Skocz do zawartości

Lżejszy cast - KILKA PYTAŃ DO CASTINGGOWCÓW

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

O Super,

Ja tu mam egzystencjalny problem. Postanowiłem lowić castingiem na lekko i nie chce jak poprzednim razem kupować sprzetu tylko poto, żeby później sprzedawać go za półdarmo i ze złością. A oni tu o rurach PCV i małych pazurkach :lol: :lol: :lol:

ta cała dyskusja jest już zbedna. Mifek podesłał wcześniej namiary na firmę ATLANTIS, ktora robi tuby na zamówienie. Znam właściciela w/w firmy Pawła Olszewskiego i moge powiedzieć, że chyba zna sie na rzeczy bo wszelkie zamówienia realizuje bardzo dobrze. Tak więc proponuje powrócic do glównego tematu wątku czyli arkana lekkiego castingu

co wy nato???

jerzy :D

Piotrze@, masz raję. To znaczy ty masz rację i ja mam rację. Więc czy jest możliwe, że oboje mamy rację. jest!

Oprócz jerkówek jast setki, tysiące, miliony normalnych wędek castingowych na świecie. jerkówki to 0,000nic w tej masie castingów, które wchodzą do wąskiej tuby. Nieporozumienie polega na tym, że w/g baaaaardzo wąskiej grupki jerking to wszystko co jest w castingu i oni cały problem widzą przez jerkowe okulary. Ba, są skłonni twiedzić, że to jedyny sposób na castingowanie w nszym kraju.

Posdsumowując.

Oboje mówimy o tym samym tylko pewne pojęcia dla nas znaczą co innego. I dlatego to nieporozumienie. Jerkówka jest dostatecznie gruba i może wsamym pokrowcu leżeć pomiędzy siedzeniami auta. Kij klasy UL czy L raczej nie powinien.

pozdrawiam

Thymallus, szczerze mówiąc żadna z wędek, którą miałem okazję dotykać nie zmieściłaby się do rury 1 (powtarzam to po raz drugi). Nie były to jerkówki (!!!!) a wędki castingowe poniżej 1oz. (chyba, że to też jerkówka). Moim zdaniem jeśli wogóle są takie, których cyngiel + uchwyt mają mniej niż 1 musi być ich śladowa ilośc, a Ty jesteś szczęśliwym posiadaczem takiej.

Pozdrawiam

Remigiusz

@Andrzej

jaja sobie robisz :wacko: nie sadze zeby jakikolwiek kij na uchwycie ECS16 wszedl do tuby o srednicy około 1 cala, jak mi pokazesz taki kij to uwierze :lol:

No, chyba że spiłowujesz pazur pilnikiem ździerakiem bo i o takich historiach słyszałem :lol: ale, prawde mowiac - Ciebie o to nie podejrzewałem

Mowiac powazniej, byc moze sa jakies kijki typu custom, np. bez uchwytu z pazurem ale robione pod lekki casting - to byc może, ale stwierdzenie że lekka wedke castingowa mozna transportowac w calosci w tubie o srednicy około 1 cala jest, statystycznie rzecz ujmujac (dla zdecydowanej większości wędek castingowych dostępnych w handlu), sporym nadużyciem. Do tego mało już zabawnym.

Pozdrawiam

Czesc,

mnie tez osobiscie nie podobaja sie gry w stylu ciuciubabka. To forum wymiany doswiadczen a nie kolko filozofow greckich. Sorry ale troszke zirytowal mnie ten dialog.

Thymallusowi prawdopodobnie chodzi o tube o przekroju eliptycznym lub pseudoeliptycznym. Tylko takie przekroje nie opisuje sie jednym wymiarem, ale jakze wygodnie podac taki wymiar i miec ucieche ze goscie sie mecza by pojac jak wedka, ktora ma 5cm pazur zmiesci sie w tubie o 1 calu. Dzieki za zabawe ... swietnie sie wszyscy bawimy.

pozdrawiam

Remek

Jurku,

Mnie osobiście podobają się następujące kołowrotki:

- Daiwa Presso

- Shimano Chronarch 51MG

Co do Scorpiona 1001 to rzeczywiście współczynnik jakości do ceny jest wyśmienity. Jeśli jednak chcesz lżej to na pewno presso będzie leszy. Z osób, które łowiły na ten kołowrotek proponuję porozmawiać z @Pike'm. On z tego co wiem posiada taki kołowrotek i może powiedzieć nieco więcej. Ja nie mam doświadczenia choć chętnie bym na takie coś połowił bo nie ukrywam, że do mojej wędeczki 8lb chciałbym kupić coś finezyjnego.

Pozdrawiam

Remek