Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

- Potwierdzam, linijka musi być JDM i full metal, chińskie nie wchodzą w grę.

- Pies wyznacza czas przeprowadzenia eksperymentu

- Siła odśrodkowa była aplikowana w zakresie temperatur najczęściej spotykanym nad bezrybnymi polskimi wodami, tj. 26 - 0 stopni celsjusza

Smar się nie rusza, a syf z reguły po latach dostaje się wszędzie.

Masz racje, koniec off topu. Ach te grudniowe noce w domu... ;)

Edytowane przez kineret
  • Like 1

A co ma to wspólnego z Daiwa BG ?

Na pewno więcej niż to co napisałeś ...

Jakbyś czytał cały temat to byś widział że już ktoś napisał co nie co na temat owego kołowrotka  daiwy balastica lt , ale cena nie była do końca znana w polskich sklepach po dziś dzień ...

Ja wiem że na tym forum są osoby pokroju chciałbym być moderatorem ale nie jestem i może mnie kiedyś awansują , jak będę filował innych ...

Edytowane przez Derrek

Stuknij się w bambuko. I naucz się pisać zrozumiałe posty

A ja proponuję, byś nauczył się przestrzegać Regulaminu naszego forum. Zwłaszcza punktu pierwszego, mówiącego o szacunku dla innych forumowiczów. Aby chęć przestrzegania naszych zasad wzmocnić, otrzymujesz stosowny załącznik w postaci punktu. Żadne emocje nie usprawiedliwiają takiego stylu wypowiedzi. 

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Do tej pory uzywalem Stradic'ow.

Teraz nie wiem czy do nich wroce.

Jeszcze nie używałem BG, ale rzeczywiście niczym stradikowi nie ustępuje - zwłaszcze w wielkości 2500 :)

Ma ktoś może możliwość weryfikacji koła w wielkości 2500 i 3000. Chodzi oczywiście o wielkość.

Wystarczy poszperać - kilka postów wyżej wkleiłem filmik z rozebranym modelem 2500 - przekłania jest już pokaźnych rozmiarów.

koło rowerowe wielkość kilometrowa ,l idż do sklepu i pomacaj . pogłaskaj i poliż ,posmakuj co jeszcze te chłopy mają napisać co ? że czarny?

Bardzo dobre pytanie zadał.

Niektòrych interesuje coś więcej niż tylko luz na korbie i ilość smaru oceniana po kręceniu młynkiem w sklepie.

• Like 1

koło rowerowe wielkość kilometrowa ,l idż do sklepu i pomacaj . pogłaskaj i poliż ,posmakuj co jeszcze te chłopy mają napisać co ? że czarny?

G..no wniosłeś do wątku i cwaniakujesz. Zadałem konkretne pytanie i oczekuje odpowiedzi jeżeli ktoś ma taką możliwość.

Pokaźnych znaczy dosłownie - sporych  jak na młynek klasy 2500. Na Ukraińskim filmiku, o którym wspominałem, gość podaje dokładną średnicę 29mm dla Daiwy BG 2500.

Jest szansa, że rozmiar 3000 ma większą przekłądnię z racji na różnice w wadze modelu 3000 (10.8oz) a modelem 2000 (9.3oz) i 35000 (14.1) i w wielkości korpusów, aczkolwiek wcale nie musi tak być.
Zweryfikować to można jedynie po otwarciu obu modeli.

Pytanie o rozmiar koła jest oczywiście jak najbardziej na miejscu, natomiast moim zdaniem wielkość zębatki jest tylko jednym z parametrów technicznych, którym można się sugerować próbując określić trwalość i niezawodność danej konstrukcji. W grę wchodzi również stop metali (także pinionu), proces technologiczny (odlewanie, kucie, frezowanie) i wykończenie przekładni, a także spasowanie całego mechanizmu.

W szczegóły niestety nie ma co wchodzić, bo zaraz znajdzie się jakiś rzeczoznawca, który niedawno obronił doktorat z nauk o kołowrotkach i skrytykuje wszystko z góry na dół wypowiedzią w stylu "beee ee e" :P

Dlatego jednym z powodów dla których lubię Hamerykańskie fora internetowe jest to, że dla nich wystarczy napisać, że Daiwa BG świetnie nada się na seryjne łowienie wszystkich ryb naszych wód do jakichś 20kg wagi, "na oko", a większym też podoła. No i pewnie jakieś "Senk you" by się znalazło, co u nas jest taaaaaką rzadkością ;) Pozdrawiam!