Skocz do zawartości

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie Bg 300 pod jigi i uniwersalny solindniejszy  ujdzie ?   na rybomani jakimś kręciłem i mi się podobał ale nie zrobiłem foty a nazwy nie pamiętam :P   myślę tez nad nowym redem w czarnej wersji ale one malutkie jakies i 4000 bym brał chyba .  No i ten luz wzdłużny mnie martwi

Edytowane przez Tubylec1982

Czy ktoś potwierdził organoleptycznie wielkość 2500, jest takie samo body i bebechy co w 3000? ...

Na targach miałem oba w ręku i miałem wrażenie, że 3000 ma minimalnie większy korpus. To samo twierdził pan na stoisku, aczkolwiek ręki sobie nie dam uciąć, co najwyżej paznokieć ;). Jakoś od razu skupiłem się na 2500, który to kołowrotek ostatecznie nabyłem  :D

Edytowane przez robbertzam
  • Like 1

I jsk panowie nowa BG w boju ? Nie stuka, nie puka pod obciążeniem ?

Pytam bo mnie najbardziej wkurzają stuki-puki przy zwijaniu sdra czy obrotówki 3, chyba tylko TP mi nie stukał (tfu tfu).....

Moja BG wczoraj była pierwszy dzień nad wodą (model 2500). Sporo oddanych rzutów i mimo parszywej pogody: deszcz i bardzo silny wiatr złego słowa nie powiem. Żadnych bród lub innych niemiłych niespodzianek, "stuków - puków" nie odnotowałem może jedynie delikatny szum jak go przyłożyć do ucha... ale wszystko jak najbardziej akceptowalne.

Momentami zapomniałem że nie kręcę stella tylko Daiwą BG ;). Naprawdę bardzo płynna praca, lekko i przyjemnie. Poważne rozważam zakup kolejnego wersji 4000. Jedyne czego zabrakło to ryba na haku ...miło byłoby posłuchać jak hamulec "śpiewa". Szczupłe niestety gryzły słabo tego dnia, a jak już to akurat pod innym zestawem (tutaj stella górą ale to zapewne przypadek :)) .

Kołowrotek docelowo kupiony pod rdzawca na lekko i jak tylko pogoda pozwoli zostanie przetestowany w boju, aczkolwiek jestem pewien, że sobie poradzi.

Edytowane przez robbertzam
  • Like 3

Mnie od kilku lat nie stuka ryobi excia pod wirówkami 4 - 5 to chyba BG nie powinna :)

Przy okazji zapytam czy może ktoś miał przyjemność "pomacać" daiwę prorex?

Konstrukcja wydaje się być bardzo podobna do BG.

Mają tego prorexa i bg w sklepie na Al. Włókniarzy. Trochę pomacałem i pokręciłem zarówno jednym i drugim i prorex wydaje się pracować jakby płynniej i lżej. Sam byłem lekko zaskoczony, bo sporo pojawia się pozytywnych informacji o BG, a o prorex raczej cisza, a to właśnie ten drugi model wypadł w tym porównaniu lepiej - moim zdaniem.