meme174 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Moze na początek link :-) http://www.daiwa.com/us/contents/reels/bg_sw_spinning/ Nowe modele daiwy bg, nowe wzornictwo i alan hawk w dobrym nastroju po sprawdzeniu jej ???? Cena około 100$$ Czyżby nowy mocny zawodnik ?? Co myślicie ? Recenzja alana http://www.alanhawk.com/reviews/bg16.html 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Ja planuję zakup dwóch rozmiarów 3000 lub 3500 i 4500 Ciekaw jestem swoją drogą jaka będzie różnica w średnicy szpuli 3000 i 3500 bo co do reszty flaczków to raczej z tabeli wynika...Jeśli będą choćby w połowie tak dobre jak stare to już warto no i ciekawe czy szpule będą dostępne i w jakiej cenie... Edytowane 4 Listopada 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Co myślicie ? Myślę, że warto kontynuować dyskusję już rozpoczętą tutaj: http://jerkbait.pl/topic/77579-spinningowe-nowo%C5%9Bci/page-2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Na razie to wszystko pobożne życzenia, domysły i gdybologia, zobaczymy i przekonamy się do niego pewnie jak już przestaną go produkować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Myślę, że warto kontynuować dyskusję już rozpoczętą tutaj: http://jerkbait.pl/topic/77579-spinningowe-nowo%C5%9Bci/page-2 Mario zgodzę sie z Toba do połowy :-) tamten wątek ma być informacyjny, była informacja według mnie przynajmniej, produkt Ciekawy wiec warto założyć nowy temat specjalnie dla niego - ja po weekendzie Zamawiam wersje 3000 jak bedzie praca znośna to bedzie na wiślana orkę A co do rozmiaru 1500 i 2000 te same bebechy - 238 gram2500 - rozmiar wieksze - 260 gram3000 - znowu wieksze - 302 gram3500 I 4000 - 394 gram I tu moja zagwostka - czy ta większa przekładnia nie zaczyna sie od modeli 3500 i dalej bo w wadze jest nagle 90 gram różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Odwołując się do recenzji Howka warto wspomnieć o konstrukcji oporówki, której próżno szukać nawet w o wiele droższych konstrukcjach, kolejny jasny punkt to łożyska co w połączeniu ze sztywną metalową budą i mocnymi dużymi i dobrze spasowanymi zębami przekładni może faktycznie dobrze działać całymi latami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Odwołując się do recenzji Howka warto wspomnieć o konstrukcji oporówki, której próżno szukać nawet w o wiele droższych konstrukcjach, kolejny jasny punkt to łożyska co w połączeniu ze sztywną metalową budą i mocnymi dużymi i dobrze spasowanymi zębami przekładni może faktycznie dobrze działać całymi latami...Mam taka nadzieje !! Było by to cos :-) masła nie szukam ładnie by cala czarna szpula taki Lord Wader :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Może ktoś z kolegów parających się serwisem Daiw zechce po przeczytaniu tekstu Howka bardziej fachowo się do tego odnieść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) ..."A co do rozmiaru1500 i 2000 te same bebechy - 238 gram2500 - rozmiar wieksze - 260 gram3000 - znowu wieksze - 302 gram3500 I 4000 - 394 gramI tu moja zagwostka - czy ta większa przekładnia nie zaczyna się od modeli 3500 i dalej bo w wadze jest nagle 90 gram różnicy"... Michał,- mogę się oczywiście mylić ale analizując tabelkę (moc hamulca) i wagi, wydaje mi się, że różnica w wielkości szpuli 3000 i 3500 jest minimalna stąd niewielka różnica w mocy hamulca natomiast już duża różnica w wadze młynka może wynikać z tego że 3500 i 4000 mają taka samą budę.Knob w 3000 jest także taki normalny a od 3500 to już taki power knob.... Edytowane 4 Listopada 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Arek, jest różnica w pojemności pomiędzy 3000 a 3500. Ja to analizowałem niedawno porównawczo w stosunku do Penna Slamera 360. Wyszło mi na to że nowa BG3000 jest lżejsza i ma mniejsza pojemnośc od PS360 a BG3500 jest cięzsza i ma większą pojemność. Warto odnotowac iż model 3500 występuje również w wersji "PG" czyli z niższym przełożeniem. Jedna rzeczy która mnie zastanawia a propos recenzji A.Hawka jest taka - czy w mniejszych modelach nowej BG, mam tu na myśli wielkość poniżej 4500 będą aby na pewno te same rozwiązania co w większych modelach, dedykowanych na saltwater a nie na freshwater... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Mój angielski jest tragiczny więc się nie upieram ale z tego co doczytałem to zapadka blokująca oporówkę po zatrzymaniu występuje od modelu 4500 Edytowane 4 Listopada 2016 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Arek, jest różnica w pojemności pomiędzy 3000 a 3500. Ja to analizowałem niedawno porównawczo w stosunku do Penna Slamera 360. Wyszło mi na to że nowa BG3000 jest lżejsza i ma mniejsza pojemnośc od PS360 a BG3500 jest cięzsza i ma większą pojemność. Warto odnotowac iż model 3500 występuje również w wersji "PG" czyli z niższym przełożeniem. Jedna rzeczy która mnie zastanawia a propos recenzji A.Hawka jest taka - czy w mniejszych modelach nowej BG, mam tu na myśli wielkość poniżej 4500 będą aby na pewno te same rozwiązania co w większych modelach, dedykowanych na saltwater a nie na freshwater...Cos tam mowię po angielsku :-) Beneath the rotor, the anti-reverse clutch. The 4500 to 8000 sizes have a full time anti-reverse, while the smaller reels will have a switch to turn the anti-reverse on and off. Examining the clutch I initially saw nothing out of the ordinary, until I looked closer... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 ...a no właśnie, często tak bywa że cięzsze / większe modele przeznaczone na saltwater są robione w troche innym "reżimie" technologicznym... Natomiast, paradoksalnie, wiązałbym pewne nadzieje z ... wagą nowej BG. Wygląda na to że kołowrotek ma solidne metalowe body które troche waży ale z drugiej strony moze dobrze "trzymać" bebechy co powinno przekładac sie na dłuższy okres użytkowania.... szkoda że jest taka przepaść, aż 100 gr, pomiędzy wielkości 3000 a 3500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Decyzja podjęta po weekendzie zamawiam 3000 i zobaczymy co w niej piszczy :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 To moze 2500 - body to samo co 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Jak rozumiem Paweł,- ciebie ciągnie do lekkości 3000-ki czy jeszcze mniejszych kręćków a mnie przeciwnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Paweł chodzi mi tez o szerokość szpuli, jednak wole miec ta średnice większa niż mniejsza a 3000 powinno odpowiadać shimano 4000 ? A 308 gram ? Phi znasz mnie dam rade poza tymDo kija 290 wole miec ta masę :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Moim zdaniem Daiwa 2500 to mniej więcej Shimano 4000, ja do podobnych zastosowań używam oba młynki. Jeżeli nie zamierzasz łowić na żyłke to średnica szpuli ma w zasadzi pomijalne znaczenie i może - ewentualnie - wpływac na moc hamulca (większe tarcze, większa powierzchnia tarcia) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 szkoda że jest taka przepaść, aż 100 gr, pomiędzy wielkości 3000 a 3500 W certate jeszcze wieksza 3000 270g3500 405g 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Mam jeszcze jedno podejrzenie co do przełożenia wielkości i mocy przekładni 3000-3500 związanej z wielkością korby.Do modelu 3000 włącznie stosowane są korby takie jak w ceratach czy morethanach a od 3500 już korba większa zarówno ramieniem jak i knobem co może oznaczać że gwint koła przekładni na który nakręca się korbę jest szerszy co nasuwa dość oczywisty wniosek.Domyślam się,- być może fałszywie i życzeniowo, że różnica, której objawem są podane wyżej drobiazgi może być podobna do tej pomiędzy Turkiem Z 3000 (końcówka obojętna) a Turkiem Force... A może zamiast gdybać zamówię 3 sztuki Wiecie już od kiedy będą w realnej sprzedaży? Edytowane 5 Listopada 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Już są na ebay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Arek a mógłbyś rozwinac co masz na mysli, dla mniej oblatanych w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Do modelu 3000 włącznie stosowane są korby takie jak w ceratach czy morethanach a od 3500 już korba większa zarówno ramieniem jak i knobem co może oznaczać że gwint koła przekładni na który nakręca się korbę jest szerszy co nasuwa dość oczywisty wniosek.Domyślam się,- być może fałszywie i życzeniowo, że różnica, której objawem są podane wyżej drobiazgi może być podobna do tej pomiędzy Turkiem Z 3000 (końcówka obojętna) a Turkiem Force... Masz na myśli Paweł to zdanie które zakończyłem słowem "oczywisty wniosek"?Jeśli tak, to już odpowiadam co miałem na myśli.Zakładając znany już od dawna trend wpływu księgowych na inżynierów oczywistą wydaje mi się relacja pomiędzy większym lub mocniejszym kołem przekładni i dłuższą korbą, która siłą rzeczy musi być nakręcana na śrubunek koła przekładni o większej średnicy by nie została ukręcona w momencie przeciążenia, a im większe ramie siły (dłuższa korba) tym ta siła większa...Teza ta pozwala na stosowanie tego samego materiału co w mniejszych konstrukcjach. Może się oczywiście okazać że koła przekładni 3000 i 3500 niczym się nie różnią poza mocowaniem dłuższej i mocniejszej korby.Inny wariant,- że dłuższe korby mają taki sam śrubunek jak te z rozmiarów mniejszych,- bo - materiał przekładni daje takie możliwości i moc.... Było by to z jednej strony oczywiste jako marketingowy zabieg pod tytułem - to już młynek do dużych ryb i dlatego korba dłuższa dla wygody ale z księgowego punku widzenia,- nieekonomiczne...Dalej nie rozwijam tego myślenia bo odjeżdżam za mocno w gdybologię.Co do zakupu 4500 do sumowego zestawu jestem zdecydowany, 3500 wezmę do gumowej orki a 3000 z ciekawości i jak porozkręcam to dam znać Edytowane 5 Listopada 2016 przez Rheinangler 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 No ciekawe, mi sie wydaje ze roznica w wadze pomiedzy 3000 a 3500 raczej bankowo oznacza wieksza / ciezsza przekladnie w 3500.... a co do materialu bedzie wiadomo po rozkreceniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi