dyliog Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) Wczoraj kręciłem Daiwa BG 4000, 3500 i 3000 i z tych 3 najlepiej kręciła 3500 choć dla mnie za duża a 4000 to już kolos. Rozmiar 3000 najbardziej zbliżony do zauberów 4000 i nie wiem czy akurat taki egzemplarz się trafił bo w pewnym momencie obrotu korbki czuć było delikatnie przekładnie... Sprzedawca stwierdził, że mechanizm się musi dotrzeć bo kołowrotek był dla mnie wyciągany swieżo z foli w co mógłbym uwierzyć bo 2 większe rozmiary były sciągane z półki sklepowej i na pewno były kręcone nie raz.Ogólnie bardzo pozytytwne wrażenie zwłaszcza z wyglądu oraz solidności. W porównaniu z Red Arc czy Zauberem, którymi dotychczas kręciłem czuć moc i lepsze spasowanie.W rękę trafiła mi się jeszcze Daiwa Caldia LT 3000 i tutaj miłe zaskoczenie bo młynek choć wiadomo bardziej finezyjny od BG to wydaje się bardziej solidny niż Stradic CI4+ a kręci tak samo, no może troszkę z większym oporem ale dla mnie to jeszcze lepiej Tylko rozmiarowo pod bolki wolalbym 4000 i wersji CXH no ale cena... wiadomo +200 - 300zł w porównaniu z BG ale czy warto? Edytowane 28 Marca 2019 przez dyliog 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Zależy do czego chcesz je zastosować. Różnice pomiędzy tymi modelami zostały już opisane na forum. BG to sprawdzona konstrukcja z dużą przekładnią, sztywnym korpusem i mocnym hamulcem, a od niedawna dostępna jest również wersja z Magseal jeśli jest to komuś potrzebne. Do lżejszych zastosowań Fuego LT (i pokrewne) nadają się wyśmienicie i kosztują bardzo niewiele. Osobiście oceniam je znacznie wyżej niż Zauberowate. Caldia LT jest lżejsza i nie wygina się pod dużymi rybami jak tańsze LT (body z Zaionu), ale przekładnia wciąż jest tanim odlewem - według mnie model nie jest warty swojej ceny sklepowej. Jeśli chcesz tanio i dobrze to BG, jeśli masz do wydania 750zł zainteresuj się Prorexem LT (nie mylić z Prorex X, prorex V czy prorex XR). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Kręciłem prorexem LT RA 2500 jest rewelacyjny. U mnie w Gorzowie Wlkp. cena ponad 900 ale to był akurat drogi sklep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Panowie, BG 3500 i 4000 to te samo body? Różnica 4g. Moze ktos ma fotke dla porownania 3000 a 3500/4000 ? Krecka chce spasować z xlnt3 do 100g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Nie wiem czy coś to pomoże ale mam prorexa 3000 ( to samo wielkosciowo i wagowo co BG) i do xlnt2 do 60g (chyba a nie mam teraz jak srawdzić) pasuje idealnie. Przykladalem 3500 i tak zgrabnie już nie było ale moc tej maszyny jest okrutna:). Moze do twojego kija bedzie ok. Jest wyraźnie cięższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Bg 3000 mam do prorexa xr 15-50g. Do XLNT3 100g pasuje idealnie ale mam obawy czy aby to nie bedzie za duzo jak na rozmiar 3000. Decyzja chyba zapadnie na 3500. Dlatego zalezy mi na fotce dla porownania maszynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Przeczytałem wątek od dechy do dechy i jestem zainteresowany kupnem BG 3000. Z tego co wyczytałem z kilkoma egzemplarzami były jakieś "przeboje" i hamuje się przed zakupem z neta. Czy kupował ktoś ten młynek w Gorzowie Wlkp i mógłby polecić jakiś sklep ? Mieszkam jakieś 40 km od Gorzowa i tam mógłbym podjechać go zobaczyć i pokręcić przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Pany - proszę o potwierdzenie : knob nitowany a w rolce tulejki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Chyba nie jest nitowany bo na ali idzie dostac knoby do daiwy. W fedbeckach widzualem zdjecia z zamontowanym knobem Niech sie ktos wypowie co przerabial temat bo rowniez chetnie wymienie knoba Mam 2500 i 3000. Mlynki z neta. Wszystko ok. W razie czego serwis gwarancyjny. Aczkolwiek daiwa nie ma fajnego serwisu. Wysylka z Pl do DE Edytowane 29 Marca 2019 przez Popeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Pany - proszę o potwierdzenie : knob nitowany a w rolce tulejki ? Sprawdziłem przed chwilą jest nitowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Dzięki - czyli odpada, a nie chce mi sie w nowym młynku dorabiać nowej ośki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Przeczytałem wątek od dechy do dechy i jestem zainteresowany kupnem BG 3000. Z tego co wyczytałem z kilkoma egzemplarzami były jakieś "przeboje" i hamuje się przed zakupem z neta. Czy kupował ktoś ten młynek w Gorzowie Wlkp i mógłby polecić jakiś sklep ? Mieszkam jakieś 40 km od Gorzowa i tam mógłbym podjechać go zobaczyć i pokręcić przed zakupem.Sprawdź w Planecie Wędkarza, tam kręciłem 3500 i 3000. Jak coś to pisx na priv ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Dzięki. Zamówiłem rozmiar 3000, mam nadzieję, że trafię dobry egzemplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Wczoraj zamówiłem i kołowrotek mam już u siebie, także express !Na sucho chwilę pokręciłem i jest ok. Pytanie do użytkowników rozmiaru 3000, dawaliście podkładkę/i, czy bez nich jest dobry nawój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Wczoraj serwisowałem 3000 kolegi bo słabo pracowała ,i zobaczyłem co jest w środku w pamięci mam Daiwę Infinity q 3000 Custom którą miałem okazję serwisować ,to nie ta liga mam na myśli przekładnię w tym wypadku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Wczoraj serwisowałem 3000 kolegi bo słabo pracowała ,i zobaczyłem co jest w środku w pamięci mam Daiwę Infinity q 3000 Custom którą miałem okazję serwisować ,to nie ta liga mam na myśli przekładnię w tym wypadku Reasumując patrząc na bebechy w granicach 500 pln warto czy nie warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 W większości są ochy i achy, że taka solidna i wytrzymała konstrukcja, a słyszę od Ciebie Mariusz co innego...Mogłeś wcześniej się pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Wczoraj serwisowałem 3000 kolegi bo słabo pracowała ,i zobaczyłem co jest w środku w pamięci mam Daiwę Infinity q 3000 Custom którą miałem okazję serwisować ,to nie ta liga mam na myśli przekładnię w tym wypadku Ale, pieniądze również nie te 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 No właśnie. 2 sztuki bg kupiłby w cenie Infinity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Ale, pieniądze również nie te Tutaj to muszę się z Tobą zgodzić ,lecz od kołowrotka z przeznaczeniem na morze można by spodziewać się zastosowania mocniejszej przekładni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 W większości są ochy i achy, że taka solidna i wytrzymała konstrukcja, a słyszę od Ciebie Mariusz co innego...Mogłeś wcześniej się pochwalić Napisałem że wczoraj wieczorem rozebrałem kołowrotek w celu przesmarowania ,od początku chodził tak średnio ale mamy też w wersji 2500 i te są ok ,jedno jest pewne jeżeli już w sklepie nie jest dobrze to na pewno podczas używania się nie polepszy a w ręcz przeciwnie Reasumując patrząc na bebechy w granicach 500 pln warto czy nie warto ?Myślę że cena jest jak najbardziej adekwatna za ten kołowrotek ,czy warto dla jednego tak dla innego nie ,zależy co kto oczekuje i na co liczy ,czytałem wcześniej jak sprzedawca wciskał taki kit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Jedna rzecz jest powtarzana w opiniach. Lepsza praca rozmiaru 2500, niż 3000. To również moja opinia chociaż, wyrobiona jedynie na podstawie 2 egzemplarzy, które miałem w ręku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Powiem ze ja za swoją 3000 dałem jakieś 80$ za przesyłkę nic nie płaciłem bo kumpel mi ja przywiózł ze stanów w bagażu. Za te kasę nie żałuje zakupu dobrze radziła sobie rok przy inazume do 35g pracuje naprawdę przyjemnie choć teraz mało nią łowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Mi po zakupie pozostaje być dobrej myśli, że będzie chodził jak trzeba i nic niedobrego się z nim nie wydarzy . Myślałem też o rozmiarze 2500, ale potrzebowałem kołowrotek pod łowienie przynętami 30-40g, dlatego wziąłem 3000. Żeby nie było tak dużej różnicy w wadze między 3000 a 3500, wziąłbym tego drugiego. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez wilczybilet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 No cóż. Kołowrotek za 4 stówki. Użycie nazwy BG to chwyt marketingowy który u wielu wywołuje skojarzenie z dawną BG co było zamierzeniem producenta. A prawda jest taka że ta nowa nie ma z tamtą nic wspólnego poza nazwą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi