Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Tomi81

Skąd te dane? Katalogi podają 5,1 i nawój 711. Jednak nie nawiniesz linki do pełna bo to penn, więc nawój rzeczywisty jest zdecydowanie mniejszy.

Wziąłem dane ze strony FM:

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/slammer-iii-a17-p1438-k18556.html

Chyba, że nie o tym samym Slammerze mówimy :)

EDIT. Moja gafa - faktycznie ten 360 ma dużo mniejsze przełożenie, co częściowo rozwiązuje problem :) Przepraszam za zamieszanie.

Edytowane przez tomi81

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. W dniu dzisiejszym miałem okazje pobawić się Slammerami - zarówno starymi 360 i 460, jak i nowymi 3500 i 4500. Pomijając kasę, przełożenie i ryzyko, ze nowy nie będzie tak dobry jak stary skłaniałbym się do wielkości 4500. Mając do wyboru wspomnianego Slammera III 4500 oraz Daiwe BG który model byście mi polecili (w przypadku Daiwy także wielkość - czy 3500 czy 400).

Kolego Tomi, przyjrzyj sie "rozbieranym" sesjom slammera III i Penna Spinfisher V, wg danych producenta waga i przelozenie to samo, obudowa rozni sie tylko kolorem, a w srodku identyczne. Poczytaj opinie o tym drugim i wtedy podejmij decyzje co kupic. Spinfisher jest znacznie tanszy od nowego slammera. Mam mozliwosc lowienia na BG i w mojej subiektywnej ocenie wypada co najmniej przyzwoicie. Moze zywot tego kolowrotka nie bedzie tak dlugi jak starego slammera ale komfort lowienia napewno bardziej zadowalajacy. Spinfisherem nie lowilem ale na forach zdania o nim sa podzielone.

Sry za brak polskiej czcionki.

Pozdrawiam.

• Like 1

Kolego Blue - dziękuję za powyższe informacje. Wybór staje się już prostszy - zamawiam 2 młynki (oba mi się podobają, oba są jak najbardziej ok), zostanie ten, który będzie lepiej leżał.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jeżeli ostatecznie zostanie Daiwa nie omieszkam opisać swoich wrażeń po łowieniu na wspomniane przynęty.

• Like 1

Nie wiem czemu ale rozmiar 2500 jest trudniejszy do wypatrzenia na Jap rynku. A jak juz czlowiek cos znajdzie to za znacznie wieksza cene niz modele od 3500 wzwyz. 

https://buyee.jp/item/yahoo/shopping/planetdream_pd-01045626/category/

@tomi81 , Spinfishera 3500V serwisowałem i to jest MOC. Bez kompromisów, bez masła, bez onanizmu.

Duże przełożenie owszem, ale w tej konstrukcji zupelnie nie odbiera "powera".

A o wrażenia możesz spytać na pw kolegi @GBP , bo uzywa od dawna Spinfishera i ma wyrobione zdanie, a to człowiek który lubi łowić grubo, ciężko, i mocno. Przy tym kołowrotku, moja Ultegra 4000 SuperShip 98' wygląda jak zabawka, a to kawał mocnego kręcioła, i niewiele współczesnych młynków w rozmiarze 4000 może konkurować z nią mocą.

• Like 1

Kupiłem z ciekawości daiwe bg3000, kolega przywiózł mi z USA i wyszło mnie 99$ wydaje mi się dosyć tanio. Po kołowrotku nie spodziewałem się zbyt wiele. Założyłem go do inazumy do 35g i przez 4 godziny lowilem na cannibale 12,5 z główka Max 10g i powiem, że kołowrotek naprawdę super dawał radę kręcił naprawdę mięciutko i gładko. Zastanawiam się jak długo będzie kręcił rownie gładko z takimi dosyć ciężkimi jak dla mnie przynetami. Wcześniej kręciłem zauberem i powiem że przeskok jest w moim odczuciu znaczny. Mam pytanie do dłużej użytkujących ten kołowrotek z większym obciążeniem jak się sprawuje po kilku miesiącach użytkowania?

• Like 1

3000 i 10+12.5 czym ty się martwisz u mnie 2000 ciągnie nieraz 28+12.5 po takich zabiegach kręci jeszcze lepiej. Kupiłem ostatnio kij do lekkiego łowienia oraz stradica 2500 ci4 fb, po konfrontacji z daiwa, stradica odsyłam :)[/quot

Faktycznie stradic Ci4 + fb ,w porównaniu do Daiwy BG to zabaweczka ,ten pierwszy to sprawdzi się przy xul z racji bardzo niskiej wagi ,co wpłynie idealnie na wyważenie zestawu.To jest nie bez znaczenia przy takim łowieniu .Daiwa do takich zastosowań raczej nie będzie dobra ,ale nie jest to niemożliwe. Ja używam i stradica i Daiwę w zależności od tego do czego w danym momencie potrzebuję.

Tak, czytam i czytam i zastanawiam się co jeszcze ciekawego znajdzie się w tym temacie...

Przecież zestawianie takiej Daiwy BG i Stradica CI4+ jest w ogóle absurdalne bo wspólnego maja ze sobą tyle ze obydwa modele są kołowrotkami i sluza do łowienia...

BG to można zestawiać ale np ze Slammerem...

• Like 1

??? Poważnie? Stradic wielkość 2500 Daiwa 2000, Stradic większy korpus, szpulka. Kręci bardzo miękko ale w daiwie "czuć moc". Jednym z powodów zwrotu był fakt że po zakreceniu korba stawała po trzech obrotach, wiem wiem to się nie musi przekładać na pracę pod obciążeniem, być może nawet lepiej ze jest tak ciasny, ale Daiwa po zakreceniu kręci się długo, tak samo jak biomek czy nawet blue arc. Stradic miał być pod kij do 10 g. W tym zestawieniu lepiej wypadła Daiwa, pewnie gdyby tak kręcił jak ona to skonczylby na kiju a daiwa na półce. Wracając, oczywistym jest to że te dwie konstrukcje można ze sobą porównać a nawet należy. Podobna półka cenowa oraz przeznaczenie. Mimo iż waga różni je o 50g,w ręce tego nie czuć, kij lepiej sprawował się z daiwa, dochodzą warunki połowu gdzie na szczyt działa ciężar przynęty i opór wody, tym samym cięższy młynek podczas łowienia może okazać się lepszym wyborem.

Jak najbardziej poważnie...

Podobne przeznaczenie? Stradic stworzony do lekkich zestawów, gdzie główna role odgrywa waga i BG stworzona do typowej ciężkiej orki? Proszę Cię...

To, ze kosztują podobnie, to absolutnie wcale nic nie znaczy, aczkolwiek Stradic, to kosztuje podobnie ale do Caldii, a nie BG patrząc oczywiście po oficjalnych cenach...

P.S.

Do Stradica nie zapisałbym więcej niż 15g masy laczniej(aczkolwiek pewnie by sobie poradził), a Daiwa nawet takiego obciążenie nie poczuje bo to kołowrotki o zupełnie innym przeznaczeniu...

Edytowane przez PatLove
  • Like 1