Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w daiwie prorex wymiana tulejki na łożysko pomogło,co trzeci czwarty wypad musiałem zakraplać oliwą bo aż czasami się blokowała od syfu, łowie na rzece gdzie glony to chyba plaga bo ciężko znaleźć miejsce gdzie ich nie ma. Odkąd jest łożysko nic nie robię, pewnie po sezonie wyczyszczę,zakropię i spokój. W daiwie BG 3000 też pewnie wymienię, muszę tylko sprawdzić czy z prorexa 3000 pasuje. Narazie BG chodzi elegancko ale łowiłem nim na dość czystym jeziorze więc z rolką problemów nie ma narazie

a może ktoś zna rozmiar łożyska do rolki w bg 2500?

Jak Ci  się popsuło to wykręć i zanieś do hurtowni z łożyskami, tam Ci dobiorą rozmiar. Z reguły będzie lepszej jakości (poproś o kulkowe, nie ślizgowe).

Edytowane przez wiwaldi1970

Jakby nie było na czymś rolka się obraca (w tym modelu jest to realizowane na zasadzie łożyska slizgowego) i jest smarowane jakimś (smarem) czynnikiem ułatwiającym obrót. Na yt są filmiki jak smarować rolkę kabłąka.

Edytowane przez wiwaldi1970

Zabrałem dziś pierwszy raz nad wodę BG 3000. I cóż, pracuje płynnie i cichutko. Jedynie rolkę czasami było słychać. Nie napracowała się, ściągała tylko woblery do 10 gram. Nie trafił się też żaden zębaty, który by przetestował hamulec. Jedynie przyłowy w postaci okoni +/- 30cm czy kleni pod 40cm.

Może w weekend na stojącej wodzie pościąga woblery po 30-40 gram.

Na pusto, "w fotelu"???? słychać było delikatny szum, ale telewizor dwie kreski głośniej i praca maślana ????

Jak na razie jestem zadowolony.

• Like 1

Dokładnie, w środku jest tulejka plastikowa a nie łożysko. Stronę wcześniej było już napisane. Zostaje albo wymienić tulejkę na łożysko albo od czasu do czasu zakropić oliwką tą nieszczęsną tulejkę.

a jak jest z żywotnością wspomnianej tulejki w rolce kabłąka?

byłem ostatnio na krótkich rybkach z nową daiwą i jestem póki co bardzo zadowolony z kołowrotka - terkotania rolki nie słyszałem - pewnie to wynik delikatnego posmarowania. Praca kręciołka płynna chociaż nie miał ciężko - rzucałem tylko gumkami do 10 cm na lekkich główkach. Dzisiaj tez wybieram się na rybki, tym razem na głębsze jezioro i na pewno porzucam cięższymi przynętami a także pociągam woblery np deep tail dancery 11 cm - zobaczę jak poradzi sobie bg 2500. Rano miałem okazję pokręcić stradicami w sklepie wędkarskim i stwierdziłem że daiwa bg jest cichsza niż dwa rodzaje stradiców

no i zaliczyłem dwa wypady wędkarskie - w sobotę oraz dzisiaj - daiwa bg dobrze radziła sobie ze wszystkimi używanymi przeze mnie przynętami (m.in. dt 16), poholowała tez kilka okonków i trzy szczupaki, w tym jeden 72 cm - hamulec spisywał się nienagannie. Z kołowrotka jestem naprawdę zadowolony - póki co ten zakup to dobrze wydane pieniądze

Przypomina mi się Kolego, jak (bodajże) dwa lata temu podobne opinie pisano o wówczas nowym fuego. Po roku czy 1,5 użytkowania pojawiły się już nieco mniej pochlebne opinie... Nie kwestionuję w żaden sposób Twoich wrażeń i ich prawdziwości. Poddaję tylko w wątpliwość ich wartość opiniotwórczą na temat tytułowego kołowrotka, a swoje podejście uzasadniam znikomym czasem eksploatacji.

Przypomina mi się Kolego, jak (bodajże) dwa lata temu podobne opinie pisano o wówczas nowym fuego. Po roku czy 1,5 użytkowania pojawiły się już nieco mniej pochlebne opinie... Nie kwestionuję w żaden sposób Twoich wrażeń i ich prawdziwości. Poddaję tylko w wątpliwość ich wartość opiniotwórczą na temat tytułowego kołowrotka, a swoje podejście uzasadniam znikomym czasem eksploatacji.

Opisywany w tym wątku kołowrotek jest dostępny w sprzedaży od końca 2016 roku co daje dzisiaj okres prawie czterech lat :)

• 3 tygodnie później...