meps Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Skoro z każdym rzutem jest lepiej to czym się przejmować? Szumi jak każdy kołowrotek, tyle że jednemu więcej drugiemu mniej, najmniej temu co w ogóle nie wędkuje. Jakiego smaru używasz? Edytowane 11 Września 2020 przez meps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smwrc Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Pewnie masz rację, odnośnie smaru to nie pamiętam jakiej firmy jest, bo używam go od kilku lat, a zakupiłem go w sklepie wędkarskim, myślę za jakiś uniwersal, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 I tu może by się zastanowić i poczytać tematy odnośnie smarów do kołowrotka i ilości smaru jaka powinna znaleźć się w środku. Zmień może na jakiś polecany markowy produkt, może coś pomoże a na pewno nie zaszkodzi. Drugie wyjście, olać to i łowić dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aslpg Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Witam wszystkich[emoji846]Trochę czasu zajęło mi przeczytanie całego wąteku ale efekt końcowy jest taki, że dzisiaj kupiłem BG 2500 i do tego za 369 zł nówka sztuka. Teraz tylko muszę kij 5-7 do 35-40 g do niego znaleźć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Chyba do 35-40 gr wybrałbym model 3000. Mam 2500 i 3000 i osobiście uważam że pod taką gramaturę 3000 lepiej by się sprawdził. Ale to tylko moje odczucia, wiadomo każdy wybiera sprzęt pod siebie. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek* Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Witam wszystkich[emoji846]Trochę czasu zajęło mi przeczytanie całego wąteku ale efekt końcowy jest taki, że dzisiaj kupiłem BG 2500 i do tego za 369 zł nówka sztuka. Teraz tylko muszę kij 5-7 do 35-40 g do niego znaleźć. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkDo 2500 może pasować Savage Gear Black Savage Spin 2,31m 9-32g kij jest do 32g ale jest też dość delikatny jak na 30sto gramowy. Edytowane 13 Września 2020 przez Mirek* 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 witajcieczy gdzieś znajdę jakieś porównanie kołowrotków daiwa BG do Penn Battle II? może ktoś z forumowiczów ma jakąś wiedzę na temat wad i zalet obydwu kołowrotków? Po prostu które kołowrotki sa lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) https://youtu.be/o-xN_kfjBToTutaj masz porównanie między innymi BG i Penna, ale też kilku innych.Chyba od 30min zaczyna porównanie BG z Pennem. Na pewno mają inne przełożenie [emoji6] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Września 2020 przez neronhell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 niestety - moja angielska języka słaba i niewiele z tego filmiku rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek* Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 witajcieczy gdzieś znajdę jakieś porównanie kołowrotków daiwa BG do Penn Battle II? może ktoś z forumowiczów ma jakąś wiedzę na temat wad i zalet obydwu kołowrotków? Po prostu które kołowrotki sa lepszeWitaj Może nie battle ale miałem dwa sargusy jednego jeszcze mam 2000 a to tosamo z mniejszą ilością łożysk. Daiwe posiadam obecni 2500 w planach jest 3000. Choć miło wspominam penna jeśli dziś miałbym wybierać to tylko Daiwa. Powód Penn ma zbyt duże przełożenie w stosunku do nawóju, choć nie o nawój tu chodzi a o zbyt duże przeciążenia (zobacz większe modele mają niższe przełożenie).Slammer jest dużo wytrzymalszy, pewnie z racji budowy ale i przełożenie jest niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Zmieniacie tuleję na łożysko w rolce kabłąka?Jakie pasuje?Interesuje mnie rozmiar 2500 i 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Witaj Może nie battle ale miałem dwa sargusy jednego jeszcze mam 2000 a to tosamo z mniejszą ilością łożysk. Daiwe posiadam obecni 2500 w planach jest 3000. Choć miło wspominam penna jeśli dziś miałbym wybierać to tylko Daiwa. Powód Penn ma zbyt duże przełożenie w stosunku do nawóju, choć nie o nawój tu chodzi a o zbyt duże przeciążenia (zobacz większe modele mają niższe przełożenie).Slammer jest dużo wytrzymalszy, pewnie z racji budowy ale i przełożenie jest niższe.dzięki za info i sugestię co do potencjalnego wyboru daiwy bg. a pytam bo akurat przymierzam się do zakupu kołowrotka ze średniej półki cenowej i chciałbym żeby był to kołowrotek metalowy - jakoś nie do końca przemawiają do mnie kołowrotki z różnych tworzyw mimo ze mają jedną sporą zaletę - są lżejsze przy tej samej wielkości. rozważam też, chociaż mniej intensywnie zakup shimano spherosa albo metalowego DAMa. Póki co główne kandydatury to Daiwa BG i wspomniany penn battle II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 no i zamówiłem bg 2500 - ponoć już jedzie - kiedyś już raz kupiłem bg 2500 ale podczas kręcenia pojawiały sie delikatne modulujące szumy - oddałem kołowrotek. Mam nadzieję że tym razem będzie wszystko dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek* Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Jak będzie ok będziesz pan zadowolony, raz na kilka "..." zdarza się wadliwy egzemplarz w "każdej marce" sam kupiłem swego czasu Abu revo chroboczace odrazy zwróciłem. Nigdy więcej kołowrotów z "obciętą dupką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Mnie takie coś spotkało z Daiwa Legalis. Jak się chce pewniaka to albo Penn albo wyższa półka Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Szumami w kolowrotkach już się nie przejmuje, ten etap mam już za sobą [emoji6] (a przynajmniej szumami w kolowrotkach w kwocie - powiedzmy do 500zl).Ja zamówiłem 2500 i 3000 i 3000 musiałem odesłać ale nie ze względu na szumy ale ewidentnie było coś nie tak z przekładnią. Teraz mam 2 sztuki 2500 i jedną 3000 chodzą bardzo fajnie, ale co jakiś czas trzeba przeczyścić rolkę ( standardowo). Po za tym czasami coś tam za szumi, ale nie zawracam sobie tym głowy. Jedynie co mnie dobija to regularne ceny szpul zapasowych. 50% ceny kołowrotka to zdecydowanie za dużo. Na szczęście udało mi się je kupić w miarę rozsądnej cenie, szkoda że producenci nie dają dwóch szpul tak jak kiedyś. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Września 2020 przez neronhell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Mnie takie coś spotkało z Daiwa Legalis. Jak się chce pewniaka to albo Penn albo wyższa półka Shimano.No nie wiem jak z tą wyższą półką Shimano, miałem TP 3000 z 15 roku i szumiał jak opętany [emoji16] teraz w wątku o modelu 20 też chłopaki coś piszą że nie jest za specjalnie.I żeby nie było, że porównuje TP do BG [emoji6] mam na myśli tylko to że czasem w droższych kołowrotkach też bywają jakieś niedociągnięcia. Tak więc różnie to bywa. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Jestem pewien że te szumy będą tak jak w 2500. To metalowe body i kołowrotek kręcony w fotelu daje taki odgłos. Może w losowaniu trafisz niestukajaca Daiwe BG, mi się kolejny raz nie udało i dałem sobie spokój z tym kołowrotkiem. A szkoda, bo mniejsze przynęty zwija świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Legalis nie szumiał tylko rzęził. Jakby w środku był żwir. Penn Spinfisher tez szumi ale tak ma być w tej konstrukcji. Daiwa Ninja stuka jak wiele Daiw. Z Shimano mam Technium, Soare, Sephia i Ultegra SS - różnie pracują ale wszystkie płynnie. Oczywiście Ultegra 4000 z 98 roku nie ma takiego masła jak Soare 2000 ale płynność pracy jest na innym poziomie niż w wielu Daiwach. Chociaż lowilem Prorexem kolegi i był naprawdę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aslpg Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Do 2500 może pasować Savage Gear Black Savage Spin 2,31m 9-32g kij jest do 32g ale jest też dość delikatny jak na 30sto gramowy.Dzięki za podpowiedź. W końcu dzisiaj kupiłem Team Daiwa Light Jiggerspin 2,45m / 3.5-21g. Jak to razem działa czas pokaże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 To wrzuć ktoś filmik jak mu ten bg szumi, bo paranoi idzie dostać. Ja mam trzy bg 2500, 3000, 3500 i w życiu bym nie powiedzał że któraś dziwnie szumi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 ta bg 2500 którą wcześniej oddałem do sklepu miała co prawda lekkie ale modulujące czyli powtarzające się szumy w pewnych momentach obrotu korbką - tak jakby w którymś momencie cyklu obrotu jakieś elementy wewnątrz delikatnie ocierały się o siebie. Szumy można było ostatecznie zaakceptować z nadzieją że mechanizm się dotrze ale ja odesłałem kołowrotek z prośbą o wymianę na wolny od tej przypadłości ale ostatecznie został u sprzedawcy. Tym razem kolejny raz kupiłem Daiwę BG 2500 i mam nadzieję że (gdy ją odbiorę) nie będzie miała szumów ani innych wad. A dlaczego ponownie daiwa bg 2500? bo ten kołowrotek ogólnie sprawia solidne wrażenie, ma sporo pozytywnych opinii i najzwyczajniej mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 daiwa bg dojechała - na sucho kręci lepiej niż wcześniejsza - nie ma opisywanych modulujących szumów. Troszkę niepokoi mnie minimalny luz na korbce - takie luzy a nawet wyraźnie większe są w zasadzie w większości kołowrotków które miałem w ręku, z tym ze tutaj korba jest wkręcana i spodziewałem się że nie będzie żadnego luzu. Czy inni posiadacze daiw bg też mają u siebie jakieś drobne luzy na korbce czy raczej korbka jest sztywno osadzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Mam kilku tygodniową daiwę bg 3000 i dwie daiwy prorex VLT. Daiwa bg ma delikatny luz na korbce, pierwsza daiwa prorex luzu nie ma żadnego. Za to druga daiwa ma taki luz że słychać stukanie ruszając korbką poprzecznie. Można to zniwelować, wystarczy rozkręcić kołowrotek i dołożyć podkładkę która kasuje te luzy. Są tam takie małe cienkie podkładki koloru żółtego, nie wiem czy to miedź czy mosiądz, nie należy też z nimi przesadzać bo jak się da za grubo to wtedy kołowrotek ciężko kręci. Ja tak zrobiłem za pierwszym razem, rozkręciłem jeszcze raz, lekko na cienko ziarnistym papierze zeszlifowałem podkładkę, złożyłem i jest idealnie. Niestety nie podam wymiarów tych podkładek bo nie mierzyłem, musiałbym znowu rozkręcić kołowrotek, ale po rozkręceniu odrazu widać o które podkładki chodzi. Daiwy BG nie ruszam nawet bo tak delikatny luz w niczym nie przeszkadza i w ogóle nie czuć tego podczas łowienia. Jak widać z powtarzalnością u daiwy jest jak z braniami ryb, jak wiatr zawieje. Jeżeli jest to ledwo wyczuwalny luz to olej to i idź na ryby, jeżeli słychać stuki to rozkręć i pobaw się z podkładkami lub oddaj kołowrotek. Chyba że jest możliwość pójścia do sklepu i wybrania takiego który luzu nie ma. Ja zamówiłem online bo u mnie w miejscowym sklepie babka nawet nie wie że taki model istnienie Edytowane 19 Września 2020 przez meps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Kolego, delikatny luz na rączce kołowrotka niczemu nie przeszkadza. Jak za bardzo dociśniesz podkładkami to będzie jeszcze gorzej. A tak na marginesie to chyba za dużo wymagasz jak na kołowrotek za 100 baksów.Tak jak pisałem wcześnie dużo droższe kołowrotki również szumią i mają luzy na korbce (delikatne !).Jedź na ryby i zacznij go testować. Sezon, dwa sezony, jak dalej będzie dobrze zwijał to znaczy że dobrze wydałeś te "100 baksów". A patrząc na opinie kolegów którzy nim łowią już długo i to np. w morzu ( poogladaj filmiki na YT) myślę że będziesz zadowolony. Tutaj masz filmik kołowrotka za 1500zł ( około 1 minuta filmu) gdzie też ma luzy.Ale myślę że będzie zwijał przez wiele sezonów bez zająkniecia. https://youtu.be/_hKqqtJLH7MTak więc nie kręć nim już w fotelu tylko idź na ryby. Jak podczas łowienia nic nie będzie Ci przeszkadzać to jest git. Pozdro. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi