Skocz do zawartości

Stare WABIXY

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Długi zimowy wieczór, zachciało mi się poprzeglądać fotki
Jeden z mazowieckich strumyków metr szerokości na 20-30 cm głębokości
totalna dżungla,pokrzywy na 3m. Totalne odludzie , zero ścieżek - widać że nikt przedemną najmarniej od wiosny tam nie przechodził czyli to co najbardziej lubie ))))))

vDJVvOo.jpg

środek tygodnia, środek lipca , z nieba leje sie żar, pot człowieka zalewa ale coś zmusza do przedzierania się przez ten gąszcz.

Tj8vxUa.jpg

Pamiętam że miałem dość po przejsciu kilku kilometrów w takim terenie przy 30 stopniach w cieniu, oddałem może 20-30 rzutów, wszystko zarośnięte. Zaczynam sie zastanawiać czy ja wogóle jestem na rybach.
Siadam w cieniu dużej olchy pod której korzeniami rok wcześniej miałem fajnego 50cm pstrąga
odpoczywam.. zerkam na kawałek wody jaki mam przed sobą, może 6-7 m rzeczki dalej znowu krzaki, krzaki, krzaki....
Mocze nogi w wodzie..oblewam kark wodą ,,,pare chwil wytchnienia...
i dziwne zajwosko ... nagle stadko kiełbików dosłownie obległo moje wodery i za nic nie chciało wrócić do swojego domku pod korzeniem

wiedziałem co się swięci )))
delikatny rzut 6-7 m w góre strumyka 3.5 cm tonącym wabixem .. delikatnie wybieram luz żyłki , widze jak wobek macha ogonkiem i nurkuje w dołeczek, jest już odemnie 3-4 m na płyciżnie 10 może 15 cm wody, gdy z dołka majestatycznie wyłania się kabanek ))) ten sam którego miałem rok wcześniej

pstrągal woblerka dopada praktycznie przy szczytówce

kotłowanina 2-3 odjazdy do dołka znowu kotłowanina i lądowanie na trawie

szybka sesja miarka, wskazuje 56 cm

ryba wraca do wody - do zobaczenia za rok )))

6wnpKpo.jpg

Po tej fotce  pstrągal sam sie uwolnił)))

XnKeUU0.jpg

73cvDGk.jpg

Ostatnio zmieniany: 2015/01/08 21:43 przez Marcin Wojtczak. Zgłoś moderatoro
Edytowane przez Maarcin Wojtczak
  • Like 10

• 2 tygodnie później...

A tak Woblerki pracują na jednej z tajnych mazowieckich rzeczek - niestety woda lekko tracona

Woblerki to 4 cm pływający "prowokator" i 4 cm pływający " gruby szczurek"

https://www.youtube.com/watch?v=1XREB1vc6UU&feature=youtu.be

jak widać, stelaż wycinany laserem nie ma jakiegoś negatywnego wpływu na prace

Edytowane przez Maarcin Wojtczak
  • Like 3

Prowokator fakt chodzi z lusterkowaniem  tak miało być

Gruby szczurek jest bez lusterkowania bo projektowany był pod warszawskie brzany 

łatwiej się obławia rafki woblerkiem który nie pracuje jak wariat pozatym zauważyłem że na rafkach ważne jest by woblerek szybko się wynurzał i szybko schodził do dna.

Brzany lubią jak im coś między kamieniami sie ukrywa i nagle idzie ku powieszchni by zaczerpnąć powietrza... ataki brzanek najcześciej są jak przestaje sciągać woblerka i jak on sie zaczyna wynurzać

łowiłem i na prowokatorki i na szczurki .... brzany wolą zdecydowanie szczurki 

Hm, ja natomiast przy łowieniu na rafach preferuję woblerki o mocnej, dobrze wyczuwalnej pracy ale nie ogonowej a raczej bocznej czyli lusterkowanie w stylu shad rap itp. i łowię nimi praktycznie wszystkie drapieżniki z kleniami włàcznie ;) Brzan na spiner złowiłem wiele i tak jak piszesz, także mi sprawdzały się lepiej woblery o szerszej, ogonowej akcji.

Witam.

Czy ty nie wstawiałeś swoich woblerów do sklepu do chłopaków przy starym Supersamie?

Bo zdaje się mam 1 szt w pudełku   i wychodzi na to , że to Twoje dzieło i najprawdopodobniej  było kupione przy Supersamie( wtedy, jakieś 17,18 lat tem był to jeden z nielicznych dobrych sklepów w W-wie)

Pozdro

Do niewielu sklepów wstawiałem woblerki , ale fakt sklep przy supersamie był sklepem kultowym szkoda że nie ma już supersamu 

pamiętam jeszcze ten sklepik jak był w baraku przed supersamem . Ale to były czasy , schodziło wszystko co się zrobiło na pieńku 

Wstawiałem też do zbyszka mormyszki do landu i do polspiningu z polspiningu trafiały w różne miejsca w Polsce

Hm, ja natomiast przy łowieniu na rafach preferuję woblerki o mocnej, dobrze wyczuwalnej pracy ale nie ogonowej a raczej bocznej czyli lusterkowanie w stylu shad rap itp. i łowię nimi praktycznie wszystkie drapieżniki z kleniami włàcznie ;) Brzan na spiner złowiłem wiele i tak jak piszesz, także mi sprawdzały się lepiej woblery o szerszej, ogonowej akcji.

ciekawi mnie czy masz podobne doświadczenia i wnioski dotyczące woblerów brzanowych (  prawie temat nieistniejący w internecie ) 

czyli szybko wynurzające sie woblerki i szybko nurkujące , buszujące pyszczkiem po kamiorach 

Nie wiem gdzie łowiłeś ale założyłbym sie że odwiedzaliśmy te same rafi ))) jak bywasz w simmsa kamizelce koloru gunmetal to Cię kojaże ))) z okolic ul karowej

kurde wkurza mnie ostatnio to że nie można sie od 2 lat dostać na ten odcinek ((((

oj się bedzie działo jak skąńczą budowe tych bulwarów

• Like 1

Kurde tyle czasu sie z tymi bulwarami grzebią że szok

jedyne co pozostaje to środek pływający  (((( niestety takiego nie posiadam

ciekawe do jakich rozmiarów mogą dorosnąć brzany które mają spokój od edkarzy przez 4-5 lat???

wie ktoś może coś o przyrostach rocznych tych rybek???

To fakt. na zdjęciu też rozpoznałem interesującą mnie/nas wodę.....

Nie orientuję się jakie roczne przyrosty mają brzany i klenie ale możemy być prawie pewni( zakładając że robotnicy niczego złego nie zmajstrowali przy tej wodzie...) że ryby przyrosły znacznie i i będą gryzły!!! Tylko kiedy????

Witam.

Byłem dzisiaj płacić kartę na Twardej i wszedłem do sklepiku obok kasy. A tam na wieszaczku wiszą sobie takie rzeczy

post-59094-0-24355300-1423132515_thumb.jpg

NIe wiem czy zdjęcie przejdze.

Ale jak w temacie Stare Wabixy w orginalnych pudełkach. Narrow Fish 5cm/3,5g. Malowanie: Patriot i z Żółtym grzbietem.

Pani w sklepie powiedziała że przyniosła je jakaś kobieta ale nie pamięta czy to po mężu, czy może ktoś z rodziny....W każym razie zostały 3 sztuki.... Także tego.