marek0l Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 W temacie tuningu Daiwy BG SW, patent ładnie nazwany "grease seal":http://alantani.com/index.php?topic=19025.msg221405#msg221405. A na kolejnej stronie ciekawy wątek o "elastyczności" rotora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Identyczne odczucia miałem z rotorem w Legalis 3500. Ugięcie ramienia pod lekkim naciskiem palca, przy kołowrotku tego rozmiaru... Co ciekawe, w małych rozmiarach daiw, Ninja/Revros, ta "miękkość" , wiotkość, jest mniejsza, i siłą rzeczy w młynku 1500/2000 i tak mniej razi.A na okazje pomacania na żywo BG czekam niecierpliwie, może pojawi się w jakimś krakowskim sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Moja BG 4000 tez juz dotarla W tej cenie to az zal nie kupic 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 4000 to już chyba kawał bębna - ciekawy jestem , dlaczego nie zdecydowałeś sie na 3500 np ? Spróbuj sprawdzić tą "elastyczność" rotora może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 4000 to już chyba kawał bębna - ciekawy jestem , dlaczego nie zdecydowałeś sie na 3500 np ? Spróbuj sprawdzić tą "elastyczność" rotora może 3500 akurat jest lzejsza o 5g, wiec pewnie rozni sie tylko szpula i to naprawde nieznacznie. Zreszta nie bylo jej w sprzedazy, a ta wyrwalem za okolo 350zl, wiec naprawde zal bylo nie zabrac Ciekawi mnie tylko czy 3500 nie ma przypadkiem krotszej stopki, bo 4000 ma dluzsza o 0.5cm od certaty 3000. I juz takiego uchwytu restaffine nie dokrecisz do konca. W weekend przy dobrych wiatrach bedzie testowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Czy Daiwa BG 3000 będzie rozmiarem odpowiadać Biomkowi 4000? DelToro napisz na priv albo tu jeśli to nie tajemnica gdzie w takiej cenie wyrwałeś czarnulkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Czy Daiwa BG 3000 będzie rozmiarem odpowiadać Biomkowi 4000?DelToro napisz na priv albo tu jeśli to nie tajemnica gdzie w takiej cenie wyrwałeś czarnulkę Zadna tajemnica, £69.90 z ebayhttp://www.ebay.co.uk/itm/122318473711?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Czy to wieksze przelozenie w BG daje sie odczuc,ze ma mniej mocy na korbie? Mam zle doswiadczenia z mlynkami o wiekszym przelozeniu,tu niby reklamuja,ze sila sciagania jest,ale milo by bylo jak ktos ma i moze porownac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Podłączam się do pytania o przełożenie oraz jak się ma w ogóle BG do Prorexa? Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Może ktoś zna cenę jaką trzeba będzie zapłacić za szpulę zapasową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 I ja już miałem okazje przetestować BG w rozmiare 3000 po 1 co mnie oczywiście lekko irytuje - głęboka szpula mogli by je robić trochę plytsze u mnie weszło 100 -120 metrów żyłki 0.25 + 150 pletki pe 1 (hgP z varivasa ) - ale to subiektywna ocena - jakbym chodził z nim za szczupłym z pletka pe 2 - 2.5 bym nie narzekał ) po 2 ten kołowrotek nie może się nie podobać, czarne złote piękne choć cały w czarnym macie by wyglądał jeszcze lepiej po 3 praca - bardzo lekka, bez żadnych stuków-puków, u mnie pracuje tylko i wyłącznie w gonitwie za boleniem, wiec rozmiar przynęt wagowy waha sie od 4 do 27-30 gram ale nie było czuć żadnego oporu z strony kołowrotka czy to do expresu ( w czym pomaga szeroka szpula i przełożenie ) czy też do wyciągania przynęt typu vibra czy nie dużych sdr po 4 - dobra waga, z moja dialuna 290cm tworzą bardzo dobraną parę po 5 - wspomniany wcześniej duży nawój + dobra długość ramienia rączki po 6 - dźwięk hamulca - tego trochę mi brakuje w multikach i mimo że aldebaran ma terkotke to ten w kołowrotkach ( kumpel określa go jako dzyndzyndzyn ) o wiele bardziej odpowiada mi po 7 do Hamulca nie mogę się przyczepić - podczas 3 holi sprawdził sie póki co bardzo dobrze póki co to chyba tyle jak będę miał wolną chwile i znowu będę nad wodą postaram sie zrobić parę zdjęć 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Moja BG 2500 póki co bez zarzutu. Testowana na morzu na irlandzkich rdzawcach a to naprawdę dobrzy testerzy. Kilka wypadów, wyjęte kilkadziesiąt, ryb więc miałem okazje posłuchać