Skocz do zawartości

Spiralne świetne, acz niedoskonałe

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie nie myśl jak dasz pierwszą przelotkę. Ułożysz sobie wszystko na spokojnie, zrobisz kilka prób ugięcia przy różnych konfiguracjach, wszystko wyjdzie samo :D . Spiral jest bardzo wrażliwy na wiele czynników: wysokość wodzika, odległość pierwszej od wodzika (o wiele bardziej niż przy tradycyjnym zbrojeniu) szerokość szpuli multika. Łagodne przejście jest fajne bo powiększa kąty i zmniejsza ramię momentu skręcającego. Niektórzy uważają, że łatwiej się też rzuca. Linka i tak jest układana ciut inaczej bez względu na te 10 stopni, bo na następnej przelotce i tak idzie mocniej w bok. Była fajna dyskusja kiedyś na JB:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=7465&amp ;start=0&

no i :

http://rodbuilding.org/list.php?2

wpisz spiral wrap w wyszukiwarkę, masa dyskusji.

żeby uniknąć dotykania linki o blank w mojej wędce musiał bym omotać min 9 przelotek co mogło by negatywnie wpłynąć na wyważenie wędki. spiralnie wyszło 7 i jest ok. nie ma obawy też o siły skręcające.

a poza tym chcę na własnej skórze przekonać się co daje takie uzbrojenie blanku.

po próbach z rozstawem przelotek nie jest źle :mellow: :D

O tak !! Łukasz nie jest skostniałym , stetryczałym rodbuilderem , który tylko odpłatnie składa klocki dla mniej zdeterminowanych kolegów , a wiedzy , inwencji i odwagi tylko możemy pozazdrościć . Bardzo dobry namiar .. :D

• 3 miesiące temu...

Pytanie odnosnie przelotek pod ciezszy casting batson IC747-3.

Odwiedzilem jedna z najlepszych pracowni rodbuilding w Polsce i tam niemalze wszystkie castingowe wedziska uzbraja sie w spirale. Z tego co mowili wedzisko jest lzejsze, czulsze, linka jest blizej blanku i sa dalsze rzuty.

Nie wiem jak to sie bedzie tak do konca sprawowalo na 3 skladowym blanku (czasami sklady sie obracaja wzdledem siebie ) .

Drugie pytanie jezeli to rozwiazanie jest lepsze to jakie przelotki spiralne byscie polecali do tego blanku? i gdzie je moge nabyc

Koks, mam pytanie: czy Ty miałes ten blank w reku?

Cytat z artykułu....oczywiscie z naszego forum :D

Kilkanaście dni temu ubył IC 747. To było typowe niechciane dziecko i żenująca pomyłka. Trzyskład o mocy 3 oz. uzbrojony w wersji cast/spining. Z pierwsza przelotką nr 20. Miał urok szpadla i taką samą pracę.

prosze podajcie mi jakie przelotki (rozmiar, ilosc, rodzaj) kupic do spiralnego zestawu pod ten blank. Bo wlasnie zamawiam ze stanow . jakie brac alkonity , sic na szczyt? . prosilbym o konkretne symbole bo ci goscie z amerykanskich sklepow zasypuja mnie pytaniami ktorych nie rozumiem (symbole przelotek) .

przelotki maja byc pod spirale. Chce zeby to bylo jak najlzejsze ale w granicach cenowego rozsadku:)

Jezeli rowniez mozecie to jakie siodlo pod multika z pazurem byscie polecali? Mi sie podobaja takie gdzie przy pazurze widac blank - mowa o fuji.

Pytanie odnosnie przelotek pod ciezszy casting batson IC747-3.

Odwiedzilem jedna z najlepszych pracowni rodbuilding w Polsce i tam niemalze wszystkie castingowe wedziska uzbraja sie w spirale. Z tego co mowili wedzisko jest lzejsze, czulsze, linka jest blizej blanku i sa dalsze rzuty.

Nie wiem jak to sie bedzie tak do konca sprawowalo na 3 skladowym blanku (czasami sklady sie obracaja wzdledem siebie ) .

Drugie pytanie jezeli to rozwiazanie jest lepsze to jakie przelotki spiralne byscie polecali do tego blanku? i gdzie je moge nabyc

Lowilem kijem 3-czesciowym zbudowanym na blanku ATC TL704-3 uzbrojonym w spirale w pracowni Rodmas.

To byla swietna wedka. Spirala generalnie jest swietnym rozwiazaniem na wedke castingowa o ile rodbuilder wie jak ja zrobic poprawnie.

Panowie , nie sugerujcie się zupełnie moim prostackim subiektywizmem . Odnosiłem opis tylko i wyłącznie do charakteru blanku z 1999 roku . One były dość różne od następnych edycji , choć nie po IC-ku to oceniam :D

Składy się nie obracają jednak , choć może ta realna zdolność sugeruje mimochodem nowatorską niewątpliwie kreacje spirali trójstopniowej .

Jerzy ma rację , koksie , spirala z reguły jest sprawniejszym i lżejszym rozwiązaniem . Choć na sztywniejszych , masywniejszych blankach traci sporo z przewagi nad castingowym standardem , moim zdaniem ..

Jeśli nie wiesz jak zacząć , to spacing z ilości i rozstawu jest nieco podobny do spinningowego . Na trzyskładzie jest co kombinować , żeby było i ładnie dla oka i najlepiej dla linki . Do żyłki od 20 do 8 . Do plecionki 16 do 7 na końcu . Każde przelotki będą dobre , byle na mocnych ramkach były..

Od amerykanskiego rod buildera dostalem takie sugestie:

jezeli linka osiagnie spod czesci blanku przed przejsciem do nastepnej czesci to nie bedzie obracac blanku . innymi slowy 3 przelotki powinny byc na tej samej czesci blanku - 1 na gorze 0 stopni, druga z boku (90 stopni) trzecia na dole (180 stopni).

Na tym blanku o dlugosci 6'2'' on mysli ze 7 przelotek. On sprawdzil in nie ma problemu puscic 3 przelotek na drugiej (srodkowej) czesci blanku, pierwsza czesc blanku bedzie bez przelotek.

do przelotek bedzie kilka opcji jedynie sic na szczycie bedzie w innym kolorze. Alconity sa czarne a sic gunsmoke color. albo alconity srebrny kolor a sic na szczycie tytanowy.

Dlatego ze blank jest ciezszy on sugeruje dwustopkowe przelotki.

On poleca:

12,10,8,6,6,6,6 and a 8-8 top

jezeli chce zeby szczytowa przelotka byla takiej samej wielkosci:

12,10,8,8,8,8,8 and a 8-8 top

Fuji przelotki model : BMNAG albo MNAG.

Do lzejszych blankow

Co Wy o tym myslicie?

Pozdrawiam

Witam,

Moze mi ktos sensownie wytlumaczyc jaki sens ma spirala do jerkowki? Rozumiem, ze bylo to sprawdzane na lzejszych kijach, zwiekszala sie dynamika i odleglosci. Z tym nie zamierzam polemizowac.

Jak ma sie to do mocnych wedek na szczupaki? Jerkami rzuca sie i tak krocej niz pozwala na to zestaw. Ruchy wedziskiem sa do siebie i to zawsze powodowalo, ze castingiem lowilo mi sie lepiej.

Bujo

Witaj Bujo,

Nie moge sie doczekac na namiary na ciebie :unsure:. Odnosnie spiralnego zbrojenia to na amerykanskich stronach polecaja je raczej do ciezkich wedzisk. I nic tam nie ma wspominania o przewadze w odleglosci rzutu - to akurat wg amerykancow jest mniej wiecej takie same. Roznica sie zaczyna w czulosci zestawu ktory jest podobno czulszy przy spirali. Drugi czynnik to moment skrecajacy ktory dziala na blank przy holowaniu wiekszych okazow - dlatego jest stosowany przy ciezkich kijach. To jest niwelowane przez spirale. To tyle co sie dowiedzialem od amierykanskich moczykiji:) acha i od jednego z polskich rod builderow ze mozna finezyjniej (lzej ) uzbroic kij przy spirali co ma znaczenie przy akcji kija. On tez mowil o czulosci.

To jakie przelotki nabyc? poczytalem troche na amierykanskim necie odnosnie przelotek jednostopkowych i sugeruja je nawet do ciezszego castingu pod warunkiem ze sa odpowiednio ''przyczepione'' do blanku - sprawdzcie ten link:

http://www.rodbuilding.org/library/forhan.html

co myslicie o k style przelotkach? czy beda dobre do powyzszego blanku?

@koks

czy ten kij zamierzasz zbroic sam czy w pracowni? Z tego co wywnioskowałem, to chyba w pracowni - wiec po prostu zdaj sie na rodbuildera, niech Ci uzbroi kij i tyle.

Moim zdaniem, tak jak juz zresztą sugerowało kilka osób wcześniej, przy tym blanku waga przelotek jak również to czy bedą one rozmieszczone spiralnie czy klasycznie - nie będzie miało praktycznego znaczenia. Być może będzie miało znaczenie teoretyczne :lol: ale praktycznego, raczej nie więc - odwagi !

Pozdrawiam,

• 1 miesiąc temu...

nie mam blanku przy sobie niestety a wedzisko jest robione w stanach wiec zeby leciec i podotykac blank podniosloby koszty znacznie :D

Chyba zostane przy standardowym zbrojeniu ( w razie co zawsze mozna przezbroic B) ) a to sa przelotki ktore on proponuje:

7 (albo 8 ) Black Fuji K przelotek :12,10,8,8,8,8,8

Co wy na to - jakie sa wasze opinie?