esox34 Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Zamówiłem kilkanaście dni temu ten model w rozmiarze 2000, przyznam się szczerze po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii w tym wątku. Zamówiłem i po kilku dniach odesłałem z powrotem do sklepu. Pierwsze wrażenie na sucho z pracy przyzwoite. Odłożyłem na półkę. Dzień przed wyjazdem nawinąłem linkę, pokręciłem trochę i zaczęło się terkotanie z korpusu, po krótkiej chwili przestało. Może to przypadek ? Kolejna próba i po kilkunastu obrotach znowu to samo i jakby ciężej kręcił. Nie rozkręcałem, nie sprawdzałem, nie pytałem co to może być. Zapakowałem i odesłałem z powrotem. Może to tylko ten model tak miał ale raczej do daiwy prędko nie wrócę . Praca młynka na sucho za około 450 zł nie do przyjęcia. Jak ma tak pracować daiwa bg to wolę 2 krotnie tańszego zaubera. Może i Alan Hawk jest zachwycony tą konstrukcją ale rozdziewiczał duże modele i tam zapewne daiwa trochę inaczej podchodzi do tematu.Nawój bardzo przeciętny (oczywiście można pobawić się z podkładkami by polepszyć). O doborze kolorów nie będę się wypowiadał bo każdy lubi inne, ale jakość powłoki itp. wieje tandetą. I nie chodzi o to, że w tej cenie nie możemy oczekiwać cudów, ale patrząc na blisko 2 krotnie tańszego shimano nexave 2500FB wykonany jest po prostu lepiej. Hamulec dokładny i precyzyjny jak najbardziej na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Jak najbardziej poważnie...Podobne przeznaczenie? Stradic stworzony do lekkich zestawów, gdzie główna role odgrywa waga i BG stworzona do typowej ciężkiej orki? Proszę Cię...To, ze kosztują podobnie, to absolutnie wcale nic nie znaczy, aczkolwiek Stradic, to kosztuje podobnie ale do Caldii, a nie BG patrząc oczywiście po oficjalnych cenach...P.S.Do Stradica nie zapisałbym więcej niż 15g masy laczniej(aczkolwiek pewnie by sobie poradził), a Daiwa nawet takiego obciążenie nie poczuje bo to kołowrotki o zupełnie innym przeznaczeniu...Kolega tworzył te kołowrotki? Skąd kolega ma informacje ze kołowrotek o mocy hamulca 9kg stworzony został do ul łowienia? To że jest lekki nie znaczy że ma mieć lekko. Lekki jest dlatego że jest zrobiony z plastiku, Daiwa jest cięższa bo jest z aluminium. Ważny jest mechanizm. Idąc kolegi tokiem rozumowania, Daiwa BG 2500 będzie to mocarz a stradic 4000 fb ci4 to taki lekki spin,wszak waży 15 g, mniej. Owszem kołowrotki lżejsze bardziej pasują do ul, ale łowiąc krótkimi kijami np wertykalnie wedkarze liczą się z waga mlynka oczekując tym samym mocy.Edyta Za Daiwa płaciłem 100+ za shimano 130+, różnica w cenie znikoma. Edytowane 21 Września 2017 przez Negra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Kolego Negra czy moc hamulca świadczy Twoim zdaniem o przeznaczeniu kołowrotka? Moim zdaniem absolutnie nie, tylko właśnie materiały z których jest wykonany, konstrukcja, punkty podparcia itd.Nie chce mi się dyskutować, wyraziłem jedynie swoją opinie i dalej podtrzymuje ze taka Daiwe BG można zestawiać np ze Slammerem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Spoko każdy ma prawo do własnej opinii warto to zaznaczyć w swojej wypowiedzi. Ja porownalem te kołowrotki względem ich pracy, fakt że na sucho, oraz zastosowaniu przy kiju do 10g. Kolega nastroszyl się jak okoń przy paprochu że śmiałem to zrobić, wtracajac do tego slamera. PzdrEdyta Ok twoja racja jutro kupuje slamera do zodiasa 3-10 wszak między nim a BG nie odczuje żadnej różnicy, chyba że cenową, bo mimo iż BG jest o jakieś 120g lżejsza i 50% droższa to są to kołowrotki porównywalne. Edytowane 21 Września 2017 przez Negra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Kolego Negra w żadnym wypadku się nie nastroszylem, wyraziłem tylko swoją opinie. Daiwa BG przedstawiana jest przez producenta jako kołowrotek do cięższy zadań(inna kwesta czy im podola), natomiast Stradic podobnie? Nie wydaje mi sie...Porownujac BG do Slammera miałem na myśli przeznaczenie tych młynków, natomiast jeżeli chcesz już być taki szczegółowy to dlaczego nie porównać takiej BG do Ultegry? Edytowane 21 Września 2017 przez PatLove 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Mozna porownywac, kto broni? Do slammera rowniez gdyby byl w wielkosci 2000. Kolowrotki, wedlug mnie porownuje sie wedlug wielkosci, widelek cenowych oraz mocy hamulca, nie wagi badz opisu producenta. Ach jeszcze jedna uwaga do stradica i jego zastosowania wedlug stworzyciela , glebokosc szpulki, zobacz ile , jakiej srednicy linki wejdzie na nia. To nie jest typowy ul kolowrotek, jest to mlynek, ktory z powodzeniem stawac moze w konkury z innymi tej wielkosci, bez wzgledu na to co pisza producenci innych. To ze jest lekki i lepiej adoptuje sie do lekkiego lowienia jest jego plusem, minusem natomiast moze, nie musi byc jego plastikowy korpus, ktory podczas eksploatacji w ciezszych warunkach, moze, nie musi wplynac na szybsze zuzycie mechanizmu. Wedlug mnie ma sie rozumiec Kolejna Edytabez urazy rzecz jasna normalna wymiana zdan, z mojej strony jadu brak niech sie kije gna pzdr Edytowane 21 Września 2017 przez Negra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Stradic wielkość 2500 Daiwa 2000, Stradic większy korpus, chyba odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Chyba nie, miałem je wczoraj razem, jeden w jednej dłoni drugi w drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Też miałem. Korpus daiwy 2000 na pewno nie jest mniejszy od shimano w rozmiarze 2500. Nie dziwi moc tej daiwy 2000 skoro jej korpus jest identyczny jak większego brata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Może komuś się przyda. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Też miałem. Korpus daiwy 2000 na pewno nie jest mniejszy od shimano w rozmiarze 2500. Nie dziwi moc tej daiwy 2000 skoro jej korpus jest identyczny jak większego brata.Nie wiem jaki korpus ma większy rozmiar daiwy, wiem że 2000 waży tyle samo co rozmiar 1500, dokładnie 240g, 2500 już 275g więc bliżej mu do 1500. Stradic jest podobnej wielkości co blue arc tym samym oba są większe od BG 2000. Edytowane 22 Września 2017 przez Negra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 2000 vs 2500 przy założeniu że korpus taki sam, dochodzi jeszcze masa rotora, szpuli, korby knoba, więc może być ciut więcej. Jakos za Daiwą nie wzdycham, ale dawno nie miałem nowego młynka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gondor Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Nie wiem jaki korpus ma większy rozmiar daiwy, wiem że 2000 waży tyle samo co rozmiar 1500, dokładnie 240g, 2500 już 275g więc bliżej mu do 1500. Stradic jest podobnej wielkości co blue arc tym samym oba są większe od BG 2000.Ma dokładnie taki sam kolego. Kopsnij się do sklepu, kolegi i sobie porównaj. Daiwa bg 2500 waży akurat 265 gram. Rózni się knobem, szpulą i rotorem od mniejszego modelu. Stradic ma większą ale szpulę i nic poza tym. Świetny do ul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita800 Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Aaa Edytowane 22 Września 2017 przez banita800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Ma dokładnie taki sam kolego. Kopsnij się do sklepu, kolegi i sobie porównaj. Daiwa bg 2500 waży akurat 265 gram. Rózni się knobem, szpulą i rotorem od mniejszego modelu. Stradic ma większą ale szpulę i nic poza tym. Świetny do ul.Po co mam iść do sklepu nie muszę porównywać tych kolowrotkow bo nie jest mi to potrzebne, przedwczoraj odebrałem stradica, wczoraj go odesłałem, daiwe mam od jakiegoś czasu, potrafię ocenić który jest większy, ale jeżeli jesteś uparty to niech ci będzie, Daiwa jest większa, DUZO WIĘKSZA .Ps pięknie dzisiaj grał hamulec pod metrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Koty poszły za płoty...... W końcu????Dziwny to był zestaw. Niekoszerny. Elitka ES70MLF, na szpuli BG2500 plećka 20lb (a może 22lb?), z przyponem 12lb Variwasa VEP. Na główce 5g biały gumiś od Tomy'ego. Zasięg bajeczny, skuteczność 100%. Okonkom do ok.25cm, nic w nim nie przeszkadzało???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 U mnie BG też chodzi z elitką i anie jedno, anie drugie, anie ja nie narzekamy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ultraast Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 (edytowane) Plecionka Power Pro 0.15 275m nawinięta na BG 3000. Edytowane 2 Października 2017 przez Ultraast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Widzę , że koledzy z dalekich krajów to szczupaczków na nie nie łowią .Sporo tego oglądając filmy z netu u nich kręci. Coraz bardziej mnie kusi ten młynek - rozmiar 2500 i jego nawój wydaje się być interesującą propozycją do jigowania średnimi przynętami z łódki.Fajny filmik , ryby ładnie jeżdżą na hamulcu wersji 3500 . Edytowane 13 Października 2017 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Pieknie kręci i moc tylko co zrobić z tym stukaniem?W opadzie ok ,pal licho tylko jednostajnym skręcaniu troche lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 U Mnie nic nie stuka ,pracuje jak na razie świetnie .Jestem cały czas pozytywnie zaskoczony ,oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Moja tez postukuje co ciekawe przy małym i dużym obciążeniu jest spokojnie, natomiast przy średniej wielkości przynętach wyczuwalne jest stukanie Może ktoś ma patencik na to... mogę być królikiem doświadczalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Patentów brak, jak mi stukał spro redarc to dorabiłem nową oś posuwu którą spasowałem suwliwie ale bez luzu w pinionie - i cisza W tych kostrukcjach brakuje dodatkowej prowadnicy wodzika, na dwóch już było by zdecydowanie lepiej. Nowe(budżetowe) shimano mimo jednej prowadnicy nie stukają bo maja dość dobrze spasowane ośie posuwu względem pinionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał pc Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Kolega Rebus dobrze mówi , powodem jest luz pomiędzy pinionem a osią.Sprawa nie do końca jest prosta ale temat da sie ogarnąć, moja Bg nie stuka ale w Pennach , które posiadam była to norma.Kolega Hasior pisał o kasowaniu tego luzu za pomocą np tulejki ze słomki od napoi.Kupiłem kiedyś zajechanego Penna Atlantisa 2000 wymieniłem mu całą przekładnie a ten postukiwał w najlepsze.Sytuacje opanowałem za pomocą koszulki termokurczliwej i śmiga jak nowo narodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Ktoś pokazałby to na jakimś zdjeciu? Tzn miejsce gdzie tą koszulkę należy zainstalować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi