Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Panowie, przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i jestem prawie zdecydowany na BG tylko zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem 2500 czy 2000. Kołowrotek będzie przypięty do St.croix MJS71MF i ciągał główki max 25gr + guma na głębokiej zaporówce. Zależy mi na jak najniższej wadze i odpowiedniej mocy, do tej pory zaubera używałem ale jakoś to nie to. Jakieś sugestie mile widziane

Panowie, przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i jestem prawie zdecydowany na BG tylko zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem 2500 czy 2000. Kołowrotek będzie przypięty do St.croix MJS71MF i ciągał główki max 25gr + guma na głębokiej zaporówce. Zależy mi na jak najniższej wadze i odpowiedniej mocy, do tej pory zaubera używałem ale jakoś to nie to. Jakieś sugestie mile widziane

Sorki ale do główek od 17g+guma, wybrałbym 3000. Nie, że 2000 nie da rady ale.... Pytanie: jak długo? Tę granicę (17g), uważam za rozsądny wybór dla rozmiaru 2000/2500

Edytowane przez popper
  • Like 2

Możesz też zapytać w www.wedkarskisprzet.pl . Jeden z forumowiczów kupował po ok 130PLN z wysyłką. Swoją drogą, o ile te 130 jeszcze do przyjęcia(choć chyba też niezły zarobek mają-ile sklep, a ile producent, nie wnikam), ale 170, to lekkie przegięcie. Prawie 40% ceny kołowrotka!

Edytowane przez drakmen

Uporał się ktoś z stukaniem pod obciążeniem? U mnie jest lekki luz przy dokręconej korbie .

Poszukaj dobrze. Ktoś wcześniej pisał, że wystarczy nałożyć rurkę termokurczliwą na pinion i stukanie znika. Ja w swoim egzemplarzu też miałem ten problem, ale nie chciało mi się kombinować i wysłałem kołowrotek na reklamację. Dostałem nowy  :) jak będzie - zobaczymy.

Edytowane przez lukasz_c
  • Like 1

Pytanie, na ile to wpływa na użytkowanie? Bo może zamiast termokurcza, należy tam wsadzić najgęstszy towot...

Nie byłby to pierwszy wypadek w historii mechaniki, gdzie drobny "patent" załatwia sprawę.

Ba, konstrukcje gdzie takie wady było łatwo poprawić w prosty sposób, przeszły do historii - od motoryzacji, przez zegarki, po wędkarstwo.

Pytanie, na ile to wpływa na użytkowanie? Bo może zamiast termokurcza, należy tam wsadzić najgęstszy towot...

Nie byłby to pierwszy wypadek w historii mechaniki, gdzie drobny "patent" załatwia sprawę.

Ba, konstrukcje gdzie takie wady było łatwo poprawić w prosty sposób, przeszły do historii - od motoryzacji, przez zegarki, po wędkarstwo.

Nie wolno żadnego smary na oske dawać zwłaszcza w daiwie, a rurka w grzybek trzeba robić i nocować pod nakrętką na stale jak to bywało dawniej

Możesz też zapytać w www.wedkarskisprzet.pl . Jeden z forumowiczów kupował po ok 130PLN z wysyłką. Swoją drogą, o ile te 130 jeszcze do przyjęcia(choć chyba też niezły zarobek mają-ile sklep, a ile producent, nie wnikam), ale 170, to lekkie przegięcie. Prawie 40% ceny kołowrotka!

Podaję dla zainteresowanych. Otrzymałem info z powyższego sklepu. Szpula zapasowa do Daiwa BG koszt 185 zł + koszty przesyłki. Czas oczekiwania ponad tydzień. Cena dotyczy rozmiaru 2500. Nie wiem jak w innych modelach z tej firmy ale cena lekko chora zważywszy na koszt kołowrotka.

• Like 1