Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś miał go i może mi coś powiedzieć o tym kołowrotku?

Mam od niedawna model 2500 ,całkiem fajny kołowrotek ,dobrze spasowany ,przyjemnie kręci i ''ma moc'' ,ale w sklepie sprawdzałem model 3000 i ten akurat wyrażniej gorzej pracował . Na recenzje za wcześnie bo niewiele nim połowiłem ale puki co ok.W sklepie w porównaniu z freams ,BG wypadła korzystniej .

Co to znaczy "wyraźnie gorzej pracował"?

Jakby był gorzej spasowany lub mniej nasmarowany ,czuć było po prostu "bebechy ".Ten który kupiłem chodzi płynnie ,miękko .Nie mieli więcej w rozmiarze 3000 ,więc kupiłem tylko 2500 a miałam kupić dwa.

Odnośnie rozmiaru 3000 który właśnie dotarł do mnie stwierdzam ze na sucho kręci co najmniej bardzo dobrze i nie czuć bebechow czy tez zbyt małej ilości smaru.

Użytkowanie zweryfikuje lub potwierdzi opinie.

Plecionkę nawija tak----

2d7d6394a311ced5134a2acf3c508ab8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnie rozmiaru 3000 który właśnie dotarł do mnie stwierdzam ze na sucho kręci co najmniej bardzo dobrze i nie czuć bebechow czy tez zbyt małej ilości smaru.

Użytkowanie zweryfikuje lub potwierdzi opinie.

Plecionkę nawija tak----2d7d6394a311ced5134a2acf3c508ab8.jpg

Witam. Ile i jakiej średnicy, nawinąłeś plecionki? Dzisiaj dotarła do mnie 3000 i zastanawiam się ile plecionki kupić...

Mój też na sucho pracuje idealnie.

Edytowane przez Ultraast

Panowie mam pytanie-do łowienia jakiego gatunku ryb używacie BG? Tak, wiem ze dla ryb nie ma znaczenia sprzęt i można złowić wszystko ale rozmiar 3000 nawija 84cm co np na szczupaka jest aburdalnie dużym nawojem, chyba ze bardzo powoli kręcicie...

BG 3000 nawija 95cm, jak kupiłem pod bolenia, gdzie jest to bardzo pożądane.

Poza tym zawsze można kręcić wolniej, a w drugą stronę już trudniej...

Nie mam pojęcia, a mikrometra nie posiadam.

Od zawsze nawijam po mocy, nie po średnicy.

A kołowrotek nawija 95cm i będzie służył przede wszystkim do żelastwa i boleniówek :)

Edytowane przez spinspektor

Nie mam pojęcia, a mikrometra nie posiadam.

Od zawsze nawijam po mocy, nie po średnicy.

A kołowrotek nawija 95cm i będzie służył przede wszystkim do żelastwa i boleniówek :)

Pokaz jak to sie wyważa z LES86MHF2 [emoji106]

Dzisiaj kręciłem tym BG 3500 w sklepie wędkarskim. Nie wiem czy miałbym frajdę z łowienia czymś takim. Caldię 3000 też mi dano i powiem szczerze, że nie ma nic w tych w kołowrotkach daiwy... Przynajmniej pracą na sucho nie zasługują na uwagę.

Dzisiaj kręciłem tym BG 3500 w sklepie wędkarskim. Nie wiem czy miałbym frajdę z łowienia czymś takim. Caldię 3000 też mi dano i powiem szczerze, że nie ma nic w tych w kołowrotkach daiwy... Przynajmniej pracą na sucho nie zasługują na uwagę.

Wiesz jak jest... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

W związku z powyższym komentarzem, może kolega pochwali się czym kręci na codzień ?

• Like 4

spinspektor zajeździłem w tym roku luviasa '15 a w zasadzie to sam się zajeździł (jednak jego praca była dużo lepsza na sucho niż sklepowej caldii czy BG). Luvias nawet jako nówka podczas łowienia nie może się równać z komfortem pracy Twinka pomimo podobnego przełożenia (czyli TP>luvias>caldia>BG). To jest tylko moja prywatna opinia oczywiście :) ale zakupu TP nie żałuję. Z tego co czytałem na forum to niektórzy brali kredyt na lepszy kręcioł i po spłacie kredytu jeszcze nim łowią i są zadowoleni, więc dla niecierpliwych może warto iść tą drogą.

Dokładnie, jedni ekscytują się tym czym łowią, inni tym co złowią..

bo w moim mieście ryb nie ma :) wszystko w cymbał i do wora idzie, a póki lód nie złapie sieci wszędzie pełno. Zaproś mnie do siebie to może w końcu coś połowię :D l dlatego pewnie podczas bezowocnego 4-6 godzinnego łowienia nie lubię jak mi coś pryka.. 

Edytowane przez MarcinW

Dokładnie, jedni ekscytują się tym czym łowią, inni tym co złowią..

A Ja jednym i drugim.Kilka wypadów zaliczyła już moja Daiwa BG ,i jak na razie spisuje się dobrze ,nie boi się przynęt które stawiają większy opór w wodzie ,zwija bez zająknięcia i jakiś stuków .Łowiłem na wodzie stojącej .

• Like 2

Wczoraj przelowilem 4h kijem do 20gr z podpietym wlasnie BG2500. Sprzet kumpla w miare czesto uzywany wiec nie nowy. Wytachal juz troche wiekszych szczupakow i sandaczy.

Daiwa BG kreci jak na cene bardzo dobrze nie jest to poziom biomaster, twin power czy certate.

Ale trzeba myslec o cenie wlasnie bo za ~450zl ciezko znalezc cos nowego o podobnej pracy.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2