Skocz do zawartości
  • 0

,,Węgorzyca" - rozmowy

pampi

Pytanie

O właśnie taki temat mnie zaciekawił. Wiele razy słyszałem o tej rybie(zapewne nazwa węgorzyca nie jest właściwą nazwą tej rybki). Dziadek, Ojciec i wielu ich znajomych wspominali ta rybę jako niesamowita przynętą na ?źywca. Ja osobiście jako młodzian nigdy nie miałem okazji spotkać się z tą damą. Podobno kopało się ją w piachu albo mule. Dlatego pytanie do was ,,staruszki ;) - Mieliście okazję spotkać się z tą rybka? Mo?źe ktoś posiada zdjęcia jak ona wygląda. Słyszałem kiedyś ze to po prostu min?łg rzeczny. Po pokazaniu zdjęć ojciec stwierdził ?źe ?łw min?łg to nie węgorzyca kt?łrą wspominał.

Dlatego prosiłbym o pomoc w zaspokojeniu mojej ichtiologicznej ciekawości.

Dzieki!

pozdrawiam Michał

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A mo?źe jednak chodzi o węgorzycę (łac. (Zoarces viviparus)), a nie o jakieś inne stworzenia nazywane regionalnie. Min?łg to min?łg, węgorzyca to węgorzyca.

Ja nie mogę się przyzwyczaić, ?źe sumika karłowatego (łac. Ameiurus nebulosus) byczkiem nazywają.

Dla mnie byczek to taka mała kr?łwka z penisem. Ewentualnie taki burak co ma syndrom zimnego łokcia, jeździ golfem, głośno słucha muzyki z pierdo*nięciem i wolny czas spędza na siłowni.

edit:

Przypomniało mi się, ?źe kiedyś, kiedy wujek miał hurtownię rybną czasami przynosił węgorzyce na obiad bo były tak brzydkie, ?źe nikt ich nie chciał kupować :D

• 0

Pewnie chodziło o mulicę, larwę minoga. Doskonała przynęta od węgorza, sandacza, okonia po klenia. Niesamowicie ?źywotna.

W moich okolicach największe okazy klenia podobno łowiono na wijuna , czyli minoga. Podejrzewam, ?źe niekt?łrzy jeszcze łowią, mimo ?źe wszystkie gatunki minog?łw w Polsce SĄ POD OCHRONĄ !!!

Ostatnio gdy złowiłem grubego klenia, w czasie wyjmowania woblera zwr?łcił 2 du?źe larwy, a jeszcze jedna była widoczna w gardzieli :D.

• 0

Ja bardzo często przy ujść większych kanał?łw melioracyjnych, czy tez jakiś małych rzeczek łowie z dobrym skutkiem na praktycznie nieobcią?źone czarne (ciemne) twister (typu dragonowskiego muggota). Świetnie się sprawdzają spore 10cm twistery na bocznym troku.