Skocz do zawartości

Gumy Dragon

TomekT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Drodzy koledzy, poniewa?ź w tygodniu idę uzupełnić sw?łj arsenał gum noszę się z zamiarem zakupu gum Dragon z serii V-Lures. Chciałbym się was zapytać czy warto je kupić, czy są skuteczniejsze ni?ź np. gumy relaksa czy manns-a? Jakie są wasze spostrze?źenia z u?źywania tych przynęt? Je?źeli dobre to jakie polecacie: lunatic, mamba, reno?

Ja osobiście u?źywałem Fatty, Lunatic i Demon. Czy lepsze od Relaxa czy gorsze powiedzieć cię?źko. Napewno inne. W sumie ka?źda z gumek Dragona jest przeznaczona na inny gatunek, a kopytko Relaxa jest bardziej uniwersalne. Z tych trzech kt?łrych u?źywam najbardziej podobał mi się Fatty i ten model mogę z czystym sumiemiem polecić. Na inne wyniki miałem ani lepsze ani gorsze ni?ź na inne gumki. Do kopyta najbardziej zbli?źony jest Phantom, ale akurat jego widziałem tylko w sklepie. Pozdrawiam

U?źywałem Mamby, Fatty i Buster

Mamba w ogolę cienko bardzo pracowała

Buster fajny ale trzeba bardzo uwa?źać aby dokładnie nabić go na gł?łwkę jigową inaczej te?ź bardzo kiepsko pracuje, natomiast Fatty był zab?łjczy na zębatego m?łj faworyt w ym roku chce spr?łbować jeszcze Lunatica i Phantoma na zmianę z Relaxem 3'

Pozdrawiam

Ja łowie na demona,jest bardzo miękki a co za tym idzie ma ładną pracę ogonka,łowiłem na niego okoniki a czasem przyłowił się jakiś szczupaczek.A co mo?źna powiedzieć do skuteczności w stosunku do gum relaxa...no c?ł?ź, to ju?ź bardziej zale?źy od ciebie, bo relaxy r?łwnie?ź mają fajną pracę.

Ja natomiast polecam Lunatica, Phantoma, Reno Killera oraz ewentualnie mo?źesz jeszcze sobie przetestować Mambę, Demona i Fatty'ego. Kolory sam musisz dobrać.

PS. Niekt?łre gumy mogą wydawać się zbyt twarde i sztywne, ale jest na to spos?łb. Wystarczy zanurzyć gumę lub jej kawałek w gotującej wodzie (na około minutę). Ten zabieg fajnie zmiękcza gumę.

ad TomekT

W zasadzie to największą zaletą praktycznie ka?źdej gumy jest jej cena.

W moim pudełku znalazły się praktycznie wszystkie modele nowych gumek dragona - stało się to prawie jak kolekcjonerstwo. Mam podstawowe kolory - dla mnie to biały i odcienie czyli perła, biały brokat itd. Zielony i ?ź?łłty + odcienie, do czerwonych nie jestem przekonany. Nie kupowałem tylko mamby bo mi się nie podobała.

Nie mo?źna jednoznacznie stwierdzić, ?źe są lepsze bądź gorsze od relaxowskiego kopyta, na kt?łre nigdy nic nie złowiłem (sic!), choć łowiłem i przynęta, przez wielu uznawana za doskonałą, trafiła u mnie na samo dno pudełka.

Szeroka gama dragonowskich gumek pozwala na dopasowanie do warunk?łw w łowisku ot tyle w tym temacie.

Podpowiedzią mo?źe być trik, kt?łry stosuję przy nietrafionym braniu. Zmieniam szybko gumę na inną (o innej pracy), w innym kolorze/odcieniu i powtarzam rzut w to samo miejsce. Czasami takie działanie to strzał w 10.

Tomku, jeśli planujesz kupno jednej sztuki to nie zasugeruję konkretnego modelu, je?źeli większą ilość (wiadomo, ?źe dla ka?źdego to będzie inna ta ilość) to lepiej wziąć sobie po 2-3 sztuki ka?źdego modelu z interesujących Cię wielkościach i lecieć nad wodę.

Pozdrawiam i połamania.

Mam wiele gum z dragona. U mnie sprawdzają się mamba i fatty. Mamba jest doskonała do cię?źkich gł?łwek łowi się nią trochę jak na koguta. Mocne bombardowanie dna. Fatty ma zupełnie inną akcję. Bardzo ciekawie kolebie się na boki. Na fattyego łowiłem gł?łwnie okonie. Największy niewypał to jak dla mnie lunatic. W og?łle mi się nie sprawdził.

Niestety nie udało mi się kupić gum dragona :angry: Za to kupiłem trochę nowych w podobno skutecznych kolorach. Natomiast 4 maja kupię, ale tylko w sklepie internetowym, bo tam na 100% kupię. Za p?łźno się obudziłem. Ale kupie chyba w pierwszej kolejności właśnie Reno Killer.

W ubiegłym roku zakupiłem troszkę r?ł?źnych gum z tej serii (Mutant, Phantom, Lunatic, Mamba, Dancer, jeszcze kilka innych) w r?ł?źnych wariantach kolorystycznych i wielkościowych. Powiem szczerze, ?źe rewelacji nie było, ale czego się tu spodziewać? :D

Na większe Phantomy w klasycznych kolorach siadały szczupaki. Na świecidełka w sumie te?ź jakieś efekty miałem (perłowo niebieskie z brokatem)

Na herbaciane (i pochodne) Dancery ozdobione brokatem łowiłem okonie, sandacze i... pstrągi tęczowe.

Na małą, zieloną, nakropioną pieprzem Mambę albo Lunatica złowiłem sandacza.

Tak szczerze m?łwiąc to cię?źko jest coś powiedzieć. Mo?źe gdybym musiał łowić tylko tymi przynętami, to zdecydowanie więcej z nich określałbym jako łowne? Tego nie wiem, ale na pewno nie są to przynęty, kt?łre wygryzą klasyki z moich pudełek

• 3 lata później...

Znów odkop, ale nic bardziej pasującego nie znalazłem.

Czy ktoś może w skrócie chociaż objaśnić co jest grane z gumą w przynętach Dragona ? W jednym sklepie kupiłem wybiórczo po parę sztuk Reno Killer 5cm w różnych kolorach (seledyn, pomarańcz, czerwień, biały z czarnym grzbietem). Nad wodą dotarło do mnie, że każda z tych przynęt ma inną sztywność. Ta biała z czarnym grzbietem faktycznie jest idealnie miękka i fajnie pracuje. Seledynowa twardsza, ale da się żyć. Czerwień, to z kolei bardzo sztywna guma - pracuje delikatnie sam koniec ogonka.

Czy tak jest ze wszystkimi modelami gum Dragona ? Jeśli tak, to które kolory są wykonane z najbardziej miękkiej gumy ? W miejscu, gdzie łowię sztywne kopytko = brak brań.

W pobliskim sklepie sprzedawca sprowadza głównie gumy dragon, przez to przez większość czasu stosowałem właśnie ich gumy, aż do momentu kiedy zamówiłem z internetu inne przynęty. Kupiłem głównie relaxy, różnica jest ogromna. Praca gum relaxa 10 razy fajniejsza, rybom też bardziej przypada do gustu. Jeśli chodzi o dragona to moim zdaniem przez ich twardą gumę sprawdzą się jedynie na rzeczne łowy z dużą gramaturą główki.

Jeżeli chodzi o reno killery to dwa najmniejsze rozmiary 6,5cm i 5cm różnią się wyraźnie i twardością gumy i pracą. W modelu 6,5 guma jest bardziej miękka i ogonek żywiej pracuje, natomiast wersja 5cm jest ze znacznie twardszej gumy i ogonek faktycznie tylko drga na końcu natomiast dzięki sztywnemu ogonkowi guma bardo mocno się kolebie na boki, co też może być fajne na dla okoni. Jakieś garbuski połapałem na obie wielkości, natomiast na 6,5 miałem sporo szczupaczków (dosłownie) w przyłowie.

• 11 miesięcy temu...

Zastanawiam się co dołożyć do pudełka na przyszły sezon na testy i mam dylemat co do Reno Killerow.

Praca podobna do Cannibali od SG,więcej ryb przeżyją od SG ale za to trudniej je dostać do tego odksztalcają się. Do rzeczy - Reno Killer vs Cannibal - porównywalnie skuteczne? Myślę,że Cannibal wygra ale może macie inne spostrzeżenia na dane warunki itp?

reno killer to znakomita guma głównie do opadu-w dobrych rękach potrafi zdziałać cuda nawet w najgorszej porze brań.

a koledze wyżej polecę bandita-takiej gumy jeszcze nie spotkałem-pracuje prawie jak wobler.fatty też jest skuteczny,a mutant sprawdza się ładnie w rzece z prądem chyba dlatego że jest bardzo miękki.ogólnie to bardzo ciekawe gumy tylko trzeba poświęcić im trochę czasu i nauczyć się je poprawnie prowadzić.

• Like 4