Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic BG2500,ale boje sie wysokiego przelozenia.Mialem juz zle doswiadczenia z wiekszym oporem na korbie w Balisticu,Twin Power i Morethanie z wiekszym przelozeniem.

Fakt,ze w BG jest dluzsza korba i moze zwija lzej.Jakie sa wasze odczucia?Alternatywa jest Prorex RA z body od rozmiaru 30000.

Mam zamiar kupic BG2500,ale boje sie wysokiego przelozenia.Mialem juz zle doswiadczenia z wiekszym oporem na korbie w Balisticu,Twin Power i Morethanie z wiekszym przelozeniem.

Fakt,ze w BG jest dluzsza korba i moze zwija lzej.Jakie sa wasze odczucia?Alternatywa jest Prorex RA z body od rozmiaru 30000.

Nie masz się czego obawiać nie odczuwa się w ogóle tego przełożenia chodzi płynnie i bez oporów ,choć przy woblerach zaczyna mi stukać w środku od jakiegoś czasu , powoli zaczyna czar pryskać ,a zapowiadało się tak pięknie a wychodzi jak zawsze ...
  • Like 1

A tak odnośnie prorexa bo tak z wyglądu to body chyba ma takie same jak BG. Chyba że się mylę. Czy ktoś ma wersję XR w rozmiarze 3000? Warto zakupić.?

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Mialem na mysli  model Prorex szpula 2500,a body 3000.

Witam, w najbliższym czasie chciałbym kupić kij

:Savage Gear Bushwhacker XLNT2 213cm 10-40g 2cz. Wszystko Ok ale poszukuje teraz kołowrotka. Zastanawiam się nad czymś do 500 złotych. Myślałem o Daiwa BG 3500 lub PENN Spinfisher VI .... poradzicie coś

Powiem tylko ze przeznaczenie ma być do cięższego łowienia, orania i większych ryb ???????????? dzięki za każda podpowiedz????????✌️✌️

:Savage Gear Bushwhacker XLNT2 213cm 10-40g 2cz. Wszystko Ok ale poszukuje teraz kołowrotka. Zastanawiam się nad czymś do 500 złotych. Myślałem o Daiwa BG 3500 lub PENN Spinfisher VI .... poradzicie coś

Powiem tylko ze przeznaczenie ma być do cięższego łowienia, orania i większych ryb ???????????? dzięki za każda podpowiedz????????✌️✌️

A ja znowu zastanawiam się na team dragonem FD1030IZ czy lepiej dołożyć  stówkę i brać daiwe bg 3000

Bierz BG przynajmniej wiesz ze jest moc! Krecilem tym dragonem troche wypisuja na pudelku jakies niestworzone historie ze "sealed drag" a uszczelka jest niby jakas pod pokretlem ale od dolu nic nie przeszkadza wodzie sie wedrzec.

Kolowrotek niby morski, kreci ciezko, szumi przekladnia a design jak shimano z lat dziewiecdziesiatych  :ph34r: co do wedek Dragona to uzywam i polecam ale jesli chodzi o kolowrotki to ceny jak Shimano czy Daiwa ale design i technologia jeszcze lata swietlne w tyle.

Powiem tylko ze przeznaczenie ma być do cięższego łowienia, orania i większych ryb dzięki za każda podpowiedz✌✌

Mialem ta wedke i rzuca sie nia komfortowo tak do 35g. Jest przy tym bardzo bardzo lekka. W takim wypadku pewnie lepszym pomyslem byloby kupic BG 3000. Rozmiar 3500 to juz spory ciezar i 3000 prawdopodobnie bedzie wystarczajace do tego typu przynet. 

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 3

A tak odnośnie prorexa bo tak z wyglądu to body chyba ma takie same jak BG. Chyba że się mylę. Czy ktoś ma wersję XR w rozmiarze 3000? Warto zakupić.?

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Plusem jest dodatkowa szpulka. Cena tez poszla w dol. Przynajmniej w UK :)

Edytowane przez Luckyguliver

Kup wędkę i idź z nią do sklepu. Poprzymierzaj do niej różnej wielkości kołowrotki i weź ten, który najlepiej wyważa zestaw.
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj, pierwszy raz, moja BG zaskoczyła mnie.

Negatywnie.

Wybrałem się nad wodę z nadzieją, że jeszcze nie wszystko pokrył lód. Okazało się, że sporat tafla wody jest wolna od lodu.

Zmontowałem zestaw z GOARVS 962ML i macam wodę.

Kilkanaście rzutów, mrozik ok. -1st. trzyma, słoneczko wychodzi zza chmur......  Fajnie, tylko plecionka marznie na przelotkach.

Po około godzinie czuję wyraźny opór. 

W pierwszej chwili pomyślałem, że znowu plecionka przeciska się z trudem przez przelotki ale nie.  Luzuję linkę a kręcioł staje "dęba".

Z wyraźnym oporem kręcę korbką.

Kombinuję, grzejąc korpus w dłoniach.  Mija krótka chwilka i jest już OK. Kolejne 2 godzinki mijają bez efektów ale i bez przykrych, sprzętowych niespodzianek.

https://photos.app.goo.gl/aZdVf7HgTdChLLmh8

• 2 tygodnie później...

Powiem tylko ze przeznaczenie ma być do cięższego łowienia, orania i większych ryb dzięki za każda podpowiedz✌✌

Witam ,

mam Spinfishera 4500

po 6 godzinach pracy z  główkami  35-50 gr -nadaje się tylko do wędki stacjonarnej . :( albo do kosza na śmieci  :(

Niemiłosiernie ząbkuje , ( kultura pracy -przekładnia pracuje jak w betoniarce )

Pozdrawiam.