Skocz do zawartości

Kołowrotek spinningowy do 1000zł

hapnik

Rekomendowane odpowiedzi

Kij jaki prawdopodobnie kupię to Dragon Guide Select Sting 2,70m 4-21g. Będę łowił gł?łwnie szczupaki, sandacze, ale r?łwnie?ź bolenie

Witam.

W kołowrotkach około tysiaka rozeznania nie mam ?źadnego, więc z porady nici, bardzo przepraszam. Że się wtrącam. Polecam słuchać Koleg?łw, nie wska?źę kt?łrych.

Zastanawia mnie tylko, czy wymienione poni?źej (edit - wrrr?łć!: powy?źej) gatunki będzie Kolega łowił w łowiskach zbli?źonych charakterem i na podobne przynęty?

Drugie pytanie. Dlaczego wyb?łr padł na ten, a nie inny kijek? Pytanie niezaczepne, bo tego kija nie miałem w rękach i chciałbym wiedzieć.

Przepraszam za OT, pozdrawiam

Grzesiek

Będę łowił na rzece Narwi. Kijek wybrałem gł?łwnie pod bolenie, ale na szczupaka i l?źejsze łowienie sandacza te?ź się nada ;) Dlaczego taki kij? Między innymi ze względu na ciekawy design i rezonans w rękojeści. Co prawda Team Dragony te?ź mają rezonans, ale trochę słabszy (ze względu na korek) i są bardziej delikatne (łatwiej je złamać), dlatego wyb?łr padł właśnie na Guide Select. Cw do 21g wydaje się niski, ale śmiało mo?źna go czytać jako 28-30g, poniewa?ź ta seria ma trochę zani?źony cw

PS. Z tańszych kijaszk?łw wziąłbym Dragon Millenium Super Fast 2,70 5-25g.

O ile ja dobrze kojarzę kije dragona (wygrałem na zawodach bodaj?źe butchera) są fatalnie wywa?źone z lekkim kołowrotkiem, nawet stary czarny shimaniak 3000 go nie wywa?źał.Spr?łbuj u koleg?łw po?źyczyć i sprawdź jaka powinna być waga kręćka do tego kija bo to dość istotny szczeg?łł przy dłu?źszych łowach.

W porządku. Jeśli ?źaden z Koleg?łw nie nam?łwi Cię na zbudowanie sobie wędki na miarę ........................

Grzesiek

A nie uwa?źasz Grześ, ?źe kijek wybrany ju?ź i skoro dobrze w łapce le?źy, kolega rozterek z tego tytułu nie prze?źywa, to po co napierać ?

Pytanie kołowrotka dotyczy przecie?ź.

Waldku Kolego :D Ale?ź ja ostatni do napierania i generowania nieuzasadnionych rozterek. Celowo na innych paluchem wskazuję w tej kwestii, bo nie od dobierania sprzętu innym tu jestem.

Kolega @hapnik napisał, jaki kij najprawdopodobniej kupi i nie wyczytałem, ?źeby go ju?ź miał w ręce oraz prosząc o opinię w przyszłości jednocześnie zało?źyłem, ?źe go jednak nabędzie, mimo ?źe Koledzy będą namawiać na inne rozwiązania, czego się spodziewam.

Chyba za du?źo dziś zjadłem i cię?źko coś piszę, więc tymczasowo opuszczam Forum dostojnym krokiem

Pozdrawiam

Grzesiek

Trudno sie polapac o co w tym watku sie rozchodzi...? :unsure: :D

Odnosnie kija rzuce tylko dygresje, ze co ciekawsze blanki sa jakby wstepnie wywazone w procesie projektowania. Gdy nastepnie w miare rozsadnie dobierze sie przelotki i nie przesadzi zbytnio z dlugoscia rekojesci to to co wyjdzie w sporym zakresie toleruje wage kolowrotkow.

Odnosnie zagadnienia glownego to jak juz kilka razy wtracalem obrany sposob poszukiwan nie do konca jest trafny. Brak wg mnie scislych zaleznosci miedzy dobroscia a cena. CZytaj wzrost ceny nie zawsze idzie w parze z walorami jakich naprawde potrzebuje wedkarz.

Jakby na mnie padlo sprobowalbym wielkosc 3000 Quantuma Catalysta (albo odpowiednika bo juz sie pewnie inaczej nazywa). Koszt cos z 130$.

Bardzo fajny choc delikatnawy kolowrotek z metalowym korpusem i o tak poszukiwanej <_< aksamitnej pracy (dane sprzed jakiegos czasu)

W DAiwe czy Shimano jezeli sie juz bawic to tylko z jap. rynku sciagane...

W naszych sklepach do niedawna chwalono Spro red/blue Arc. Jak to wyglada obecnie nie mam pojecia.

Gumo

Trudno sie polapac o co w tym watku sie rozchodzi...? :unsure: :D

Gumo

Czyli forumowy standart... najpierw jest pytanie, p?łźniej padają sugestie i ewentualne typy. W międzyczasie autor kładzie nacisk na modele podane przez siebie negując sprawdzone konstrukcje, a następnie zmiana plan?łw ( tudzie?ź finans?łw przeznaczonych na w/w cel)...potem pojawia się wątek o kijach i następuje czeski film :lol: ...