Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Bez przesady , że nic - a przeznaczenie ? ;)

Ten kołowrotek kosztuje tyle co szpula do Stelli - czego oczekujecie ? Zamiast cieszyć się , że w czasach tego shitu ważącego po 100 parę gramów mamy fajny metalowy młynek z przyzwoitymi bebechami , łożyskami i niezłym nawojem to niektórzy i tak szukają dziury w całym . 

• Like 8

Moja BG3000 po kilkunastu wypadach na plaże i duża rzekę nadal całkiem fajnie kręci. Wprawdzie na dzien dobry ją porządnie nasmarowalem, bo była sucha w środku i dość głośno pracowała, a po smarowaniu znacznie ucichła i zaczela płynniej kręcić.

Dokupiłem sobie szpulke zapasowa i mam komplet ;) Jakby ktoś chciał szpulke to zapraszam na priv, bo „niechcący” po pijaku kupiłem dwie ;)

• Like 1

Moja BG3000 po kilkunastu wypadach na plaże i duża rzekę nadal całkiem fajnie kręci. Wprawdzie na dzien dobry ją porządnie nasmarowalem, bo była sucha w środku i dość głośno pracowała, a po smarowaniu znacznie ucichła i zaczela płynniej kręcić.

Dokupiłem sobie szpulke zapasowa i mam komplet ;) Jakby ktoś chciał szpulke to zapraszam na priv, bo „niechcący” po pijaku kupiłem dwie ;)

Ostatnio niechcący po pijaku kartę wędkarską opłaciłem i jeszcze zrobiłem dopłatę na łowisko specjalne. Sorry za off :)

Jak potrzebowałem zapasowej szpuli do 2500 to kupiłem jeszcze jedna 2500. Mam 2 szpuli + korpus w razie jakby jeden młynek padł. Kupowanie tak drogiej szpuli zapasowej mija się z celem, gdy kołowrotek odmówi posłuszeństwa to mamy w plecy 1.5 kolowrotka. Nie zapominajmy, że 2000 oraz 2500 to te same korpusy. U mnie 2000 z jedną szpula i 2x2500. Czyli jeden korpus w zapasie do dwóch wielkości i dwie szpulki w rozmiarze, który najczęściej pracuje.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Witek, nie każdy jest tak szalony jak Ty ;)

Pytanko do Was.

Moja BG strasznie skręca mi plecionkę. Daiwa 0,08mm. Problem z tulejką czy szukać gdzieś indziej ?

Dodam,że nie używam wirówek etc...

Z góry dzięki za porady i sugestie. Mam nadzieje,że uda się problem rozwiązać. Ewentualnie jakby nic nie pomogło, spróbuję wymienić.

Edytowane przez Mariano Mariano

Nie widziałem tego modelu feederowego na żywo, ale można założyć, że body jest bliźniacze do BG.

Miałem podobny problem w spinningowym patyku fenwicka EliteTech Walleye Jigging/Rigging, który bezproblemowo obsługiwał przynęty do 50g, ale miał uchwyt IPS 16...Szkoda mi go było wywalić , bo to najwygodniejszy uchwyt jakiego używałem, ale stopki większych kołowrotków (Shimano 5000/5000, stare daiwy 3000) siedziały w nim zbyt płytko. 

Nowa BG 3500 to już kawał młynka, i podejrzewam, że może być problem z uchwytem 16. Inna kwestia to, po co przy feederze aż tak duży mlynek? Nie kwestionuję wyboru, a jedynie pytam  :) 

Już odpowiadam, dlaczego ten kołowrotek mnie interesuje.

Od czasu do czasu łowię na feedera, a karpie które biorą dochodzą do 10 kg. Dlatego szukam fajnie pracującego i mocnego kołowrotka z metalowym klipsem na żyłkę. Czy ten kołowrotek jest duży? Myślę że waga jest do zaakceptowania. Kupiłem feedera marki Flagman Grantham i mam problem z podpięcie do niego kołowrotka. Te które sprawdzałem wchodzą dosłownie po 5-6 mm (dół stopki).

Edytowane przez Lukas 24

10kg to już większy kaliber ;) Ja bym zaryzykował - problem dotyczy głównie stopek z kompozytu, aluminium jest dużo sztywniejsze, a do uszkodzenia stopki lub uchwytu potrzebna jest ogromna siła.

Jeśli nie masz możliwości przymierzenia w sklepie stacjonarnym zawsze można zamówić i w razie czego odesłać.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

A w jakiej pozycji i z jakim napięciem nawijałeś pletkę?

Bo taki nawój nie wynika raczej z winy kołowrotka tylko źle napiętej plecionki nawijanie na młynek trzymany w pionie lub skośnie w górę.

Spróbuj przewinąć jeszcze raz - wędka z kołowrotkiem poziomo, równolegle do ziemi, szpulka z plecionką założona na jaką oś (olowek na przykład), i sama plecionka napisana wilgotną szmatką.

• Like 2

Chłopaki pod tylko i wyłącznie boleniowanie jeziora i rzeki rozmiar 2500 czy 3000 woby do max 20g najczesciej 8-15g. I mam pytanie o ile zwykłą bg kręciłem, tak nigdzie nie mogłem dostać bg magsealed. Porównywał ktoś je pod względem kultury pracy?

• Like 1