Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Tu chyba nie chodzi o wage tylko do czego by tu sie przypie...ć. Najpierw koledze za malo łożysk - jak się okazało, że ma ile trzeba, to wtedy zdecydował, że za cięzki...echhh. Proponuje wziąć BG do łapy... sorry rączki i wtedy wygłaszać opinie na jej temat

Edytowane przez robbertzam
  • Like 4

@milijon toż to margarynowe pokolenie

A ja sie pytam co to za kołowrotek 4000 ktöry waży 250g.-?

Aby wedka 270 cm byla doważona potrzeba te minimum 300g.

Moja bg 3000 spasowana z 3 takimi wędkami.

Tu chyba nie chodzi o wage tylko do czego by tu sie przypie...ć. Najpierw koledze za malo łożysk - jak się okazało, że ma ile trzeba, to wtedy zdecydował, że za cięzki...echhh. Proponuje wziąsć BG do łapy... sorry rączki i wtedy wygłaszać opinie na jej temat

Panowie, nic dodać, nic ująć:P

Tu chyba nie chodzi o wage tylko do czego by tu sie przypie...ć. Najpierw koledze za malo łożysk - jak się okazało, że ma ile trzeba, to wtedy zdecydował, że za cięzki...echhh. Proponuje wziąć BG do łapy... sorry rączki i wtedy wygłaszać opinie na jej temat

Pewnie kredki w tornistrze też mu za ciężkie.

• Like 3

+/- 300g to taki optymalny wynik. Ładnie wyważa większość niespecjalistycznych kijków rzecznych od 2.10 do 2.7m i nie męczy ręki nawet po całym tygodniu wędkowania  :P 

A propos wyważenia - trochę mnie martwi waga nowych młynków LT Daiwy - wszystkie poniżej 200g.... to mniej niż mój multitool.

Nie mogę się już doczekać Rybomanii, bo takiego czegoś jeszcze nie było :)

Niektórzy koledzy pisali w tym wątku, że udało się nabyć dodatkową szpule do BG... czyli da się. Tylko jakoś nie mogę namierzyć nigdzie szpulki do mojej 2500 :(

a co za problem w tej samej cenie co bg jest freamka ma dodatkową szpule w komplecie ;p

Edytowane przez Derrek

a co za problem w tej samej cenie co bg jest freamka ma dodatkową szpule w komplecie ;p

Wiesz taka dodatkowa szpula pewnie trochę  waży... Czy aby na pewno chcesz to dźwigać? Zastanów się dwa razy, żebyś przepukliny nie dostał...

A tak serio, zrób wszystkim przysługę i przestań nabijać posty w wątku, o którym nie masz pojęcia.

Edytowane przez robbertzam
  • Like 3

Wiesz taka dodatkowa szpula pewnie trochę waży... Czy aby na pewno chcesz to dźwigać? Zastanów się dwa razy, żebyś przepukliny nie dostał !

A tak serio, zrób wszystkim przysługę i przestań nabijać posty w wątku, o którym nie masz pojęcia.

Dziękuję ,jeszcze coś masz do dodania bo raczej ten komentarz nie ma nic związane z tematem a raczej atakiem na moją osobę , ale takie zachowanie nie jest obce na forach I raczej nie przestanę dopóki nie złamie któregoś z punktu regulaminu.

I żeby ten post nie zmarnować uważam że daiwa freams równie dobrze pracuję co bg i ma szpulę zapasową a kosztuję takie same pieniądze .

@down

Liczyłem na wysyp mocniejszych postów , ale cóż może  ktoś jeszcze coś bardziej konstruktywnego wymyśli :P

Edytowane przez Derrek

Dziękuję ,jeszcze coś masz do dodania bo raczej ten komentarz nie ma nic związane z tematem a raczej atakiem na moją osobę , ale takie zachowanie nie jest obce na forach I raczej nie przestanę dopóki nie złamie któregoś z punktu regulaminu.

I żeby ten post nie zmarnować uważam że daiwa freams równie dobrze pracuję co bg i ma szpulę zapasową a kosztuję takie same pieniądze .

To se kup tą Daiwę Freams i przestań dupę zawracać, bo temat jest o czymś innym.

• Like 3

A teraz jeszcze raz, tylko już po polsku. Będzie dodatkowy post :)

• Like 1

Witam wszystkich!

Czy Daiwa BG nada się do ciężkich przynęt, głównie gumowych z zakresu 40-90g? Jeśli tak, to który rozmiar byście polecali? Zastanawiam się nad rozmiarem 3500 lub 4000...

Serdeczne pozdrowienia :)

3500 i 4000 to generalnie ten sam rozmiar, rozni sie tylko pojemnoscia szpuli.

Witam wszystkich!

Czy Daiwa BG nada się do ciężkich przynęt, głównie gumowych z zakresu 40-90g? Jeśli tak, to który rozmiar byście polecali? Zastanawiam się nad rozmiarem 3500 lub 4000...

Serdeczne pozdrowienia :)

Nada się, nada, tylko jak długo pociągnie pod tą gramaturą tego najstarsi górale nie wiedzą. :)

Biorąc pod uwagę cenę BG jest to chyba jeden z lepszych stałoszpulowców jakie można wybrać do takich zastosowań.

Ściślej mówiąc biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości! Daiwa BG kosztuje tyle co używana szpula do Saltigi  https://www.ebay.com/itm/Daiwa-Saltiga-Z5000-Spare-Spool-Spinning-Reel-Big-Game-Excellent/282708682278?hash=item41d2c02626:g:oYYAAOSwfIVZyfDH

• Like 1

Witam

Poruszę jeszcze temat przełożenia Daiwy BG. Zastanawiam się nad tym kołowrotkiem w rozmiarze 2500 do średniego spinningu szczupakowego. Czy wyższe niż standardowe przełożenie nie będzie się przekładać na większy opór na rączce przy starcie podczas łowienia lub np. przy podbijaniu gum kołowrotkiem lub kołowrotkiem i kijem? Czy w ogóle zawracać sobie tym głowę przy wielkości  2500? 

Edytowane przez dex1

Witam

Poruszę jeszcze temat przełożenia Daiwy BG. Zastanawiam się nad tym kołowrotkiem w rozmiarze 2500 do średniego spinningu szczupakowego. Czy wyższe niż standardowe przełożenie nie będzie się przekładać na większy opór na rączce przy starcie lub np. przy podbijaniu gum kołowrotkiem lub kołowrotkiem i kijem? Czy w ogóle zawracać sobie tym głowę przy wielkości  2500? 

Troszkę już tym młynkiem "przekręciłem". Na początku miałem podobne obawy+ dodatkowe, związane z długością korbki, dość niestandardową, dla rozmiaru 2500.

Po kilkunastu minutach łowienia, przestałem ma te szczególy zwracać uwagę.

Kręcenie, zarówno przy gumie jak i przy przynętach twardych jest bardzo, jakby to określić ...harmonijne. Opory przy starcie niewyczuwalne a długość ramienia korby w pełni akceptowalna.

Zaznaczam jednak, że mój kołowrotek był i jest bardzo precyzyjnie spasowany. Ma to zapewne istotny wpływ na tego rodzaju sczególy pracy.

Wniosek: nie zawracać sobie tym głowy :)

Edytowane przez popper
  • Like 6

Zgadzam się z przedmówcą, chociaż zdarzyło mi się użyć tego kołowrotka(2500) do twinchingu i wtedy mi to przeszkadzało. Po prostu to większe przełożenie "prostowało" woblera szybciej, niż bym sobie tego życzył. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, bo normalnie do tej metody używam kołowrotka o niższym przełożeniu... W każdym razie mi przeszkadzało. W pozostałych przypadkach sprawdza się u mnie świetnie.