Krzysiek_W Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Na razie nie myśl jak dasz pierwszą przelotkę. Ułożysz sobie wszystko na spokojnie, zrobisz kilka prób ugięcia przy różnych konfiguracjach, wszystko wyjdzie samo . Spiral jest bardzo wrażliwy na wiele czynników: wysokość wodzika, odległość pierwszej od wodzika (o wiele bardziej niż przy tradycyjnym zbrojeniu) szerokość szpuli multika. Łagodne przejście jest fajne bo powiększa kąty i zmniejsza ramię momentu skręcającego. Niektórzy uważają, że łatwiej się też rzuca. Linka i tak jest układana ciut inaczej bez względu na te 10 stopni, bo na następnej przelotce i tak idzie mocniej w bok. Była fajna dyskusja kiedyś na JB: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=7465& ;start=0& no i : http://rodbuilding.org/list.php?2 wpisz spiral wrap w wyszukiwarkę, masa dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 A co Cię zainspirowało i skłoniło do wyprawy w świat spiralnej alternatywy , Artur ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 żeby uniknąć dotykania linki o blank w mojej wędce musiał bym omotać min 9 przelotek co mogło by negatywnie wpłynąć na wyważenie wędki. spiralnie wyszło 7 i jest ok. nie ma obawy też o siły skręcające.a poza tym chcę na własnej skórze przekonać się co daje takie uzbrojenie blanku. po próbach z rozstawem przelotek nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Na typowo castingowych blankach scrubing prawie nie istnieje , ale przecież także różne ich typy też trafiają pod multiplikator I spacing też pewnie niestandardowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Kol. Łukasz z RODMAS zbroi spiralnie, jego spytaj ma doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 O tak !! Łukasz nie jest skostniałym , stetryczałym rodbuilderem , który tylko odpłatnie składa klocki dla mniej zdeterminowanych kolegów , a wiedzy , inwencji i odwagi tylko możemy pozazdrościć . Bardzo dobry namiar .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 tia.... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Pytanie odnosnie przelotek pod ciezszy casting batson IC747-3. Odwiedzilem jedna z najlepszych pracowni rodbuilding w Polsce i tam niemalze wszystkie castingowe wedziska uzbraja sie w spirale. Z tego co mowili wedzisko jest lzejsze, czulsze, linka jest blizej blanku i sa dalsze rzuty.Nie wiem jak to sie bedzie tak do konca sprawowalo na 3 skladowym blanku (czasami sklady sie obracaja wzdledem siebie ) . Drugie pytanie jezeli to rozwiazanie jest lepsze to jakie przelotki spiralne byscie polecali do tego blanku? i gdzie je moge nabyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Koks, mam pytanie: czy Ty miałes ten blank w reku? Cytat z artykułu....oczywiscie z naszego forum Kilkanaście dni temu ubył IC 747. To było typowe niechciane dziecko i żenująca pomyłka. Trzyskład o mocy 3 oz. uzbrojony w wersji cast/spining. Z pierwsza przelotką nr 20. Miał urok szpadla i taką samą pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 nie nie mialem ale podobno pod jerki taki powininen byc blank - tzn szpadlowaty czyz nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 prosze podajcie mi jakie przelotki (rozmiar, ilosc, rodzaj) kupic do spiralnego zestawu pod ten blank. Bo wlasnie zamawiam ze stanow . jakie brac alkonity , sic na szczyt? . prosilbym o konkretne symbole bo ci goscie z amerykanskich sklepow zasypuja mnie pytaniami ktorych nie rozumiem (symbole przelotek) .przelotki maja byc pod spirale. Chce zeby to bylo jak najlzejsze ale w granicach cenowego rozsadku:) Jezeli rowniez mozecie to jakie siodlo pod multika z pazurem byscie polecali? Mi sie podobaja takie gdzie przy pazurze widac blank - mowa o fuji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Pytanie odnosnie przelotek pod ciezszy casting batson IC747-3. Odwiedzilem jedna z najlepszych pracowni rodbuilding w Polsce i tam niemalze wszystkie castingowe wedziska uzbraja sie w spirale. Z tego co mowili wedzisko jest lzejsze, czulsze, linka jest blizej blanku i sa dalsze rzuty.Nie wiem jak to sie bedzie tak do konca sprawowalo na 3 skladowym blanku (czasami sklady sie obracaja wzdledem siebie ) . Drugie pytanie jezeli to rozwiazanie jest lepsze to jakie przelotki spiralne byscie polecali do tego blanku? i gdzie je moge nabyc Lowilem kijem 3-czesciowym zbudowanym na blanku ATC TL704-3 uzbrojonym w spirale w pracowni Rodmas. To byla swietna wedka. Spirala generalnie jest swietnym rozwiazaniem na wedke castingowa o ile rodbuilder wie jak ja zrobic poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Panowie , nie sugerujcie się zupełnie moim prostackim subiektywizmem . Odnosiłem opis tylko i wyłącznie do charakteru blanku z 1999 roku . One były dość różne od następnych edycji , choć nie po IC-ku to oceniam Składy się nie obracają jednak , choć może ta realna zdolność sugeruje mimochodem nowatorską niewątpliwie kreacje spirali trójstopniowej . Jerzy ma rację , koksie , spirala z reguły jest sprawniejszym i lżejszym rozwiązaniem . Choć na sztywniejszych , masywniejszych blankach traci sporo z przewagi nad castingowym standardem , moim zdaniem .. Jeśli nie wiesz jak zacząć , to spacing z ilości i rozstawu jest nieco podobny do spinningowego . Na trzyskładzie jest co kombinować , żeby było i ładnie dla oka i najlepiej dla linki . Do żyłki od 20 do 8 . Do plecionki 16 do 7 na końcu . Każde przelotki będą dobre , byle na mocnych ramkach były.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Wymiary blanku IC747-3 ;dolnik 0,590szczytówka 8.0 czyli 14,75 mm w dolnikui 3,2 mm w szczytówce a to zejscie na długosci 180cm i do tego 25lbs mocy Na moją wyobraźnie to miałbym takie same obawy jak kolega Garowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Od amerykanskiego rod buildera dostalem takie sugestie:jezeli linka osiagnie spod czesci blanku przed przejsciem do nastepnej czesci to nie bedzie obracac blanku . innymi slowy 3 przelotki powinny byc na tej samej czesci blanku - 1 na gorze 0 stopni, druga z boku (90 stopni) trzecia na dole (180 stopni). Na tym blanku o dlugosci 6'2'' on mysli ze 7 przelotek. On sprawdzil in nie ma problemu puscic 3 przelotek na drugiej (srodkowej) czesci blanku, pierwsza czesc blanku bedzie bez przelotek. do przelotek bedzie kilka opcji jedynie sic na szczycie bedzie w innym kolorze. Alconity sa czarne a sic gunsmoke color. albo alconity srebrny kolor a sic na szczycie tytanowy. Dlatego ze blank jest ciezszy on sugeruje dwustopkowe przelotki. On poleca: 12,10,8,6,6,6,6 and a 8-8 top jezeli chce zeby szczytowa przelotka byla takiej samej wielkosci: 12,10,8,8,8,8,8 and a 8-8 top Fuji przelotki model : BMNAG albo MNAG. Do lzejszych blankow Co Wy o tym myslicie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Witam, Moze mi ktos sensownie wytlumaczyc jaki sens ma spirala do jerkowki? Rozumiem, ze bylo to sprawdzane na lzejszych kijach, zwiekszala sie dynamika i odleglosci. Z tym nie zamierzam polemizowac. Jak ma sie to do mocnych wedek na szczupaki? Jerkami rzuca sie i tak krocej niz pozwala na to zestaw. Ruchy wedziskiem sa do siebie i to zawsze powodowalo, ze castingiem lowilo mi sie lepiej. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Witaj Bujo, Nie moge sie doczekac na namiary na ciebie . Odnosnie spiralnego zbrojenia to na amerykanskich stronach polecaja je raczej do ciezkich wedzisk. I nic tam nie ma wspominania o przewadze w odleglosci rzutu - to akurat wg amerykancow jest mniej wiecej takie same. Roznica sie zaczyna w czulosci zestawu ktory jest podobno czulszy przy spirali. Drugi czynnik to moment skrecajacy ktory dziala na blank przy holowaniu wiekszych okazow - dlatego jest stosowany przy ciezkich kijach. To jest niwelowane przez spirale. To tyle co sie dowiedzialem od amierykanskich moczykiji:) acha i od jednego z polskich rod builderow ze mozna finezyjniej (lzej ) uzbroic kij przy spirali co ma znaczenie przy akcji kija. On tez mowil o czulosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 To jakie przelotki nabyc? poczytalem troche na amierykanskim necie odnosnie przelotek jednostopkowych i sugeruja je nawet do ciezszego castingu pod warunkiem ze sa odpowiednio ''przyczepione'' do blanku - sprawdzcie ten link:http://www.rodbuilding.org/library/forhan.html co myslicie o k style przelotkach? czy beda dobre do powyzszego blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 @koksczy ten kij zamierzasz zbroic sam czy w pracowni? Z tego co wywnioskowałem, to chyba w pracowni - wiec po prostu zdaj sie na rodbuildera, niech Ci uzbroi kij i tyle. Moim zdaniem, tak jak juz zresztą sugerowało kilka osób wcześniej, przy tym blanku waga przelotek jak również to czy bedą one rozmieszczone spiralnie czy klasycznie - nie będzie miało praktycznego znaczenia. Być może będzie miało znaczenie teoretyczne ale praktycznego, raczej nie więc - odwagi ! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 I moze warto zobaczyc, dotknąc, ponaginac ten blank - przed zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 nie mam blanku przy sobie niestety a wedzisko jest robione w stanach wiec zeby leciec i podotykac blank podniosloby koszty znacznie Chyba zostane przy standardowym zbrojeniu ( w razie co zawsze mozna przezbroic ) a to sa przelotki ktore on proponuje:7 (albo 8 ) Black Fuji K przelotek :12,10,8,8,8,8,8 Co wy na to - jakie sa wasze opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 ... mam taka prosbe, jak juz bedziesz miał wedke ... zrób zdjecia, zrób w pełnym zestawie naginajac ja pod ciezarem statycznym... bedzie to dla nas ogromnie ciekawe Pozdrawiam y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 sugerujesz yglo ze spartoli mi wedzisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Absolutnie nic takiego nie sugeruje. Poprostu mam ogromna ciekawosc wedki zbudowanej przez amerykańskiego rodbuildera A zdjecia to zawsze jakas namiastka naocznosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi