Bolo8888 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 I właśnie o to mi chodziło, konkretnie i na temat. Podziękował kolego ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wczoraj dotarła szpula do 3000.Odnośnie wielkości w/w kołowrotków.Mam dwa 2500 i 3000.Jeśli ktoś miał wcześniej styczność z młynkami Daiwy ,to BG jest adekwatna wielkością do wcześniejszych R4 jak Certate ,Bradia czy wyższe modele.Szerokość szpulek taka sama jak w w/w modelach w tej samej wielkości .Body między 2500 a 3000 różni się wielkością ,więc myślę choć nie rozbierałem jeszcze ,że koła przekładni też będą się różnić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 No ale to mówi samo przez sie, skoro obudowa jest większa to koło musi być większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zrobie powtórke 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 No ale to mówi samo przez sie, skoro obudowa jest większa to koło musi być większe.Na logikę tak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Witam,To ja zapytam kolegów tak;Daiwa BG 2000 czy Bioaster 2500S ( nówka 2011r) do kijka 3-13g . Czyli w praktyce 5-10 g lata na stałe.Podobne wagi i dobrze wyważają kije. Który byście zakupili patrząc na jakość młynka, bebechy, etc..Może ktoś miał takiego Biomka i może porównać - wypowiadając się w temacie. Sprawa dla mnie pilna... Edytowane 21 Grudnia 2017 przez Zyga102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Kolego ja bym obstawiał Biomastera. Chodź tego w łapie nie miałem jak i innych. Ale obecnie użytkuje Saharę. Powiem tak Sahara w porównaniu do BG czy ninjy to miod. A domyślam się że biomek to dużo dużo lepszy młynek jak Sahara ????. Tylko zasadniczo to wiesz trochę inna kasa za BG i biomka????. Do tej gramatury będzie idealny, a nawet z małym zapasem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Kolego ja bym obstawiał Biomastera. Chodź tego w łapie nie miałem jak i innych. Ale obecnie użytkuje Saharę. Powiem tak Sahara w porównaniu do BG czy ninjy to miod. A domyślam się że biomek to dużo dużo lepszy młynek jak Sahara . Tylko zasadniczo to wiesz trochę inna kasa za BG i biomka. Do tej gramatury będzie idealny, a nawet z małym zapasem.Nie miałem tego ani tego to ci doradzę bo mam Saharę Brawo. Ja mam 3000 z tym że nie używałem jeszcze, miałem w ręku 2500 i oba na sucho kręcą idealnie, ładnie nasmarowane, tańsze od Biomka. Pod 10gr to ani Shimano ani Daiwe nie zajedziesz więc bierz to co bardziej Ci się opłaca lub podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 A widzisz gdzieś w mojej wypowiedzi że BG nie miałem. Naucz się czytać ze zrozumieniem dopiero później komentuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Łukaszowi chyba o Biomka chodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Wypadało by konkretnie napisać o co komu chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ja też nie miałem żadnego, ale kręciłem i biomkiem, i BG. Przy lekkim spinie , jeśli Cię stać - Biomaster. Jak wyżej, i tak żadnego nie zajedziesz, a biomek pracuje bardziej maślanie. Bardziej, nie znaczy że BG to traktor w stylu Slammera. Mając ten sam budżet, powiedzmy do 900zł na kołowrotek do różnych klas obciążenia, wybierałbym w każdej inny. Do lekkiego spina - Biomek, albo cos z wyższej półki Shimano. Do średniego i ciężkiego w słodkiej wodzie - Daiwa BG/Prorex/Saltiga, albo stare Shimano SW (TP, Biomek). Do ekstremalnej jazdy - Penn Spinfisher/Slammer. Co nie znaczy, że mam zastrzeżenia do taniej, plastikowej Ninja w lightcie. Wręcz przeciwnie, spokojnie może konkurować z wielokrotnie droższym Shimano Technium. Kulturą pracy, nawojem. Bo trwałość - czas pokaże. I odwrotnie, bo smarowałem i Spinfishera, i Ultegrę SS. Penn to moc bez dyskusji, tam nie ma co się zepsuć. Stare Shimano - dużo bardziej złożona konstrukcja, ale nadal widać założenia, że to ma ciągnąć, wszystko, zawsze, i bez zmiłuj. Równie dobrze można pytać, czy lepszy jest Chevrolet Impala, czy Mercedes 123... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Panowie czy jest się czym martwić ?Chodzi o ten luz na korbie.Kołowrotek nowy, dopiero wyciągnięty z pudełka : https://youtu.be/s3njxb51-QM https://youtu.be/Co1_ZQi3kww https://youtu.be/o2ZRNGVc5LM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Kurde niezle sprawdzasz do glowy by mi nie przyszlo probowac co do milimetra. Pociesze cie, wlasnie sprawdzilem i w 2500 tez tak mam, 2000 lezy gdzies w aucie wiec nie sprawdze. Jezeli chodzi o biomka i bg to wybralbym bg z uwagi na cene, jezeli cena nie ma znaczenia to twin power poprzednia wersja(podobna cena do biomka). Bardzo ladnie pracuja, chociaz 2000 ostatnio zabralem nad wode i raz czuc tryby a za chwilke maselko , cud miod malina . chyba trzeba bedzie zajrzec do srodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Panowie czy jest się czym martwić ?Chodzi o ten luz na korbie.Kołowrotek nowy, dopiero wyciągnięty z pudełka : Jak dla mnie to trzeba dołożyć na koło napędowe pod łożysko podkładkę 0,05 a może 0,10 ale wcześniej trzeba się upewnić że luz jest na przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Dwóch moich kolegów po tym jak pokręcili moją BG postanowiło kupić sobie ten kołowrotek , zarówno u jednego jak i drugiego występują podobne luzy jak u Ciebie .W jednym jest mniejszy luz a w drugim podobny ,jak już pisałem wcześniej nie kupię tego kołowrotka przez neta ,to tak jak z randką w ciemno ,można się nieźle rozczarować . Ta która Ja kupiłem spasowana jest idealnie ,jak oglądałem ją w sklepie to odrazu wiedziałem że będzie moja. Jeden z kolegów będzie swoją reklamował, zobaczymy co z tego wyniknie. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez MARIUSZ 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Każdy mechanizm wymaga potocznie zwanego luzu roboczego*. Taki luz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przekładni. Różne rodzaje przekładni mają różne tolerancje*. W dużym skrócie: kute na zimno przekładnie Shimano mają (i potrzebują!) największego luzu roboczego, dlatego czasem sprawiają wrażenia "rozklekotanych", a frezowane przekładnie mają najmniejzy luz, który czasem wydaje się byc zerowy, ale oczywiście istnieje. Z odlewanymi przekładniami bywa różnie, aczkolwiek gdy są dobrze wykonane (Daiwa BG) to funkcjonują precyzyjne i pracują równo i bardzo płynnie. Każdy kołowrotek posiada fabrycznie dobrany zestaw podkładek dystansowych*, korygujących luzy do odpowiedniego poziomu tolerancji. Luz z filmiku wygląda całkowicie normalnie. Moja rada, nic nie otwieraj, bo najzwyczajniej nie ma takiej potrzeby. Jeśłi jesteś zadowolony z produktu to kręć i łów ryby Jeśli natomiast taki luz komuś przeszkadza, to niestety musi pogodzić się z faktem, że będzie musiał zapłacić znacznie więcej za odpowiednią maszynkę. * Rzeczoznawców z doktoratem z nauk o kołowrotkach proszę o wstrzymanie się od poprawiania pisowni technicznej, tekst był pisany pod kątem* zwykłego użytkownika, nie inżynierów mechaniki precyzyjnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ty masz gotowce przygotowane na konkretne okazje?Kolejny raz wklejasz to samo....Co do luzu z filmiku to się nie wypowiadam ....bo nie w taki sposób się to sprawdza. Tobie gratuluje wprawnego oka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksyweksto Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Zdecydowałem się na zakup kołowrotka daiwa bg zastanawiam się teraz tylko nad rozmiarem który będzie lepiej pasował do kijka dragon hm69 trout 7-25g, wędkować będę na rzece dużej rzece głównie gumkami z główka max do 15g cel - sandacz/szczupak. Który model będzie odpowiedni? E: ewentualnie daiwa prorex 2500 w której szpula jest od 2500 a body od 3000 Edytowane 12 Stycznia 2018 przez ksyweksto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 2500 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Panowie a jak wypada BG do Freamsa ? Bo potrzebuje do kija o Westina 2.10 cw do 50g i myślę nad bg 3000 jednak freams kusi mnie tą szpulą choć już sam nie wiem czy jej kiedyś użyje jak tam z 12-14 plećke dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Myślę że BG będzie lepsza od Freamsa ,miałem oba te kołowrotki okazję sprawdzić i zdecydowanie BG bardziej Mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksyweksto Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 2500Daiwa bg czy tez prorex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Daiwa bgAlbo nie prorex Albo... a zresztą zdecyduj sam, nikt tego za ciebie nie zrobi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Mam pytanie do użytkowników Daiw BG. Czy w tym egzemplarzu występuje problem zacinającej się rolki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi