guciolucky Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Lubię woblery tego typu i mam ich sporą kolekcję, sam wystrugałem wiele ale zadowalającej pracy nigdy nie uzyskałem. Mimo, że woblerów-żuków jest wokoło mnóstwo niewiele z nich warto polecić. Żuczek musi być lotnym i dać się precyzyjnie posadzić w łowisku, rzucanie nim 50cm w lewo lub prawo potrafi zniweczyć cały trud czołgania się na miejscówkę. Żuka prowadzi się po wyznaczonym wcześniej torze, czesanie łowiska wzdłuż i w poprzek nie jest wskazane. Owad jest bardzo uniwersalną przynętą, łowny model potrafi wabić wszystkie ryby reofilne tak w małej jak i w dużej rzece. Pracę najlepszych żuków określił bym jako drgającą, stawiają one znaczy opór w wodzie a ich wibrację czuć w dłoni, często zdarza się, że ryby ustawione na przelewie ścigają się do tego wabika, żuki "zamiatające dupką" są mniej wyjątkowe i według mnie nie warto skupiać się na uzyskaniu "zamiatania", żuczek powinien drgać z dużą częstotliwością. Wielkość żuka wydaje się mniej istotna jednak z uwagi na "latanie" nie używam mniejszych niż 2,5cm do 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Bardzo ciekawe te żuczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Lubię woblery tego typu i mam ich sporą kolekcję, sam wystrugałem wiele ale zadowalającej pracy nigdy nie uzyskałem. Mimo, że woblerów-żuków jest wokoło mnóstwo niewiele z nich warto polecić. Żuczek musi być lotnym i dać się precyzyjnie posadzić w łowisku, rzucanie nim 50cm w lewo lub prawo potrafi zniweczyć cały trud czołgania się na miejscówkę. Żuka prowadzi się po wyznaczonym wcześniej torze, czesanie łowiska wzdłuż i w poprzek nie jest wskazane. Owad jest bardzo uniwersalną przynętą, łowny model potrafi wabić wszystkie ryby reofilne tak w małej jak i w dużej rzece. Pracę najlepszych żuków określił bym jako drgającą, stawiają one znaczy opór w wodzie a ich wibrację czuć w dłoni, często zdarza się, że ryby ustawione na przelewie ścigają się do tego wabika, żuki "zamiatające dupką" są mniej wyjątkowe i według mnie nie warto skupiać się na uzyskaniu "zamiatania", żuczek powinien drgać z dużą częstotliwością. Wielkość żuka wydaje się mniej istotna jednak z uwagi na "latanie" nie używam mniejszych niż 2,5cm do 4cm.Co to znaczy że powinien drgać?Chodzi o to żeby miał dużą amplitudę?Pisząc że zamiata dupką, myślałem właśnie o takiej bardzo drobnej pracy.Jutro postaram się zrobić jakiś filmik i wstawić, to może będzie coś lepiej widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Darku chętnie bym przetestował takiego żuczka na Oławskiej wodzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Będzie dobrze.Ten kształt nie ma prawa zamiatać zadkiem jak typowa kleniówka rybkoształtna.Super już wcześniej mi wpadł w oko. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Jest git Czekam na dalsze etapy prac i na pewno będę chętny na parę sztukasów. Trzymam kciuki, bo czuję, że będzie świetny wob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Dzięki chłopaki za dobre słowo ale jeszcze nie jestem nawet w połowie drogi.Może wyrobie się na marzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 @lesiewicz- jakiej wagi można się spodziewać w tym żuczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Nie zapomnij mu dać nóżek gumowych, według mnie taki robalek lepiej wygląda, nie koniecznie dla ryb ale dla wędkaza na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 @lesiewicz- jakiej wagi można się spodziewać w tym żuczku?No tego jeszcze nie wiem.Na razie zrobiłem wersję pływającą i z kotwiczką nr 12 waży 2,2g.Jaka będzie wersja finalna tego na razie nie wiem ale myślę o czymś dalekosiężnym, więc raczej waga będzie większa.Czy będzie to wersja pływająca czy tonąca okaże się w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Nie