Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

A jak jest z serwisem Daisy.Bo bardzo jestem zainteresowany kupnem BG.

Ja w sierpniu reklamowałem BG 3500 po trzech wypadach na ryby. Po trzech tygodniach ze sklepu ostałem informację, że serwis w Niemczech uznał gwarancję i za około miesiąc będę miał kołowrotek naprawiony. U mnie wyszło wszystkiego 2 miesiące w serwisie i dokupienie Zaubera na zmianę.

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

No i stałem się posiadaczem daiwy bg 3500. Jak mniemam od 4000 rożni się tylko szpulą. Zaciekawiła mnie konstrukcja rolki oparta na dwóch tulejkach czy jest możliwość wymiany ich na łożyska? Czy luz poprzeczny na rolce przy właściwym dokręceniu śruby rolki jest w tej konstrukcji normalny?Czy kołowrotek wymaga wstępnego smarowania flaków bo rolka była sucha..

Łożysko można założyć, było już o tym sporo na forum. Był też podany rozmiar łożyska i dwóch podkładek. Co do luzu to jest to normalne, po założeniu łożyska luz dalej występuje, no może minimalnie mniejszy. Ja te tulejki smarowałem co chwilę, łowię w rzece gdzie płynie syf,przez co co jakiś czas nabierało brudu i blokowała się ta tulejka. Mam takie łożysko wraz z podkładkami do sprzedania, minus to koszt wysyłki bo obecnie mieszkam w Niemczech.

PS. Wiem że to nie giełda, jak komuś przeszkadza to proszę usunąć post

post-48797-0-81701600-1631109047_thumb.png

post-48797-0-76984600-1631109058_thumb.png

Edytowane przez mepps
  • Like 1

Tak chyba wszystkie, ok są kołowrotki, które posiadają dłuższe ramię korbki i wtedy długość tej dźwigni troche to niweluje.

To są prawa fizyki tego nie pomalujesz.

Tak sam jak chwilowa cięższa/pulsacyjna praca hamulca szpuli kiedy są duże przekosy pletki schodzącej ze szpuli a usytuowanie rolki prowadzącej.

@seba666 , lowilem Spinfisherem V kolegi, przełożenie 6,2:1 i nie było różnicy czy to wobler czy gumka. Zwijał wszystko bez oporów.

Tzn. Z takim oporem jak na sucho - bo sama przekładnia w tym kołowrotku jest wyczuwalna, z racji masy i materiału zębatek.

Ale tez, jak wyżej już napisano, Spinfisher ma długą korbę i to sporo daje.

• 3 tygodnie później...

Witam

Czy są tu użytkownicy większych modeli tytułowego kołowrotka?

Chodzi mi o rozmiary 5000, 6500 i 8000

Będzie w parze z kijem do ok <200g. Cel - tuńczyki do 10 kg na pilkery 130-150g oraz gumy 15-20 cm z główkami 50-100g

Z katalogu wynika że 6500 i 8000 różnią się jedynie pojemnością szpuli, jednak mam wątpliwości czy 5000 nie będzie za mały.

Na tapecie wyświetlają się jeszcze Penn Battle III 6000, Okuma Azores 8000 oraz Okuma Salina SA 55

Prym wiedzie jednak bohater niniejszego tematu. Wciąż szukam tematu o takich młynkach ale jak na razie słabo.

pozdro

Michał