Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Patentów brak, jak mi stukał spro redarc to dorabiłem nową oś posuwu którą spasowałem suwliwie ale bez luzu w pinionie - i cisza :) 

W tych kostrukcjach brakuje dodatkowej prowadnicy wodzika, na dwóch już było by zdecydowanie lepiej. 

Nowe(budżetowe) shimano mimo jednej prowadnicy nie stukają bo maja dość dobrze spasowane ośie posuwu względem pinionu

Też stukaja nowe Shimano i nie przez luźną ośke-pinion a przez kółeczko posuwu i prowadnice na ośce pomimo że są te elementy dobrze spasowane...

Też stukaja nowe Shimano i nie przez luźną ośke-pinion a przez kółeczko posuwu i prowadnice na ośce pomimo że są te elementy dobrze spasowane...

nie wiem mi nic nie stuka w stradicu  , co prawda miałem kiedyś RedArca który od nowość miał rozwaloną przekładnie stukał niemiłosiernie na sucho ... więc oddałem go na gwarancje w moim sklepie pod domem mi taki zajefajny sprzęty sprzedali ... z gwarancji ekspert zostawił notkę że jeszcze raz będę ciągnął na zaczepach to zabulę z własnych pieniędzy ,, tylko najlepsze że nie byłem z nim jeszcze na rybach ... więc obstawiam że sklepikarze którzy prowadzą sklep ... biorą i używają sobie sprzęty  a potem znowu na półkę i sprzęt nowy nie używany ...

Stwierdziłeś o nowych Shimano więc grzecznie napisałem że mi nic tam nie stuka , co prawda użyłeś w zdaniu terminologię posuw ala kółeczko ... Tylko że mi to nie mówi nic możliwe że rozbierasz i znasz się lepiej na bebechach kołowrotków , a ja tylko je potrafię kręcić i psuć .

A ile tych kołowrotków posiadam lub posiadałem jest nie ważne bo ich trochę było.

Używam do cięższego łowienia 3500. Ciężko się do czegoś przyczepić. Nie stuka, nie puka, bardzo dobrze spasowany. Kolega ma rozmar 3000. Spasowany nieco gorzej ale to kosmetyka, którą łatwo poprawić. Prosta konstrukcja, sądzę że długo wytrzyma. Może nie tak jak slamer ale kultura pracy, brak splątań i zasięg rzutu stawiają bg w klasie zupełnie przyzwoitych kołowrotków. Trudno o alternatywę w tej klasie cenowej.

• Like 2

Fajnie, że przybywa u nas użytkowników tego młynka :) 

Proponuję łowić i się zbytnio nie przejmować - według mnie żadne z objawów opisanych w tym wątku nie należą do niepokojących.

Biorąc pod uwagę to co dostajemy w zamian - BG jest klasą samą w sobie i szkoda tylko, że u nas nie kosztuje sto dolarów.

Myślę, że nowe modele Daiwy (TL), które pojawią się w przyszłym roku będą jeszcze bardziej udane... ;)

• Like 3

Saltist Nero to bliźniaczo podobna konstrukcja do BG.To samo tyczy się Saltist, i Saltist LTD.

Różnice są kosmetyczne, dodatkowa gumowa uszczelka w rączce i mag-seal w pinionie.

Jeśli nie masz zamiaru samemu go serwisować to za taką cenę jest to dobry "deal".

Oczywiście można go rozebrać licząc się z utratą uszczelnienia mag-seal, co również nie jest "big deal" :)

Litr od razu tej oliwki kup i nad wode zabieraj po 5 ml.

Lanie oliwki nic nie daje.

Byle jaki smar tam daj i będzie 100 razy lepszy niż oliwka.

Kiedy się nauczycie że oliwka w rolce robi same szkody....

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

W moim najczęściej używanym młynku (minimum 5-6 razy w tygodniu po parę godzin) wymieniłem łożysko na tulejkę ze starszego modelu.

Używam oliwki Quantum Hot Sauce raz na jakiś czas, jak sobie przypomnę - zero problemów przez ostatnie trzy lata i działa dokładnie tak samo jak kiedyś ta łożyskowana, tyle że bez szumów.

Kiedyś przesmarowałem rzadkim samrem, okazało się to zbyt gęste i rolka się zacinała, ale oczywiście można spróbować.

Saltist Nero to bliźniaczo podobna konstrukcja do BG.To samo tyczy się Saltist, i Saltist LTD.

Różnice są kosmetyczne, dodatkowa gumowa uszczelka w rączce i mag-seal w pinionie.

Jeśli nie masz zamiaru samemu go serwisować to za taką cenę jest to dobry "deal".

Oczywiście można go rozebrać licząc się z utratą uszczelnienia mag-seal, co również nie jest "big deal" :)

no nie wiem czy takie kosmetyczne bg ma 4 łożyska a saltist 6 :P

No jeszcze mi chodzi po głowie Lexa 3000A nie mylić z wersją SH

305 gramow ciezkie? To jak Ty herbate pijesz? :-P

@milijon toż to margarynowe pokolenie ????

A ja sie pytam co to za kołowrotek 4000 ktöry waży 250g.-?

Aby wedka 270 cm byla doważona potrzeba te minimum 300g.

Moja bg 3000 spasowana z 3 takimi wędkami.

• Like 1