Skocz do zawartości

Woblery BT

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

(...)

Rączki mnie swędzą ,żeby trochę go pokolorować.

Uporczywe wstrzymywanie się od malowania może prowadzić do trwałego świądu rąk i innych poważnych zaburzeń.

Ostrzega minister zdrowia.

Psychicznego.

:P

• Like 3

Pierwsze nieśmiałe odlewy.

attachicon.gif20150113_143002~2.jpg

Rączki mnie swędzą ,żeby trochę go pokolorować.

No i właśnie "odlew", gdybyś jak pisałeś zrobił takiego jak pokazałes wcześniej ale z lipy to już był bym takim zainteresowany a odlew coż.....

Stać by cię było ???

Oczywiście. W przeciwieństwie do wielu wedkarzy dla mnie liczy się jakość wykonania i materiał - drewno. ;)

No dobra nie wytrzymałem.

attachicon.gif20150113_174308~2.jpg

Zapowiada się ciekawie, czekam na dalsze malowanie, jak zobaczę gotowego woblera i dał byś się namówić na wykonanie takie z lipy to może dobilibyśmy interes.  ;)

Co złego w odlewie?

Nic, kwestia gustu.

Edytowane przez CarIvan

Czas samego dłubania łusek i innych pierdół to jakieś 12-15 godzin. Mój czas sobie cenię więc tak na szybko policzyłem. Ogólnie robienie woblerów z drewna z takimi detalami na sprzedaż ciężko wycenić, dlatego lepiej sprawdzają się jako wzór pod formę.

• Like 4

Co złego w odlewie?

Złego pewnie nic. Ale dla kolekcjonera taki powielany wzór traci dużo na wartości, taki wystrugany ręcznie, wypieszczony, jest jak dzieło sztuki, jedyny taki egzemplarz i nikt inny nie będzie miał takiego samego. Pewnie o to(między innymi)koledze chodziło.. o przynętę z "duszą". 

Sęk w tym, że taka przynęta jest bardzo trudna do powielenia ręcznie, chcąc utrwalić efekt swojej pracy, trzeba sięgnąć po metodę gwarantującą powtarzalność.. a to niestety już masówka.. podobnie jak u mnie ostatnio.

• Like 1

Wspomnień czar. Znalazłem tego raczka dzisiaj w piwnicy podczas szukania jakichś szpargałów. Te raczki używałem z powodzeniem 20 lat temu albo i więcej na jeziorze Ślesińskim. Łapałem wtedy okonie aż do znudzenia. Takie były czasy..... .

post-46053-0-12688100-1421530816_thumb.jpg

Akurat tego raczka zrobiłem trochę później. Pierwsze były na zwykłych haczykach z obciążeniem z plomby ołowianej do liczników.

Edytowane przez lesiewicz
  • Like 9