Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za rady.

luz jest minimalny i uważam że nie powinien w niczym przeszkadzać. Gdyby nie wkręcana korbka to w ogóle bym się nim nie przejął -  tak jak pisałem - praktycznie prawie wszystkie kołowrotki którymi kręciłem miały luz na korbie i to często znacznie większy - Jedynym chyba kołowrotkiem w mojej karierze który nie ma luzu na korbce jest Mitchell mag-pro extreme 1000 też z wkręcaną korbką - wiec pomyślałem że i tu przy wkręcanej korbce będzie podobnie. Mam nadzieję ze daiwa posłuży mi bezproblemowo - ma właśnie zastąpić wspomnianego mitchella i będzie kołowrotkiem najczęściej używanym przy spinningowaniu, czyli w moim wypadku na kij do 30 gr i przeważnie gumy 6-12 cm na główkach 5 do 10 gr (chociaż nierzadko sporo cięższe) oraz często woblerki do 10 -11 cm. A mitchell, mimo ze pracował cicho i gładko przez kilka sezonów trafi na kijek do 8 gram. Po kilku sezonach w mitchellu podczas ściągania np gumy 8 - 10 cm na 8 gramach co jakiś czas delikatnie czuć mechanizm - chyba jest po prostu za delikatny i nie chcę go dłużej eksploatować jako podstawowego kołowrotka.

wygląda a to że nie mam szczęścia do BG 2500. - byliśmy z daiwą na rybach - niestety nie miała okazji poholować żadnego połowu - nic na wędkę z daiwą nie wzięło, Ale podczas ściągania przynęt i to nie stawiających oporu - np kopyto manns 8-9 cm na główce 8 gr pojawiło się w kołowrotku terkotanie podobne do dźwięku terkotki hamulca. które nie przeszkadza w normalnym zwijaniu przynęt. Podczas kręcenia bez obciążenia tego terkotania nie ma - co to może być? dodam że poza tym cichym w sumie terkotaniem kołowrotek działa płynnie, nic  w nim nie ząbkuje, nie blokuje się. dobrze radzi sobie  ze zwijaniem stawiających spory opór woblerów np tail dancer Rapali 11 cm czy DT 16

To prawda, nie we wszystkich modelach tak jest. Mam bg 3000 całkowicie pozbawiony tego terkotania ale trafił mi się też taki który mocno 'terkotal' tak jak opisał kolega @zMazur i go po prostu zwróciłem. Trochę loteria, ale jak się trafi dobry egzemplarz to jest to kołowrotek godny polecenia.

Edytowane przez saitt
  • Like 1

To terkotanie to wg mnie skutek luzu na rolce kabłąka.

to logiczna podpowiedź - bo terkotanie pojawia się tylko gdy zwijam przynętę - gdy kręcę bez przynęty terkotania nie ma - nie mam teraz wędki i kołowrotka pod ręką ale wieczorem obejrzę rolkę i mam nadzieję że to jakiś drobiazg który da się wyeliminować - to terkotanie jest ciche i przy wietrznej pogodzie nawet go nie słychać, a poza tym z kołowrotka jestem naprawdę zadowolony - jego praca jest nienaganna. jak wyżej wspomniałem - bardzo gładko zwija woblery stawiające znaczny opór, Szkoda że nie miałem żadnego brania na wędkę z nowym kręciołkiem - taki dzień,

faktycznie - terkocze coś w rolce kabłąka - mam dylemat czy poczekać aż terkotanie ustanie samo czy oddać kołowrotek w ramach reklamacji do naprawy, bo nie chciałbym czegokolwiek rozkręcać w okresie gwarancji żeby nie narazić się na jej utratę

Nie ma łożyska w rolcę, trzeba często rozbierać, czyścić i kropelka oliwki.

I nad wodę [emoji6]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez jacekp29

Nie lepiej poczekać do końca sezonu? Zakropl rolkę oliwką i łów. Na koniec sezonu będziesz znał lepiej kołowrotek i precyzyjnie opiszesz co jest nie tak oddając go do serwisu.

O ile, zdecydujesz się go wysyłać.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez neronhell

Dlatego napisałem, strzykawka i igła plus oliwa. Nie trzeba rozkręcać żeby zapodać kilka kropel

No ale tak to brudu, który tam się zbiera nie wyczyści i zrobi maziajke tracą. Moim zdaniem bez wyczyszczenia nie ma sensu.

Edytowane przez jacekp29

Bo mamy takie wody, i plecionka przenosi brud, a jak nie ma łożyska

kólkowego tylko ślizgowe to się tak dzieje. Miałem BG i raz w tygodniu trzeba czyścić. Kropka

Edytowane przez jacekp29

U mnie to terkotanie pojawiało się nie z winy suchej czy brudnej rolki tylko z powodu luzu na rolce. Pomimo że była skręcona to ten element prowadzący latał na boki i góra dół jakby tulejka na której był osadzony był za mały i za małej średnicy...

U mnie to terkotanie pojawiało się nie z winy suchej czy brudnej rolki tylko z powodu luzu na rolce. Pomimo że była skręcona to ten element prowadzący latał na boki i góra dół jakby tulejka na której był osadzony był za mały i za małej średnicy...

I jak to wyeliminowałeś?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka