowa ze stajni Shimano http://allegro.pl/shimano-twin-power-4000-fa-japan-karta-gwa r-i1562067199.html oraz l?źejszy, ale r?łwnie mocny 4000FC http://allegro.pl/shimano-twin-power-4000-fc-made-in-japan-i 1573762048.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapnik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jeśli wybierałbym Twin Powera, to na pewno FC. A co sądzicie o Stradicu FC? PS. Jak się ma rozmiar 4000 Shimano do 3000 Daiwy, jeśli chodzi o wielkość? Czy Shimano nie będzie sporo większe? Bo myślałem te?ź o 2500 Shimano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Są podobne.Bierz TP - jest mocniejszy od Stradic`ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapnik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Szkoda, ?źe ten Twin Power 4000 FA jest taki cię?źki... Mogę kupić nowego japońskiego Sustaina 4000 FE (TP na rynek USA) za 750zł, ale 395g to jednak za du?źo... Przyjrzę się bli?źej temu nowemu TP, ale wszelkie inne pomysły mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Shimano 2500, to maleństwo ze szpulką jak naparstek... <_< Daiwa 3000 ma sporo szerszą szpulkę od Shimaniak?łw 3000/4000...Ja bym sobie odpuścił Twinka FC... Za bardzo zbli?źone pieniądze (okołotysiączłotych) pojawiają się ostatnio na allegro ceratki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Chyba, ?źe poszukasz 4000Mg ( 2006).Przerobiłem większość TP - ten ma do?źywocie.Moc i niska waga ( circa 270gr) w konstrukcji ze stop?łw magnezu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Shimano 2500, to maleństwo ze szpulką jak naparstek... <_< Daiwa 3000 ma sporo szerszą szpulkę od Shimaniak?łw 3000/4000...Ja bym sobie odpuścił Twinka FC... Za bardzo zbli?źone pieniądze (okołotysiączłotych) pojawiają się ostatnio na allegro ceratki.. Akurat mam por?łwnanie Ceratki 3000 z TP 4000Fc - u?źywałem obydwu przy rapowaniu. Ta pierwsza szybko zmieniła właściciela - TP chodzi o niebo płynniej i nie męczy się pod obcią?źeniem...Wyb?łr nale?źy jednak do Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Shimano 2500, to maleństwo ze szpulką jak naparstek... <_< Daiwa 3000 ma sporo szerszą szpulkę od Shimaniak?łw 3000/4000...Ja bym sobie odpuścił Twinka FC... Za bardzo zbli?źone pieniądze (okołotysiączłotych) pojawiają się ostatnio na allegro ceratki.. Akurat mam por?łwnanie Ceratki 3000 z TP 4000Fc - u?źywałem obydwu przy rapowaniu. Ta pierwsza szybko zmieniła właściciela - TP chodzi o niebo płynniej i nie męczy się pod obcią?źeniem...Cię?źko mi się z Panem trochę nie zgodzić, ale nie wypadało mi zachwalać shimaniaka... <_< Tyle, ?źe jak ju?ź, to tego FA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Mogę kupić nowego japońskiego Sustaina 4000 FE (TP na rynek USA) za 750zł, ale 395g to jednak za du?źo... Dla sprostowania: Sustain 4000FE wa?źy 320 g.A, i produkowany - w Malezji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapnik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 TP 4000 FA odpada ze względu na wagę. Prawie 400g do średniocię?źkiego spina to jak dla mnie du?źo za du?źo. R?łwnie?ź z powodu wagi nie biorę pod uwagę Sustaina 4000 FD, kt?łrego mogę mieć n?łwkę za 750zł, a mo?źe i taniej... Zał?ł?źmy, ?źe chciałbym przyoszczędzić i kupić coś do 500-600zł. Co wtedy byście mi polecili? Czy nadal Shimano (mo?źe nowy Technium?), czy mo?źe coś innego? Dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 TP 4000 FA odpada ze względu na wagę. Prawie 400g do średniocię?źkiego spina to jak dla mnie du?źo za du?źo. R?łwnie?ź z powodu wagi nie biorę pod uwagę Sustaina 4000 FD, kt?łrego mogę mieć n?łwkę za 750zł, a mo?źe i taniej... Zał?ł?źmy, ?źe chciałbym przyoszczędzić i kupić coś do 500-600zł. Co wtedy byście mi polecili? Czy nadal Shimano (mo?źe nowy Technium?), czy mo?źe coś innego? Dzięki za wszelką pomoc Kolejny słabosilny... Czy 90% wędkarzy to ju?ź pogięło z tą masą kołowrotk?łw...? <_< A gdybyś Pan chciał przyoszczędzić, to podejrzewam, ?źe i tak wszyscy radziliby podobnie... Ja tylko tak nieśmiało, nauczony własnym i cudzym doświadczeniem, ?źe lepiej kupić coś ju?ź sprawdzonego, na dodatek zadbać o to z nale?źytą starannością i raczej nie wpitalać się w najnowsze nowości... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ja bym brał to co radzi @Patu a zaoszczędzone 250 PLN?łw doło?źył do lepszego kijka <_< z trochę większym cw je?