Hubertus Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) czyli raptem 2mm mniej niż 4000 55 mmDzięki wielkie Edytowane 7 Listopada 2020 przez Hubertus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STYCHU3 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Witam,aktualnie posiadam Shimano ultegre 4000 o przełożeniu 6.2 podpiętego pod dragona proGuide x 14-35g , mam wrażenie że to jednak za durze przełożenie na sandacza z opadu czy warto wymienić go na bg 3000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 BG 3000 nawija 95cm, także również nie jest to mało.Ultegra 6.2.1. 99cm. Nie widzę sensu zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artbug Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) . Edytowane 14 Listopada 2020 przez artbug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artbug Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Kolego właśnie szybsze przełożenie Ci się przyda przy podbijaniu , szybciej luzu na plecionce się pozbędziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Takie to gg , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) 8A24C872-5E44-49FF-932E-21571962D656.jpeg 4466DF15-EBFF-4C91-8F9E-F3B342F400EE.jpegTakie to bg ,koło główne oparte N trzpieniu przekładni głównej , Edytowane 22 Listopada 2020 przez salmon1977 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Jak Ci się popsuło to wykręć i zanieś do hurtowni z łożyskami, tam Ci dobiorą rozmiar. Z reguły będzie lepszej jakości (poproś o kulkowe, nie ślizgowe). Wałkowałem już ten temat wiosną tego roku w celu podmiany łożyska w rolce Daiwy BG 3000. Niestety okazuje się, że dla rozmiarów poniżej 5000 (jeśli dobrze pamiętam) nie da się dobrać odpowiedniego łożyska metalowego.Rolka musi śmigać na plastiku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 924F9C7B-1A56-447D-88FA-D3E9836ACB7D.jpegw sumie dopiero zaczynam grzebać w kołowrotkach ale jeszcze czegoś takiego nie widziałem? Jak zazwyczaj jest to rozwiązane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Wałkowałem już ten temat wiosną tego roku w celu podmiany łożyska w rolce Daiwy BG 3000. Niestety okazuje się, że dla rozmiarów poniżej 5000 (jeśli dobrze pamiętam) nie da się dobrać odpowiedniego łożyska metalowego.Rolka musi śmigać na plastiku...Mylisz się kolego, wymieniłem te plastikowe tulejki w dwóch daiwach prorex 300-VLT na łożyska. Dzisiaj w celu sprawdzenia wsadziłem to samo łożysko do Daiwy 3000BG i pasuje. Wszystko działa elegancko, łożysko ma wymiary 3x6x2,5. Do tego potrzebne są dwie podkładki dystansowe 3x5x04. Podkładki trochę ciężko dostać, można kupić grubsze i na papierze wodnym zetrzeć do odpowiedniej grubości. Z łożyskiem nie ma problemu i jest do kupienia. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_s Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Panowie, czy szpula z Daiwy BG 3000 będzie pasować do modelu 4000? Mogę kupić szpule z pokręcajką, więc pytanie czy trzepeiń szpuli będzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Nie, nie zmieści się na rotor. Edytowane 23 Listopada 2020 przez Marcipas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) w sumie dopiero zaczynam grzebać w kołowrotkach ale jeszcze czegoś takiego nie widziałem? Jak zazwyczaj jest to rozwiązane? na tym pionie są otworki bodaj z 6szt,w te otworki wchodziły te mikro wałeczki które trzymały koło główne(wykole zostały pozostałości po tym) ,w skutek zbyt mocnego odkręcenia korby(zbyt!!!) koło zębate zostało zerwane Edytowane 24 Listopada 2020 przez salmon1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Mylisz się kolego, wymieniłem te plastikowe tulejki w dwóch daiwach prorex 300-VLT na łożyska. Dzisiaj w celu sprawdzenia wsadziłem to samo łożysko do Daiwy 3000BG i pasuje. Wszystko działa elegancko, łożysko ma wymiary 3x6x2,5. Do tego potrzebne są dwie podkładki dystansowe 3x5x04. Podkładki trochę ciężko dostać, można kupić grubsze i na papierze wodnym zetrzeć do odpowiedniej grubości. Z łożyskiem nie ma problemu i jest do kupienia. Pozdrawiam Próbowałem wstawić dzisiaj łożysko o podanych parametrach (3x6x2,5) w rolkę BG 3000 i niestety ale nie pasuje. Być może producent coś zmienił ostatnio w konstrukcji.Poniżej na środku plastikowe "łożysko" z rolki oraz na dole łożysko 3x6x2,5. Plastikowe ma wymiary 7x4,5x3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Musisz pozbyć się tej podkladki z tyłu, tej dużej co wchodzi śrubka przez nią. Ta duża za rolką prowadzącą.Ciężko wytłumaczyć, muszę jutro rozkręci jeszcze raz i zrobić zdjęcia po kolei bo jestem pewien że producent nic nie zmienił. Mam daiwę BG może ze dwa miesiące. Pozatym bez tych dwóch podkładek nie będzie działało. Wyślij mi na priv swój adres e-mail to nagram jutro filmik i Ci wyślę. Chyba że rąbłem się z wymiarami łożyska, ale raczej nie, jutro zmierzę suwmiarką Edytowane 24 Listopada 2020 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Musisz pozbyć się tej podkladki z tyłu, tej dużej co wchodzi śrubka przez nią. Ta duża za rolką prowadzącą.Ciężko wytłumaczyć, muszę jutro rozkręci jeszcze raz i zrobić zdjęcia po kolei bo jestem pewien że producent nic nie zmienił. Mam daiwę BG może ze dwa miesiące. Pozatym bez tych dwóch podkładek nie będzie działało. Wyślij mi na priv swój adres e-mail to nagram jutro filmik i Ci wyślę. Chyba że rąbłem się z wymiarami łożyska, ale raczej nie, jutro zmierzę suwmiarkąOK. Sprawdziłem i z drugiej strony rolki pasuje. Faktycznie potrzebne są tylko jeszcze jakieś dystanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Bez tych podkładek rolka lata jest za luźno i łożysko nie ma jak pracować. Od strony gdzie wchodzi śrubka, idzie podkładka po niej rolka łożyskiem, druga podkladka, i ta biała plastikowa podkladka zostaje co jest na drugiej stronie kabłąka już założona. Tobie zostaje tylko ta biała plastikowa środkowa i tylna metalowa z rolki.Ma działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smwrc Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 odnośnie mocowania koła zębatego z przekładnią, to wyrzuciłem te mikro wałeczki, klej dwuskładnikowy i śmiga dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) Czy wszystkie modele Daiwy BG mają w rolce kabłąka łożysko ślizgowe? Konkretnie chodzi mi o modele 4000 w górę.Czy BG MagSealed również mają łożyska ślizgowe, a nie toczne w rolce kabłąka? Edytowane 26 Listopada 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Daiwa BG MAGSealed ma tak samo jak zwykła daiwa BG tulejkę plastikową zamiast łożyska. Niestety 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Łożysko ślizgowe wcale nie musi być gorsze, niż łożysko toczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 W tym konkretnym przypadku mam inne zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Szanuję. Nie przekonuję???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Ja nie mogę przeboleć tych łożysk ślizgowych w nowych daiwach... Skok jakościowy względem ceny jakiś osiągnęli a patrząc na te młynki LT pod lekkie łowienie z uwagi na materiały z jakich je zrobiono to jest nawet lepiej niż dobrze. Korby wkręcane w przekładnie, lepsze spasowanie i aksamitna jak na swoją półkę cenową praca. No ale te "łożyska" w rolkach to jest jakieś nieporozumienie, już pożałować normalnego łożyska to jest szczyt skąpstwa i ewidentny dowód na to, że kołowrotki budują księgowi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomchaf11 Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 W daiwie caldia i fuego też są te "plastikowe tulejki- nic się z tym nie dzieje normalnie chodzi nic się nie przycina. Zawsze można zmienić na łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi