Skocz do zawartości

Stare WABIXY

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Najbardziej lubię woblery zdjęte prosto z wieszaków po lakierowniu.

Każdy kto robi woblery wie jak przyjemny to widok dla oka

Idealnie gładka powłoka, czystość szkła , i to miłe wrażenie że lakier jest "tępy" w dotyku ( po jakimś czasie staje się śliski ) 

prosto z lakierni :

Py3QNsi.jpg

7 cm wolno tonący z potężnym lusterkowaniem ma aż w 3 miejscach obciążenie 

lcqFN6D.jpg

3 x 7cm 

zOgM32i.jpg

2 x 7cm tonący i pływak

60fBCuj.jpg

2 x 7 cm tonący i pływający grubasek wpatrzony w niebo

2rKojQx.jpg

2 x 7 cm pływające , pierwszy jakby troche zaspany 

iJAP4G9.jpg

2 wabixy , stary ( 17-18 latek ) i noworodek

devVNjr.jpg

2 wabixy , 3.5 cm pełnoletni "Bent fish" ( tak były oznaczane na pudełkach )  i 4 cm pachnący lakierem "prowokator"
  • Like 9

Witam.

Byłem dzisiaj płacić kartę na Twardej i wszedłem do sklepiku obok kasy. A tam na wieszaczku wiszą sobie takie rzeczy

attachicon.gifwabix1(1).jpg

NIe wiem czy zdjęcie przejdze.

Ale jak w temacie Stare Wabixy w orginalnych pudełkach. Narrow Fish 5cm/3,5g. Malowanie: Patriot i z Żółtym grzbietem.

Pani w sklepie powiedziała że przyniosła je jakaś kobieta ale nie pamięta czy to po mężu, czy może ktoś z rodziny....W każym razie zostały 3 sztuki.... Także tego.

Te woblerki przyniósł do sklepu Tata mojego kumpla z którym kiedyś je robiłem. Było ich coś ponad 200 szt. ( o tylu mówił mi właściciel jakiś rok temu )

Jak pracują????

to woblerki pływające.  akurat na fotce są 2 szt. 5 cm  ale....

były też  7 cm "narow fish" - dedykowany połowom sandaczy rzekach( najcześciej łowi nim na warszawskim odcinku wisły ) . Łowiłem na nie także i inne ryby np. pstrągi.

zanurza się w zaneżności od szybkości nutru i odległości na jakiej go prowadzimy do max 1,5 m - dość szybko się wynurza. Najfajniej się nim łowi szybko sprowadzając go do dna i dając mu troszkę odsapnąc by uniusł się 50-70 cm i znowu sciągniecie do dna ..... lusterkowanie - zupełnie średnia krajowa

5 cm "narow fish" też pływający wszysko jak powyżej tyle że można go już smiało używać na klenie i jazie pstrągi.  Idealny do wypuszczania z nurtem ... taki sobie uniwersał na wszystko , czyli jak nie wiem co będzie żerowało i gdzie będzie żerowało .. to zakładam coś takiego....

Edytowane przez marcin wojtczak
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

woblerek powstał zupełnie przypadkiem .. eksperymentowałem troche ze składem pianki poliuretanowej. Woblerek po wyjęciu z formy był mięciutki i powyginałem go troszkę . Pianka stężała i wyszło co wyszło))) ... czy pod pstrąga??? hm...

Robiłem małe 3-4 cm woblerki o tak agresywnej pracy że pstrągalom cieżko było trafić w ogon woblera  i czesto pudłowały... nie dwały jednak tak szybko za wygraną i potrafiły zygzakiem podążać za nim....

przy tym woblerku ze zdjęcia sądze że mogły by się pstrągale nabawić choroby morskiej

Nie... ten woblerek powstał zupełnie przypadkiem .. przy okazji.

Testowałem nowe proporcje składu pianki poliuretanowej. 

chciałem osiągnąć efekt "plasteliny" by móc np. na woblerze zaraz po wyjęciu z formy odcisnąć coś , a okazało się że wyszło coś takiego poskręcanego

zrobiłem też woblera tak miękkiego jak gąbka z materacy ( zresztą tam też idzie poliuretan właśnie tylko w innych proporcjach niż ten do woblerów )

Pianka była z oferty WEBAC`a moim zdaniem robią najciekawsze pianki pozatym mają w ofercie mase chemii np. rozpuszczalnik do poliuretanów itp. itd.

• 2 miesiące temu...