Skocz do zawartości

Woblery BT

Rekomendowane odpowiedzi

A to zależy od testerów i od ryb.

Teraz zrobiłem trzy wersje z różnymi obciążeniami. Wcześniejsza wersja była lżejsza i mi wydawała się słuszna,ale testerzy stwierdzili że mogła by być cięższa.

Nie sztuką jest przeciążyć bezsterowca tylko dlatego że ma latać daleko i lusterkować. Sztuką jest dobrać tak obciążenie żeby wobler zachowywał się jak najbardziej naturalnie (lekko) .

• Like 6

• 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...
  • 4 tygodnie później...

Darku takie małe sugestie. Łuski przy ogonie ciut za duże. Jakby większe od tych z przodu, a lepszy efekt byłby jakby było odwrotnie. Co do swimbaita to mniej roboty by było jakbyś go najpierw pociął a później rzeźbił łuski, zobaczysz ile z tym będzie babrania się żeby było estetycznie :ph34r: łatwo też można takie cięcie zwalić a później będzie dupa bo sporo pracy w rzeźbienie poszło.  Ostatnie - ja bym zrobił głowę o min 1,5cm większą, za mała przy tym korpusie dla mnie jakoś.

Pozdr

M

Dzięki za sugestie.

Co do cięcia to najpierw mam w planach zrobić formę całości i ciąć dopiero na odlewach. Łączenie czyli przegóby też będą nietypowe dlatego cięcie będzie później. Co do głowy to starałem się zrobić wszystko proporcjonalnie i szablon był robiony że zdjęcia płoci 1:1. Zdjęcie jest zrobione pod kątem dlatego łuski na ogonie wydają się większe, a wszystkie są identyczne. Oczywiście czym dalej od głowy tym łuski powinny być mniejsze i zdaję sobie z tego sprawę, ale to jest mały szczegół który nie powinien przeszkadzać wizualnie.

• Like 1

Dzięki za sugestie.

Co do cięcia to najpierw mam w planach zrobić formę całości i ciąć dopiero na odlewach. Łączenie czyli przegóby też będą nietypowe dlatego cięcie będzie później. Co do głowy to starałem się zrobić wszystko proporcjonalnie i szablon był robiony że zdjęcia płoci 1:1. Zdjęcie jest zrobione pod kątem dlatego łuski na ogonie wydają się większe, a wszystkie są identyczne. Oczywiście czym dalej od głowy tym łuski powinny być mniejsze i zdaję sobie z tego sprawę, ale to jest mały szczegół który nie powinien przeszkadzać wizualnie.

Tak myślalem Darku, że kształt jest z płoci. Niemniej jednak myślę, że lepszy efekt wizualny osiągnął byś jakby głowa była ciut większa. 1:1 wychodzi super jeżeli robimy wszystko jak w oryginale, czyli płetwy, linia boczna itp. Generalnie w przynętach im większa głowa tym lepszy efekt, takie jest moje zdanie. Oczywiście bez przesady.

Pozdr

M

Być może te 0,5cm by się jeszcze przydało i wtedy było by lepiej. Ale ja miałem już na uwadze linie cięcia i wtedy głowa była by jako jedna część a chcę zrobić głowę razem z płetwą.

Tak to mniej więcej jest rozplanowane.

post-46053-0-44629300-1445168197_thumb.jpg

hehehe.

Darek ostatnio jak odgrzałeś temat swimbaita to wyszły ci znakomite boleniowki... 

Myślę, że zdecydowanie częściej pownieneś "chcieć" zrobić swimmbaita :D

Śmiej sie śmiej, kiedyś dopnę swego i w końcu powstanie swim.

• Like 2