jak hamulec śpiewa i jest to melodia całkiem przyjemna dla ucha .Nie będę się powtarzał po koledze @meme, dodam jedynie , że przede wszystkim liczę na solidność konstrukcji ale to wyjdzie w praniu, bo gdzie ma wyjść jak nie na solance.Zawsze brakowało mi kołowrotka na morze do lekkiego spinningu i ten model(2500) świetnie mi tą dziurę łata i jest w całkiem przyzwoitej cenie. Edytowane 24 Maja 2017 przez robbertzam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polifem8 Opublikowano 27 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Czy spotkaliście już w jakimś sklepie szpulę zapasową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 27 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 (edytowane) Czy spotkaliście już w jakimś sklepie szpulę zapasową?W każdym sklepie, gdzie współpracują z Daiwa lub mają ich sprzęt nie powinno być problemu z zamówieniem. Tylko ceny są dość wysokie przyklad: szpula do Daiwy Ninja 2500 to koszt około 100-120zł. Edytowane 27 Maja 2017 przez zandermafija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Czy spotkaliście już w jakimś sklepie szpulę zapasową? Z tego co Arek sie pytal, to zapasowe powinny byc dostepne od czerwca, wiec na dniach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
infernovip Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Do posiadaczy kołowrotka:jakie wymiary ma/mają tulejki w rolce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Moja BG 2500 póki co bez zarzutu. Testowana na morzu na irlandzkich rdzawcach a to naprawdę dobrzy testerzy. Kilka wypadów, wyjęte kilkadziesiąt, ryb więc miałem okazje posłuchać jak hamulec śpiewa i jest to melodia całkiem przyjemna dla ucha .Nie będę się powtarzał po koledze @meme, dodam jedynie , że przede wszystkim liczę na solidność konstrukcji ale to wyjdzie w praniu, bo gdzie ma wyjść jak nie na solance.Zawsze brakowało mi kołowrotka na morze do lekkiego spinningu i ten model(2500) świetnie mi tą dziurę łata i jest w całkiem przyzwoitej cenie.No... I przekonałeś mnie do zakupu. Właśnie dokonałem wyboru. Szczerze mówiąc, nie sądziłęm, że w tej klasie cenowej znajdzie się młynek o tak "aksamitnej" pracy.Jeno korbka przydługa o jakieś 5mm ale, to pryszcz.Ciekawe jak będzie na koniec 2 letniej gwarancji 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Temat o BG, a jak on się ma do nowego Saltista? Ktoś je porównywał?Moje obserwacje, to tyle co na Rybomani i na sucho, więc niewiele. Ktoś już sprawdzał lub testował i wie czy warto dopłacać do tego drugiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Znajomy prosił o opis wiec dodaje Jeszcze przed Szwecja BG zaliczyło dodatkowe wyjście z troche cięższymi przynetami, obrotówki 5 i sdr, nie mam co narzekać na stuki i poki, poki co kręcił lekko i swobodnie na boleniach w ogóle niewidac zmęczenia wiec jak dla mnie ekstra dzis choc jeszcze lekko zmęczony po Szwecji, to juz stęskniony za boleniow bum wyrusza BG na nowa przygodę :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Michal zdejmij jedna podkladke to nawoj sie poprawi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Nawija tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Michal zdejmij jedna podkladke to nawoj sie poprawi sie robi choć szczerze nigdy nie zwracałem uwagi na nawój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Możesz sobie odpuścić, taki urok nowych daiw, żyłkę nawijają idealnie przy plecionkach powstaje wgłębnie na środku szpuli w niczym to nie przeszkadza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Tu nie chodzi o wglebienie, tylko o odwrocenie stozka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Witam.Kupiłem rozmiar 4000. Trochę bałem się przełożenia,ale jest ok. Po 5 godzinach kręcenia z dużymi i stawiającymi spory opór w wodzie przynętami mogę powiedzieć ze jestem zadowolony z zakupu. Zobaczymy jak długo wytrzyma. Sama praca kręciołka super. Przy dużym oporze słychać czasami rolkę, ale przekładni nie czuć wcale. I luzu podłużnego na szpuli brak co mnie zaskoczyło jak za takie pieniądze. Jak ktoś sie zastanawia to śmiało brać,nie ma sie nad czym zastanawiać. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi