Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Wie już o tym całe forum bo trąbisz o tym od kilku miesięcy.

#coma, a Ty trąbisz o tej Daiwie BG "czas pakaże, ale póki co cud i miód". Taaa jasne. Już pokazał.

Kołowrotek za 400 czy 600zł - dajcie spokój - ktoś po Twoich wypocinach będzie się spodziewał, że fajny kołowrotek kupi, masło i olej, tylko troszkę gorzej nawija...  a tu takie g...  bo już coś stuka i puka. A na dropa to i za 200zł będzie miał super kręcioł, tylko bez loga daiwy.

• Like 1

Tak gwoli ścisłości, stuk pojawił się przy prowadzeniu Horneta 6 SDR, a ten stawia już solidny opór w ciągnącej mocno Odrze.

Poza tym nie było to napierda...ie tylko delikatne puknięcie.

Przy innych przynętach, nawet dużych obrotówkach nie zanotowałem nic niepokojącego. 

A nawija co najmniej bardzo dobrze także kolego @Marcin W, spokojnie, nie takie to gówno jak Ci się wydaje(albo byś chciał)  ;)

• Like 1

daiwa ma stukac :)

taki jej urok

jak nie stuka to kiedyś zacznie

tak jest skonstruowany posow szpuli

miałem sporo daiw od tych za kilka stowek po existy i morki za ponad dwa tysiące

każda stukała tylko po jakimś czasie

morethan wytrzymał najdłużej bez stukania

starsze konstrukcje z wormem tego problemu nie mialy

żeby było smieszniej to żadna z tych daiw nie ząbkowała

Edytowane przez ---

A jak nie ząbkuje, to też feler?

Muszę się wreszcie spotkać z kolegą @Coma i pomacać BG w warunkach naturalnych. Może ja mam niskie standarty, ale skoro Ninja mi odpowiada... W zestawieniu z Ultegrą i Technium, i poprawką na inną klasę.

Nie kumam czemu kołowrotek za 400-600 ma z założenia być kiepski. W takich cenach niedawno chodził Stradic FJ. A znam spore grono fanów tego modelu, i raczej za kiepski nie uchodzi.

Gdybym dziś potrzebował maszyny w wielkości 4000, do ciężkiej pracy, to wybierałbym miedzy Spinfisherem (a widziałem bebechy i to działa na wyobraźnię przy minimalnej wiedzy o mechanice) a BG. Bo na Biomka mnie nie stać.

A jak nie ząbkuje, to też feler?

Muszę się wreszcie spotkać z kolegą @Coma i pomacać BG w warunkach naturalnych. Może ja mam niskie standarty, ale skoro Ninja mi odpowiada... W zestawieniu z Ultegrą i Technium, i poprawką na inną klasę.

Nie kumam czemu kołowrotek za 400-600 ma z założenia być kiepski. W takich cenach niedawno chodził Stradic FJ. A znam spore grono fanów tego modelu, i raczej za kiepski nie uchodzi.

Gdybym dziś potrzebował maszyny w wielkości 4000, do ciężkiej pracy, to wybierałbym miedzy Spinfisherem (a widziałem bebechy i to działa na wyobraźnię przy minimalnej wiedzy o mechanice) a BG. Bo na Biomka mnie nie stać.

Nie mam BG ale mam Prorexa i zapraszam ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie,

Prośba o poradę. Potrzebuję mocnego kręciołka do dużych obrotówek (algi 5,7, longi 4,5, giant killery itd. - łowienie w wodach stojących). Pytanie czy do takiego łowienia lepiej zastosować Biomastera 4000 RA, czy jednak omawianą w tym wątku Daiwę BG. Jeżeli BG to prośba o podpowiedź co do sugerowanej wielkości (a może proponujecie coś innego do powyższych przynęt w kwocie do 600 PLN?). Kreciołki mają być sparowane z Shimano Beasmasterem 2,4 MH oraz 2,1 H (do 120 g). O castingu nie rozmawiamy :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Panowie,

Prośba o poradę. Potrzebuję mocnego kręciołka do dużych obrotówek (algi 5,7, longi 4,5, giant killery itd. - łowienie w wodach stojących). Pytanie czy do takiego łowienia lepiej zastosować Biomastera 4000 RA, czy jednak omawianą w tym wątku Daiwę BG. Jeżeli BG to prośba o podpowiedź co do sugerowanej wielkości (a może proponujecie coś innego do powyższych przynęt w kwocie do 600 PLN?). Kreciołki mają być

sparowane z Shimano Beasmasterem 2,4 MH oraz 2,1 H (do 120 g). O castingu nie rozmawiamy :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Kij mocny to i kręcioł taki musi być, ja mam Daiwę BG 2500 do dużo słabszego kija ,aż tak ciężko nie łowiłem ,używam jej na bajorach i jest ok.Tak myślę że 3000 powinna być odpowiednia.

• Like 1

W tej cenie i pod te gramatury slammer PENN... Ale nie o nim ten temat...

Pozdrawiam, Tomasz eS

Dzięki za odpowiedź. Nieco martwi mnie to mega duże przełożenie w Slammerze (6.2:1), co przy obrotówkach nie będzie do końca ok.... Myślałem nawet o Daiwie Saltist Nero ale to już także nieco drożej (jeżeli jednak warto dołożyć to nie m tematu).

Dzięki za odpowiedź. Nieco martwi mnie to mega duże przełożenie w Slammerze (6.2:1), co przy obrotówkach nie będzie do końca ok.... Myślałem nawet o Daiwie Saltist Nero ale to już także nieco drożej (jeżeli jednak warto dołożyć to nie m tematu).

W BG też masz duże. Jak dla mnie zdecydowanie za duże do wielkich obrotówek. Wersja JDM Daiwy BG występuje z mniejszym przełożeniem ale jest dość droga.

W BG też masz duże. Jak dla mnie zdecydowanie za duże do wielkich obrotówek. Wersja JDM Daiwy BG występuje z mniejszym przełożeniem ale jest dość droga.

To fakt, nie mniej nie znalazłem innych, mocnych kołowrotków (w podanym zakresie cenowym) z mniejszym przełożeniem. Masz może jeszcze jakąś alternatywę? :)

PS. Masz może adres gdzie można zakupić tą wersję JDM? Ew. o jakim rozmiarze mówimy (3000, 3500 czy większy?)

Edytowane przez tomi81