zapomnij mu dać nóżek gumowych, według mnie taki robalek lepiej wygląda, nie koniecznie dla ryb ale dla wędkaza na pewno Jeśli chodzi o nóżki to zastanawiałem się nad tym i wydaje mi się to rzeczą zbędną, bo kotwiczka dobrze umieszczona imituje właśnie odnóża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 No tego jeszcze nie wiem.Na razie zrobiłem wersję pływającą i z kotwiczką nr 12 waży 2,2g.Jaka będzie wersja finalna tego na razie nie wiem ale myślę o czymś dalekosiężnym, więc raczej waga będzie większa.Czy będzie to wersja pływająca czy tonąca okaże się w praniu.Dziękuję za odpowiedź,czekam na rezultat wagowy,jeśli powyżej 3 gram ,to jestem z czystej castingowej zawiści zainteresowany........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Korpus bardzo mi się podoba więc z tym większą niecierpliwością czekam na film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o nóżki to zastanawiałem się nad tym i wydaje mi się to rzeczą zbędną, bo kotwiczka dobrze umieszczona imituje właśnie odnóża.Zgadza się czarny owner UL itp. spokojnie to imituje a wszelkie nóżki z gumki spierniczą pracę po za tym i tak je szlag weźmie po jakimś czasie. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Jak obiecałem wstawiam filmik.Film zrobiony na szybko ale myślę że coś widać.Wszystkie sugestie co do pracy żuczka mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Mi się bardzo podoba, realistycznie pracuje. Jak owad wpada do wody to nie napierdziela całym ciałem raz w lewo raz w prawo tylko właśnie bardzo podobnie jak na filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Już widzę jak drży na wodzie gdzieś pod nawisami gałęzi . Perfekcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Darku. Ja bym taką prace zostawił. Super ucieka na boczki, co powinno kumulować prace, i jeszcze bardziej kusić ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Właśnie tego oczekiwałem , praca podoba mi się bardzoooo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tak jest - moim zdaniem praca bardzo pożądana Ile ma obecnie odlew? 2,5 cm? Taka wielkość +-2 mm chyba byłaby najfajniejsza. Ciekaw jestem tylko czy będą pływaki czy będą tonąć. Ja jestem za tym pierwszym i nie muszą być wcale jakoś strasznie ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tak jest - moim zdaniem praca bardzo pożądana Ile ma obecnie odlew? 2,5 cm? Taka wielkość +-2 mm chyba byłaby najfajniejsza. Ciekaw jestem tylko czy będą pływaki czy będą tonąć. Ja jestem za tym pierwszym i nie muszą być wcale jakoś strasznie ciężkie.Odlew ma 3cm i wagę 2,2 grama łącznie z kotwiczką.Na razie jest pływający ale wydaje mi się że zrobię dwie wersje.Pływającą z wagą do 2,5g - typowo do spławiania pod nawisy krzaków i drzew. Czyli wszędzie tam gdzie ciężko jest rzucić.I tonącą z wagą 3 może 3,5g - to już na większą rzekę i dalsze rzuty.Chcę ustawić wszystko tak, żeby można było poprowadzić żuczka 15cm pod powierzchnią, a przy uniesionej szczytówce po wierzchu.Oczywiście w oby dwóch wersjach.Na razie wszystko idzie zgodnie z planem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 To fajnie. Co do nóżek - też wydaje mi się, że w przypadku takiego "lotnika" wystarczy sama kotwiczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 A propos żóczych nóżek (ciekawy słowo twór mi wyszedł) . Na jednym z anglojęzycznych portali widziałem żuki przyozdobione kotwiczką z chwostem z czarnych piórek marabuta dość fajnie to wyglądało , marabucik ma tę zaletę ze pracuje w czasie zatrzymania przynęty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Świetne wykonane woby i gratulacje za bardzo ładną stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Świetne wykonane woby i gratulacje za bardzo ładną stronęDzięki za słowo uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi