Skocz do zawartości

Kołowrotek spinningowy do 1000zł

hapnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stoję właśnie przed wyborem kołowrotka do spinningu. Pomimo, ?źe mogę na to przeznaczyć 1000zł, wyb?łr wcale nie jest prosty. Kij jaki prawdopodobnie kupię to Dragon Guide Select Sting 2,70m 4-21g. Będę łowił gł?łwnie szczupaki, sandacze, ale r?łwnie?ź bolenie

Co byście mi polecali lub wybrali na moim miejscu?

Do tej pory myślałem o czymś ze stajni Daiwy, gł?łwnie model R'Nessa 3000, ale nie jestem do końca przekonany. Liczę na Waszą pomoc.

• Like 1

Odpuść sobie R`Nessę.

Poni?źej masz link do kałasznikowa ze stajni Shimano

http://allegro.pl/shimano-twin-power-4000-fa-japan-karta-gwa r-i1562067199.html

oraz l?źejszy, ale r?łwnie mocny 4000FC

http://allegro.pl/shimano-twin-power-4000-fc-made-in-japan-i 1573762048.html

Shimano 2500, to maleństwo ze szpulką jak naparstek... <_<

Daiwa 3000 ma sporo szerszą szpulkę od Shimaniak?łw 3000/4000...

Ja bym sobie odpuścił Twinka FC... Za bardzo zbli?źone pieniądze (okołotysiączłotych) pojawiają się ostatnio na allegro ceratki..:D

Ja bym sobie odpuścił Twinka FC... Za bardzo zbli?źone pieniądze (okołotysiączłotych) pojawiają się ostatnio na allegro ceratki..:D

Akurat mam por?łwnanie Ceratki 3000 z TP 4000Fc - u?źywałem obydwu przy rapowaniu. Ta pierwsza szybko zmieniła właściciela - TP chodzi o niebo płynniej i nie męczy się pod obcią?źeniem...

Wyb?łr nale?źy jednak do Ciebie...

Akurat mam por?łwnanie Ceratki 3000 z TP 4000Fc - u?źywałem obydwu przy rapowaniu. Ta pierwsza szybko zmieniła właściciela - TP chodzi o niebo płynniej i nie męczy się pod obcią?źeniem...

Cię?źko mi się z Panem trochę nie zgodzić, ale nie wypadało mi zachwalać shimaniaka... <_< :lol: :lol:

Tyle, ?źe jak ju?ź, to tego FA... :D

TP 4000 FA odpada ze względu na wagę. Prawie 400g do średniocię?źkiego spina to jak dla mnie du?źo za du?źo. R?łwnie?ź z powodu wagi nie biorę pod uwagę Sustaina 4000 FD, kt?łrego mogę mieć n?łwkę za 750zł, a mo?źe i taniej...

Zał?ł?źmy, ?źe chciałbym przyoszczędzić i kupić coś do 500-600zł. Co wtedy byście mi polecili? Czy nadal Shimano (mo?źe nowy Technium?), czy mo?źe coś innego?

Dzięki za wszelką pomoc

TP 4000 FA odpada ze względu na wagę. Prawie 400g do średniocię?źkiego spina to jak dla mnie du?źo za du?źo. R?łwnie?ź z powodu wagi nie biorę pod uwagę Sustaina 4000 FD, kt?łrego mogę mieć n?łwkę za 750zł, a mo?źe i taniej...

Zał?ł?źmy, ?źe chciałbym przyoszczędzić i kupić coś do 500-600zł. Co wtedy byście mi polecili? Czy nadal Shimano (mo?źe nowy Technium?), czy mo?źe coś innego?

Dzięki za wszelką pomoc

Kolejny słabosilny... Czy 90% wędkarzy to ju?ź pogięło z tą masą kołowrotk?łw...? <_<

A gdybyś Pan chciał przyoszczędzić, to podejrzewam, ?źe i tak wszyscy radziliby podobnie... :lol:

Ja tylko tak nieśmiało, nauczony własnym i cudzym doświadczeniem, ?źe lepiej kupić coś ju?ź sprawdzonego, na dodatek zadbać o to z nale?źytą starannością i raczej nie wpitalać się w najnowsze nowości... <_<

Jeśli chodzi o cię?źar wyrzutu, to seria Guilde Select ma go 'troszkę' zani?źony. Kij do 25g mo?źna opisać jako 40g, kij do 42g jako 60g, tak?źe 21g spokojnie wystarczy na szczupaki i bolki ;)

Co do kołowrotka, to p?łki co myślę o tym nowym TP (4000 FC). Ładny i dość lekki, więc mi pasuje :D

Jak chcesz ?źeby machina posłu?źyła to bierz certe w rozmiarze3500.

Jak sandacze to wybieraj mocną machinę bo ja

osobiście w trzy wyprawy zaje?ździłem shimaniaka tp 4000 .

Po tej trzeciej ledwo się kręcił. Cerata słu?źy ju?ź trochę

więc mogę polecić. Jednak jak daiwa to cena od 1000 zł w g?łrę,

Lub u?źywki.

Patrz co pisze kolega @zorro - polecam :mellow:

pozdr,

ZH

Generalnie za tysiaka nowej maszynki z lepszej p?łłki nie kupisz w kraju.Albo import bez cła albo dorzutka kilka st?łwek i bez b?łlu w kraju.Jakbyś na forum przypilnował, to sprzedają goście dobre kręćki, Mefisto te?ź oferował niezłe kręćki praktycznie nowe w okolicach tysiaka, wiem bo kupiłem twinka 2500 z 98roku.Jak był przykręcony kilka razy do kija to nic więcej.Rozebrałem, nasmarowałem i kręci niegorzej jak stelki z 2008roku :D .To kwestia zaufania do koleg?łw, kt?łrzy udzielają rad i kt?łrzy sprzedają dobre kręćki, bo kupują nowe.Wiadomo, ?źe mo?źna się naciąć, ale tutaj ludzie raczej się szanują.

Generalnie za tysiaka nowej maszynki z lepszej p?łłki nie kupisz w kraju.Albo import bez cła albo dorzutka kilka st?łwek i bez b?łlu w kraju.Jakbyś na forum przypilnował, to sprzedają goście dobre kręćki, Mefisto te?ź oferował niezłe kręćki praktycznie nowe w okolicach tysiaka, wiem bo kupiłem twinka 2500 z 98roku.Jak był przykręcony kilka razy do kija to nic więcej.Rozebrałem, nasmarowałem i kręci niegorzej jak stelki z 2008roku :D .To kwestia zaufania do koleg?łw, kt?łrzy udzielają rad i kt?łrzy sprzedają dobre kręćki, bo kupują nowe.Wiadomo, ?źe mo?źna się naciąć, ale tutaj ludzie raczej się szanują.

Jozi dobrze m?łwi :D

Za 500 pln?łw pilnuj forum, mo?źe trafi Ci się jakaś fajna Daiwa, ew. TP FA, FB. Za 1000 - polowałbym na Certate albo TP JDM.

Witam nie chce być,nie miły,ale kolego @hapnik,juz 4 razy powt?łrzyłeś, ze TP za cięzki a ty mo?źesz miec sustaina za 750zł z usa,zaczyna sie robic mała kołomyja,bo ty ze TPFA za ciezki,a koledzy ze TPFA bedzie,dobry,(lub cerata)

Wez zamotaj kogos kto ci kupi na ebayu RYOBI zauber-a te z ebaya maja korbe kuta nie składaną i zapasowe szpule,model 4000 wazy cos 300gr(+ - 20gr)i kup 2 szt a nawet jak sie uda to i trzy mo?źesz wyrwac,i do twoich potrzeb,masz jak znalazł.a je?źeli nie to pozostaje ci TPFA <_<