źeli nastawiasz się na szczupaki i bolenie, z 21 g to mo?źesz śmiało zakładać siemano 2500 i śmigać na pstrągi <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapnik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o cię?źar wyrzutu, to seria Guilde Select ma go 'troszkę' zani?źony. Kij do 25g mo?źna opisać jako 40g, kij do 42g jako 60g, tak?źe 21g spokojnie wystarczy na szczupaki i bolki Co do kołowrotka, to p?łki co myślę o tym nowym TP (4000 FC). Ładny i dość lekki, więc mi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 ja myślałem raczej o TP 4000 FA Ta niska waga nie wzięła się znikąd. Shimano ma obecnie dziwną tendencje do pomniejszania kołowrotk?łw. Mam Techniuma 2500 FB do pstrągowania, rotor i szpula jak najbardziej rozmiar 2500 ale dupa jakby od 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Jak chcesz ?źeby machina posłu?źyła to bierz certe w rozmiarze3500.Jak sandacze to wybieraj mocną machinę bo ja osobiście w trzy wyprawy zaje?ździłem shimaniaka tp 4000 .Po tej trzeciej ledwo się kręcił. Cerata słu?źy ju?ź trochęwięc mogę polecić. Jednak jak daiwa to cena od 1000 zł w g?łrę,Lub u?źywki.Patrz co pisze kolega @zorro - polecam pozdr, ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapnik Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Certate kosztuje ponad 1,5 tysiąca, więc odpada. U?źywki tak samo. PS. Nie wiem, jakim cudem zajechałeś TP na trzech wyprawach, ale to wcale nie znaczy, ?źe TP jest słaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja mam 2 TP i FA i FC i nie mogę powiedzieć bym im odpuszczał.Lubię łowić cię?źko i na du?źe przynęty gumy jak i wobki i nie widzę by się coś im działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Generalnie za tysiaka nowej maszynki z lepszej p?łłki nie kupisz w kraju.Albo import bez cła albo dorzutka kilka st?łwek i bez b?łlu w kraju.Jakbyś na forum przypilnował, to sprzedają goście dobre kręćki, Mefisto te?ź oferował niezłe kręćki praktycznie nowe w okolicach tysiaka, wiem bo kupiłem twinka 2500 z 98roku.Jak był przykręcony kilka razy do kija to nic więcej.Rozebrałem, nasmarowałem i kręci niegorzej jak stelki z 2008roku .To kwestia zaufania do koleg?łw, kt?łrzy udzielają rad i kt?łrzy sprzedają dobre kręćki, bo kupują nowe.Wiadomo, ?źe mo?źna się naciąć, ale tutaj ludzie raczej się szanują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Generalnie za tysiaka nowej maszynki z lepszej p?łłki nie kupisz w kraju.Albo import bez cła albo dorzutka kilka st?łwek i bez b?łlu w kraju.Jakbyś na forum przypilnował, to sprzedają goście dobre kręćki, Mefisto te?ź oferował niezłe kręćki praktycznie nowe w okolicach tysiaka, wiem bo kupiłem twinka 2500 z 98roku.Jak był przykręcony kilka razy do kija to nic więcej.Rozebrałem, nasmarowałem i kręci niegorzej jak stelki z 2008roku .To kwestia zaufania do koleg?łw, kt?łrzy udzielają rad i kt?łrzy sprzedają dobre kręćki, bo kupują nowe.Wiadomo, ?źe mo?źna się naciąć, ale tutaj ludzie raczej się szanują. Jozi dobrze m?łwi Za 500 pln?łw pilnuj forum, mo?źe trafi Ci się jakaś fajna Daiwa, ew. TP FA, FB. Za 1000 - polowałbym na Certate albo TP JDM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapnik Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Mogę za 750zł kupić nowego Sustaina 4000 FD - to jest taki Twin Power na rynek USA, made in Japan. Wszystko fajnie, gdyby nie ta waga... No i wizualnie te?ź średnio mi się podoba. P?łki co myślę o tym TP 4000 FC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Kruca bomba, mało casu bo sezon blisko .Takie rzeczy trzeba ju?ź oglądać w zimie a nie na ostatnią chwilę.Musisz sam podjąć decyzję, a jak podejmuje się szybko decyzje to r?ł?źnie to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam nie chce być,nie miły,ale kolego @hapnik,juz 4 razy powt?łrzyłeś, ze TP za cięzki a ty mo?źesz miec sustaina za 750zł z usa,zaczyna sie robic mała kołomyja,bo ty ze TPFA za ciezki,a koledzy ze TPFA bedzie,dobry,(lub cerata)Wez zamotaj kogos kto ci kupi na ebayu RYOBI zauber-a te z ebaya maja korbe kuta nie składaną i zapasowe szpule,model 4000 wazy cos 300gr(+ - 20gr)i kup 2 szt a nawet jak sie uda to i trzy mo?źesz wyrwac,i do twoich potrzeb,masz jak znalazł.a je?źeli nie to pozostaje ci TPFA <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 albo cerata <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi