Skocz do zawartości

jerki na koncu cd drop shot heavy

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanko do kolegow bardziej uswiadomionych, mam zamiar kupic kilka jerkow o masie 30-40 gram, chce poprotsu sie pobawic nimi i sprawdzic czy mnie to nakreci, nie chce kupowac jerkowego kija, bo moze mi sie to nie spodobac, posiadam wedke compozite developments seria drop shot heavy 10-42 gramy, czy bede mogl jej uzyc do smigania jerkami?? oczywiscie prowizorka, ale jezeli mi sie spodoba to wtedy cos kupie mocniejszego... co o tym myslicie?? nie chce nadarmo wydawac kasy na kij gdyz raz juz tak zrobilem nakupilem jerkow i kija, i pozniej jakos mi przeszlo i bylem w plecy na kasie:-)

Salmo 7 to ok. 20g, 10 pływająca 36g czyli nawet 10 powinna polecieć bez obawy.

Tylko, ?źe 10-tką ju?ź doś mało komfortowo się rzuca (w por?łwnaniu do casta oczywiście). Si?łdemką śmigałem z Millenium Wobbler Dragona (do 35g). Było ju?ź znośnie i nawet ryby jakieś były :D

Naktańsze co mi strzeliło do łba to Dragon Millenium Kogut.

Jak pisałem, smyczyłem innym (Millenium Wobler) tylko przyciętym o 1 przelotkę dla podniesienia sztywności. Te?ź dawał radę. Na początek weź byle co w długości ok. 2m i raczej mocno sztywne. Pojerkujesz załapiesz o co biega i czego Ci potrzeba (to zupełnie serio)

A mo?źe taki Sorki ?źe tak podrzucam Ci tematy. Ju?ź kończę :D

Myślę ?źe ten CD do 42g spokojnie da radę porzucać 7 cm sliderem. Z prowadzeniem większych mo?źe troszkę za ustępliwa szczyt?łwka (jeśli to ten o kt?łrym myślę 230cm, blank coś z hot shota ). Ja w zeszłym sezonie 7 sliderem i podobnymi gramaturowo śmigałem 21g Fenwickiem i było spoko. Na początek mo?źna się tak pobawić aczkolwiek castingowo z odpowiednim patykiem przyjemniej.

ok pewnie pierwsze poprobuje sie pobawic moim dropshotem a jak mi sie nada to sobie kupie jerkowke, tak bedzie najlepiej

w zasadzie to mamzamiar zbudowac swoja pierwsze wedke w najblizszym czasie wiec moze bedzie to jakas jerkowka.... moze polecicie jakis tani blank....??

wiadomo ze tym cd bedzie nie komfortowo sie sterowalo, ale to tylko ma mnie przekonac ze chce, musze zlapac bakcyla, bo jak mowilem juz raz kupilem caly zestaw jerkowy, raz z nim bylem i pozniej kasa w plecy....do tej pory raczej na pstragi i klenie sie wybieralem, czasem na sandacze, i zadko na szczuple, w tym roku chce szczupaki pomeczyc jerkami.... jak mi sie spodoba to cos sobie zloze do tej metody..

mozna tez kijem od szczotki albo do bilarda ...

Wedle upodobań, akcja kija moderowana zbie?źnością! :lol:

BACIAR, m?łwisz o tym kijku CD do 42g, wspomnianym w pierwszym poście? Dlaczego wg Ciebie w og?łle się nie nadaje?

Pozdrawiam

Grzesiek

Witam ,

Tak , wyra?źałem swoją opinię o tym właśnie kijku. Po pierwsze to ma zbyt spolegliwą , cienką szczyt?łwkę i generalnie cały się bardzo mocno poddaje. Te 42g to wydają się być wartością absolutnie graniczną. Na pewno przecią?źać się go nie powinno. Ma specyficzne ugięcie jak na deklarowaną moc (23lb). Gnie się prawie pod korek i dopiero wtedy mocno się usztywnia , a te 23lb to ma chyba ju?ź za uchwytem :D. W ka?źdym razie ja bym go opisał jako kij max do 30g o mocy do 12-15lb. Slider 7S naładuje go ju?ź optymalnie a pary do zacięcia zębatego to mu mo?źe zabraknąć tak samo jak i kontroli nad 30-40g jerkiem. Im wy?źej tym niebezpieczniej. Dlatego uwa?źam , ?źe to kij do innych metod. Reasumując jest to czuły kijek o pięknym głębokim ugięciu , świetny do drop-shota :mellow:

Ja bym go jeszcze na grubsze pstrągi czy klenie zabierał.

Na koniec raz jeszcze podkreślam , ?źe jest to moja subiektywna opinia i nie nale?źy jej brać głęboko do serca. Uwielbiam jerkować ale jak bym zaczynał tym kijem to mo?źe by mnie na tym portalu i nie było :D

Pozdrawiam

Piotr

No wlasnie docelowo ten kijaszek znalazl sie u mnie na sandacze opadowe.... wiem ze jest to slabe rozwiazanie do jerkow, ale jak sie nie ma tego co trzeba to sie lapie na to co sie ma...widze ze znasz dobrze ten kij. ja go jeszcze nie uzywalem, myslisz ze na sandacze bedzie do glowek 15-25 plus guma 3 cale??

Właściwie to co ja mogę napisać zostało ju?ź przedstawione kilka wątk?łw temu. Jest to raczej kij po miękkie przynęty ni?ź pod blachy/woblery. BACIAR dobrze wyczuł pismo nosem, bo kilka Drop Shot Medium jest z powodzeniem u?źywany na pstrągi - podobno fantastycznie się sprawdza w tej roli. Producent nieco zmienił te kije w 2011 roku - nie wiem jak będzie wyglądał ten nowy model, poza tym ?źe będzie na ALPS'ach.