Skocz do zawartości

Woblery BT

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze! fajnie wyglądają te boleniówki!!! :o a jak pracują...? Jak będziesz miał chwilę to nakręć kamerką ich akcję... pzdr

Jakoś z dwie ,trzy strony wczesniej sa filmiki z pracą woblerków ;)

Ja mam-używam i w mojej ocenie praca miodzio-----nawet i przy wolniejszym prowadzeniu :)

Moja ocena---wykonanie super----praca jeszcze lepsza :)

Pozdrawiam

Kurcze! fajnie wyglądają te boleniówki!!! :o a jak pracują...? Jak będziesz miał chwilę to nakręć kamerką ich akcję... pzdr

Tutaj masz filmik.

Tylko po tym filmiku został zmieniony ster na krótszy i trochę inaczej ustawione jest obciążenie co skutkuje drobniejszą pracą i większą częstotliwością.

Edytowane przez lesiewicz
  • Like 1

Dzisiaj siedząc na warsztacie i czekając aż forma wyschnie postanowiłem w międzyczasie zrobić żuczka.

Stwierdziłem że godzina mi wystarczy i wziąłem się do roboty.

Najpierw wystrugałem ogólny kształt, później zacząłem dodawać szczegóły i tak zleciało mi prawie 2,5h.

A oto efekt.

post-46053-0-73789600-1354985517_thumb.jpg

post-46053-0-11731300-1354985551_thumb.jpg

post-46053-0-59833700-1354985567_thumb.jpg

• Like 1

Jaka wielkość w zamyśle ma być tego żuczka? A może to spasiony 4-5 cm żuk ;) ?

Póki co świetnie to wygląda i jeśli będzie miał max 3,5 cm (dobrze by było 2,5-3 cm) to kaliskie klenie z pewnością chętnie je potestują :)

Dokladnie ma 3cm i nie wiem czy go jeszcze nie zmniejsze.

Bosko. Będzie kapitalny na "nasze" wody ;) I jeszcze pytanko - typowy smużak czy będzie pracował np 20 cm pod powierzchnią drżąc i pracując jak typowy kleniowy wobek?

Myślę że zrobię go w wersji neutralnej żeby można nim smużyć ze szczytówką podniesioną do góry. A przy opuszczonej szczytówce i wolnym prowadzeniu będzie szedł pod powierzchnią.

A może zrobię kilka wersji ? - do smużenia, płytko chodzący i głębiej penetrujący wodę.

Jeśli chodzi o wody w Kaliszu (espeszaliformi haha) to najlepiej sprawdza się wersja pływająca płytko chodząca tak do 20 cm pod powierzchnią, którą najpierw spławiasz po zarzucie a później ściągasz pod powierzchnią. Smużaki są numerem 2 ale też OK.

Jeśli chodzi o wody w Kaliszu (espeszaliformi haha) to najlepiej sprawdza się wersja pływająca płytko chodząca tak do 20 cm pod powierzchnią, którą najpierw spławiasz po zarzucie a później ściągasz pod powierzchnią. Smużaki są numerem 2 ale też OK.

No to zależy w jakich miesiącach.Chociaż nie powiem bo najczęściej na naszych wodach łapie pod powierzchnią wody ok 30cm.

Dzięki chłopaki za dobre słowo ale nie chwalcie dnia przed zachodem słońca. Jeszcze dużo wody upłynie nim żuczek zacznie pływać i wabić ryby.

Jak wielu z was wie, sam kształt to nie wszystko a nawet zbyt mało żeby powiedzieć o przynęcie że jest dobra.

Myślę że na wiosnę coś się z tego urodzi i będzie co testować.

Tomy, ja czekam na twojego żuczka bo wiem że masz wielkie możliwości.

• 2 tygodnie później...
Dzięki chłopaki za dobre słowo ale nie chwalcie dnia przed zachodem słońca. Jeszcze dużo wody upłynie nim żuczek zacznie pływać i wabić ryby.

Jak wielu z was wie, sam kształt to nie wszystko a nawet zbyt mało żeby powiedzieć o przynęcie że jest dobra.

Myślę że na wiosnę coś się z tego urodzi i będzie co testować.

Tomy, ja czekam na twojego żuczka bo wiem że masz wielkie możliwości.

Dzięki ale do robaczków nie mam ręki.Próbowałem i nie wychodzi mi to.

• 2 tygodnie później...