Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Jak Ci  się popsuło to wykręć i zanieś do hurtowni z łożyskami, tam Ci dobiorą rozmiar. Z reguły będzie lepszej jakości (poproś o kulkowe, nie ślizgowe).

Wałkowałem już ten temat wiosną tego roku w celu podmiany łożyska w rolce Daiwy BG 3000. Niestety okazuje się, że dla rozmiarów poniżej 5000 (jeśli dobrze pamiętam) nie da się dobrać odpowiedniego łożyska metalowego.

Rolka musi śmigać na plastiku...

Wałkowałem już ten temat wiosną tego roku w celu podmiany łożyska w rolce Daiwy BG 3000. Niestety okazuje się, że dla rozmiarów poniżej 5000 (jeśli dobrze pamiętam) nie da się dobrać odpowiedniego łożyska metalowego.

Rolka musi śmigać na plastiku...

Mylisz się kolego, wymieniłem te plastikowe tulejki w dwóch daiwach prorex 300-VLT na łożyska. Dzisiaj w celu sprawdzenia wsadziłem to samo łożysko do Daiwy 3000BG i pasuje. Wszystko działa elegancko, łożysko ma wymiary 3x6x2,5. Do tego potrzebne są dwie podkładki dystansowe 3x5x04. Podkładki trochę ciężko dostać, można kupić grubsze i na papierze wodnym zetrzeć do odpowiedniej grubości. Z łożyskiem nie ma problemu i jest do kupienia. Pozdrawiam

post-48797-0-27695400-1606072919_thumb.jpeg

• Like 2

w sumie dopiero zaczynam grzebać w kołowrotkach ale jeszcze czegoś takiego nie widziałem? Jak zazwyczaj jest to rozwiązane?

na tym pionie są otworki bodaj z 6szt,w te otworki wchodziły te mikro wałeczki które trzymały koło główne(wykole zostały pozostałości po tym) ,w skutek zbyt mocnego odkręcenia korby(zbyt!!!) koło zębate zostało zerwane

post-48064-0-85530900-1606220243_thumb.jpeg

Edytowane przez salmon1977

Mylisz się kolego, wymieniłem te plastikowe tulejki w dwóch daiwach prorex 300-VLT na łożyska. Dzisiaj w celu sprawdzenia wsadziłem to samo łożysko do Daiwy 3000BG i pasuje. Wszystko działa elegancko, łożysko ma wymiary 3x6x2,5. Do tego potrzebne są dwie podkładki dystansowe 3x5x04. Podkładki trochę ciężko dostać, można kupić grubsze i na papierze wodnym zetrzeć do odpowiedniej grubości. Z łożyskiem nie ma problemu i jest do kupienia. Pozdrawiam

Próbowałem wstawić dzisiaj łożysko o podanych parametrach (3x6x2,5) w rolkę BG 3000 i niestety ale nie pasuje. Być może producent coś zmienił ostatnio w konstrukcji.

Poniżej na środku plastikowe "łożysko" z rolki oraz na dole łożysko 3x6x2,5. Plastikowe ma wymiary 7x4,5x3

post-46980-0-27992400-1606235459_thumb.jpg

post-46980-0-33188000-1606235788_thumb.jpg

Musisz pozbyć się tej podkladki z tyłu, tej dużej co wchodzi śrubka przez nią. Ta duża za rolką prowadzącą.Ciężko wytłumaczyć, muszę jutro rozkręci jeszcze raz i zrobić zdjęcia po kolei bo jestem pewien że producent nic nie zmienił. Mam daiwę BG może ze dwa miesiące. Pozatym bez tych dwóch podkładek nie będzie działało. Wyślij mi na priv swój adres e-mail to nagram jutro filmik i Ci wyślę. Chyba że rąbłem się z wymiarami łożyska, ale raczej nie, jutro zmierzę suwmiarką

Edytowane przez mepps

Musisz pozbyć się tej podkladki z tyłu, tej dużej co wchodzi śrubka przez nią. Ta duża za rolką prowadzącą.Ciężko wytłumaczyć, muszę jutro rozkręci jeszcze raz i zrobić zdjęcia po kolei bo jestem pewien że producent nic nie zmienił. Mam daiwę BG może ze dwa miesiące. Pozatym bez tych dwóch podkładek nie będzie działało. Wyślij mi na priv swój adres e-mail to nagram jutro filmik i Ci wyślę. Chyba że rąbłem się z wymiarami łożyska, ale raczej nie, jutro zmierzę suwmiarką

OK. Sprawdziłem i z drugiej strony rolki pasuje. Faktycznie potrzebne są tylko jeszcze jakieś dystanse.

Bez tych podkładek rolka lata jest za luźno i łożysko nie ma jak pracować. Od strony gdzie wchodzi śrubka, idzie podkładka po niej rolka łożyskiem, druga podkladka, i ta biała plastikowa podkladka zostaje co jest na drugiej stronie kabłąka już założona. Tobie zostaje tylko ta biała plastikowa środkowa i tylna metalowa z rolki.Ma działać

Czy wszystkie modele Daiwy BG mają w rolce kabłąka łożysko ślizgowe? Konkretnie chodzi mi o modele 4000 w górę.

Czy BG MagSealed  również mają łożyska ślizgowe, a nie toczne w rolce kabłąka? 

Edytowane przez Janusszr

Ja nie mogę przeboleć tych łożysk ślizgowych w nowych daiwach... Skok jakościowy względem ceny jakiś osiągnęli a patrząc na te młynki LT pod lekkie łowienie z uwagi na materiały z jakich je zrobiono to jest nawet lepiej niż dobrze. Korby wkręcane w przekładnie, lepsze spasowanie i aksamitna jak na swoją półkę cenową praca. No ale te "łożyska" w rolkach to jest jakieś nieporozumienie, już pożałować normalnego łożyska to jest szczyt skąpstwa i ewidentny dowód na to, że kołowrotki budują księgowi.

• Like 2