zMazur Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 dzięki za rady.luz jest minimalny i uważam że nie powinien w niczym przeszkadzać. Gdyby nie wkręcana korbka to w ogóle bym się nim nie przejął - tak jak pisałem - praktycznie prawie wszystkie kołowrotki którymi kręciłem miały luz na korbie i to często znacznie większy - Jedynym chyba kołowrotkiem w mojej karierze który nie ma luzu na korbce jest Mitchell mag-pro extreme 1000 też z wkręcaną korbką - wiec pomyślałem że i tu przy wkręcanej korbce będzie podobnie. Mam nadzieję ze daiwa posłuży mi bezproblemowo - ma właśnie zastąpić wspomnianego mitchella i będzie kołowrotkiem najczęściej używanym przy spinningowaniu, czyli w moim wypadku na kij do 30 gr i przeważnie gumy 6-12 cm na główkach 5 do 10 gr (chociaż nierzadko sporo cięższe) oraz często woblerki do 10 -11 cm. A mitchell, mimo ze pracował cicho i gładko przez kilka sezonów trafi na kijek do 8 gram. Po kilku sezonach w mitchellu podczas ściągania np gumy 8 - 10 cm na 8 gramach co jakiś czas delikatnie czuć mechanizm - chyba jest po prostu za delikatny i nie chcę go dłużej eksploatować jako podstawowego kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serekturek Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Podkladki do Daiwy BG3000 to 7x10 przynajmniej ja tekie zakładałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 wygląda a to że nie mam szczęścia do BG 2500. - byliśmy z daiwą na rybach - niestety nie miała okazji poholować żadnego połowu - nic na wędkę z daiwą nie wzięło, Ale podczas ściągania przynęt i to nie stawiających oporu - np kopyto manns 8-9 cm na główce 8 gr pojawiło się w kołowrotku terkotanie podobne do dźwięku terkotki hamulca. które nie przeszkadza w normalnym zwijaniu przynęt. Podczas kręcenia bez obciążenia tego terkotania nie ma - co to może być? dodam że poza tym cichym w sumie terkotaniem kołowrotek działa płynnie, nic w nim nie ząbkuje, nie blokuje się. dobrze radzi sobie ze zwijaniem stawiających spory opór woblerów np tail dancer Rapali 11 cm czy DT 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Mówiłem że to loteria i ciężko trafić niestukajacą - kilka postów wyżej. Swoją oddałem i więcej nie zamierzam wracać do BG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) To terkotanie to wg mnie skutek luzu na rolce kabłąka. Edytowane 26 Września 2020 przez saitt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Nagraj film telefonem i wrzuć bo to już jakiś cyrk lekki się zrobił. Widocznie mam farta bo u mnie kręci perfekt a nawet z każdym dniem lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) To prawda, nie we wszystkich modelach tak jest. Mam bg 3000 całkowicie pozbawiony tego terkotania ale trafił mi się też taki który mocno 'terkotal' tak jak opisał kolega @zMazur i go po prostu zwróciłem. Trochę loteria, ale jak się trafi dobry egzemplarz to jest to kołowrotek godny polecenia. Edytowane 27 Września 2020 przez saitt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 To terkotanie to wg mnie skutek luzu na rolce kabłąka.to logiczna podpowiedź - bo terkotanie pojawia się tylko gdy zwijam przynętę - gdy kręcę bez przynęty terkotania nie ma - nie mam teraz wędki i kołowrotka pod ręką ale wieczorem obejrzę rolkę i mam nadzieję że to jakiś drobiazg który da się wyeliminować - to terkotanie jest ciche i przy wietrznej pogodzie nawet go nie słychać, a poza tym z kołowrotka jestem naprawdę zadowolony - jego praca jest nienaganna. jak wyżej wspomniałem - bardzo gładko zwija woblery stawiające znaczny opór, Szkoda że nie miałem żadnego brania na wędkę z nowym kręciołkiem - taki dzień, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Spróbuj zapuścić kilka kropli oliwy do rolki bez rozkręcania. Strzykawka i igła i zobacz co się dzieje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 faktycznie - terkocze coś w rolce kabłąka - mam dylemat czy poczekać aż terkotanie ustanie samo czy oddać kołowrotek w ramach reklamacji do naprawy, bo nie chciałbym czegokolwiek rozkręcać w okresie gwarancji żeby nie narazić się na jej utratę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Samo raczej nic się nie naprawi.Ja bym odesłał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) faktycznie - terkocze coś w rolce kabłąka - mam dylemat czy poczekać aż terkotanie ustanie samo czy oddać kołowrotek w ramach reklamacji do naprawy, bo nie chciałbym czegokolwiek rozkręcać w okresie gwarancji żeby nie narazić się na jej utratęNie ma łożyska w rolcę, trzeba często rozbierać, czyścić i kropelka oliwki. I nad wodę [emoji6] Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Września 2020 przez jacekp29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Nie lepiej poczekać do końca sezonu? Zakropl rolkę oliwką i łów. Na koniec sezonu będziesz znał lepiej kołowrotek i precyzyjnie opiszesz co jest nie tak oddając go do serwisu. O ile, zdecydujesz się go wysyłać. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Września 2020 przez neronhell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Wystarczy rozebrać rolkę wszystko wyczyścić i dać np.czerwonego Hot Sauce Quantum ,trwa to chwilę i pozwala na baz problemowe użytkowanie przez cały sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu - zastanawiam się czy po ewentualnym przesmarowaniu rolki serwis nie zarzuci mi że rozkręcałem kołowrotek i nie wykorzysta tego aby odmówić napraw w ramach gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Dlatego napisałem, strzykawka i igła plus oliwa. Nie trzeba rozkręcać żeby zapodać kilka kropel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Dlatego napisałem, strzykawka i igła plus oliwa. Nie trzeba rozkręcać żeby zapodać kilka kropelNo ale tak to brudu, który tam się zbiera nie wyczyści i zrobi maziajke tracą. Moim zdaniem bez wyczyszczenia nie ma sensu. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Września 2020 przez jacekp29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Tylko czemu w nowym kołowrotku trzeba czyścić rolke?Rozumiem, ze ona może być sucha, ale nie brudna... Edytowane 28 Września 2020 przez psd27 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Bo mamy takie wody, i plecionka przenosi brud, a jak nie ma łożyskakólkowego tylko ślizgowe to się tak dzieje. Miałem BG i raz w tygodniu trzeba czyścić. Kropka Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Września 2020 przez jacekp29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Ciekawe czy wymiana tych plastikowych tulejek na łożyska poprawiło by pracę rolki i wyeliminowało te tarkotanie? [emoji848] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Tak, ale Kolega napisał, ze działo mu się to na pierwszym łowieniu. Nie wierze, że po kilku rzutach rolka jest brudna. Stąd podejrzenie, ze jest sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 U mnie to terkotanie pojawiało się nie z winy suchej czy brudnej rolki tylko z powodu luzu na rolce. Pomimo że była skręcona to ten element prowadzący latał na boki i góra dół jakby tulejka na której był osadzony był za mały i za małej średnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 I to wytłumaczenie jest wysoce prawdopodobne, skoro mowa o nowym kołowrotku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 U mnie to terkotanie pojawiało się nie z winy suchej czy brudnej rolki tylko z powodu luzu na rolce. Pomimo że była skręcona to ten element prowadzący latał na boki i góra dół jakby tulejka na której był osadzony był za mały i za małej średnicy...I jak to wyeliminowałeś? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 I jak to wyeliminowałeś? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaZwróciłem kołowrotek a sklep zwrocil mi kase.Mam jeszcze jedną bg ale tam rolka jest jakby stabilniejsza i nic nie terkocze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi