Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jakiś patetent  oprócz wywalenia na śmietnik mojej bg2500 ?   kołowrotek zaczął stukać pękło gniazdo na które nakłada się to małe koło z trzpieniem pod przekładnią które łączy się z ośką kołowrotka powodując jej podnoszenie i opadanie przy zwijaniu ( sory nie wiem jak się to nazywa fachowo ) śruba łapie kawałkiem ale chyba jest luz i się rusza przez co pod obciążeniem stuka.  Żeby był pastik bo bym skleił a co z tum pseudo aluminium zrobić ?    Pechowy ten konkretny młynek coś najpierw na kole zeby się wykruszyły wymieniłem przekładnie  a teraz to :(       wersja 3000 chodzi bajkowo 

Koledzy czy ktoś z Was próbował zmienić knob w rozmiarze 3000 ? Ten oryginalny jest dla mnie za wielki i zastanawiam się czy można go zastąpić czymś mniejszym.

Samego knoba nie da się zmienić, a to z prostego powodu nie da się wykręcić ,opcja tylko z podmianą szpuli wchodzi w grę

Panowie jakiś patetent  oprócz wywalenia na śmietnik mojej bg2500 ?   kołowrotek zaczął stukać pękło gniazdo na które nakłada się to małe koło z trzpieniem pod przekładnią które łączy się z ośką kołowrotka powodując jej podnoszenie i opadanie przy zwijaniu ( sory nie wiem jak się to nazywa fachowo ) śruba łapie kawałkiem ale chyba jest luz i się rusza przez co pod obciążeniem stuka.  Żeby był pastik bo bym skleił a co z tum pseudo aluminium zrobić ?    Pechowy ten konkretny młynek coś najpierw na kole zeby się wykruszyły wymieniłem przekładnie  a teraz to :(       wersja 3000 chodzi bajkowo

Zdjęcie tych uszkodzeń byłoby bardzo pomocne.

Przekładnia w BG rozwaliła się sama czy po czyjejś ingerencji?  Kto ją składał do kupy? pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

mam pytanie do osób używających kołowrotki daiwę bg - czy podczas kręcenia korbką, zwłaszcza szybko, np po zakręceniu i puszczeniu korbki pojawiały się u Was regularne, modulujące szumy? właśnie nabyłem daiwę bg 2500 i podczas kręcenia na sucho słychać modulujące szumy które niewątpliwie świadczą o tym że w kołowrotku jakieś części ocierają się o siebie. Sprzedawca twierdzi że ten typ tak ma i że inne kołowrotki (daiwa bg) też szumią w podobny sposób. Podobnych szumów nie słyszałem kręcąc w sklepie kołowrotkami kilkukrotnie tańszymi

• Like 1

czyli

U mnie w żadnym rozmiarze nic dziwnego nie słychać, a mam 2500, 3000 i 3500, jedyne co to jak kurzem i syfem zajdzie słychać rolkę kabłąka ale to nawet taki "alarm" że należy przeczyścić.

czyli szumy w nowym kołowrotku nie są czymś normalnym dla daiwy bg? One nie są jakieś bardzo silne ale są. Być może podczas praktycznego wędkowania szumy przestałyby dokuczać a może by zniknęły? Mam dylemat - oddać kołowrotek czy zostawić i zobaczyć jak się będzie sprawował podczas normalnego wędkowania?

Kołowrotki służą do kręcenia nad wodą, a nie w fotelu. Poza tym sprzęt musi się dotrzeć, pod obciążeniem na pewno zapracuje inaczej. Miałem BG2500 i słuchać było pracę elementów i tyle.

Miałeś czyli już nie masz? Dlaczego? czyżby Daiwa BG  nie spełniała Twoich oczekiwań? i jak to faktycznie jest z tymi szuami - czy one po dłuższym używaniu zanikają

• 1 miesiąc temu...

Czekam na ten kołowrotek. Zapytałem i taką odpowiedź od daiwa pl otrzymałem:

Dzień dobry. BG MQ wchodzi do katalogu na rok 2021 więc powinien być dostępny w sklepach na przełomie roku, jeśli oczywiście sytuacja na świecie nie opóźni dostaw. Pozdrawiam

Edytowane przez Marcipas

• 4 tygodnie później...

Mam pytanko do użytkowników. Od ponadto dwóch lat jestem posiadaczem BG 3000.  Przed każdym sezonem rozkręcona, przesmarowana itp, nie katowana. Tak jak do tej pory byłem mega zadowolony z użytkowania tego kołowrotka to w tym roku przy pierwszym zwijaniu (3-5) kołowrotek głośno szumi jakby był suchy. Po kolejnych rzutach szumienie całkowicie znika i chodzi bez problemu. Ponowne rozkręcenie przesmarowanie nie dało rezultatu. Z góry dziękuje za podpowiedzi.