Skocz do zawartości
  • 0

klin do silnika elektrycznego

nurek28

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem jak jest w elektryku, ale na spalinie klin warto dawać z mosiądzu. W razie trafienia w coś śrubą, ścina się klin, a śruba zostaje cała.

Może nie warto przesadzać z wytrzymałością?

Ale śruba i tak plastik... Wiec chyba i tak szczeliny śruba a nie mosiądz?
  • Like 1

• 0

Jak potrzebowałem przed laty, to zawitałem w sklepie z łożyskami, sprzedawca zmierzył mój pokrzywiony i dobrał igiełki od łożysk.

Nawet nie złotówkę to kiedyś kosztowało, 10 na zapas kupiłem.

Po pierwszym sezonie użytkowania pokazał swoją wyższość nad oryginalnymi klinami. Teraz nawet zalecał bym wymianę i wyrzucenie tego co w nowym silniku ;)

Na oryginalnym klinie, przy jakimś urazie mechanicznym, skrzywił się klin, trzpień i szczotki skantowały... był potrzebny serwis.

W pierwszym sezonie z zastępczym klinem, najpierw pozbierałem jakieś plecionki i "klin łożyskowy" ścięło; niedługo po tym uderzenie w podwodny konar i znów zadziałał mój "bezpiecznik" :)

...

W tym roku pożyczyłem w/w silnik koledze na zawody. My na 2 łodzi zdziwieni dlaczego oni na wiosłach pływają, jeszcze unikali żebyśmy się nie spłynęli razem, a to tylko strach do przyznania się że silnik zepsuty :lol: podpłynęliśmy, chwilka serwisu, wycięcie z pod śruby zwojów linek, nowy klin znalazłem w skrzyni i mogli dalej śmigać :)

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 3