Skocz do zawartości
  • 0

Mapy Navionics i C-Map

rzewo

Pytanie

Czy ktoś z kolegów porównywał mapy navionics Gold 44 lub 45 z platinium + 15, chodzi mi o jakość map dotyczących jak największego obszaru Polski wgłąb, dotyczy to zwłaszcza jak największego obszaru rzeki Odry - jak najbliżej Wrocławia. Zalew Szczeciński czy jest lepszy topograficznie jesli chodzi o szczegóły na goldzie czy platinium. Podobnie sama rzeka Odra.Czy w Polsce jest dystrybutor tych map żeby można naocznie zobaczyć różnicę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Trochę to dziwne co piszecie o dokładności wskazań map Navionics.

Pływam w Norwegii na mapach Navionics Platinium . Obszar przybrzeżny to prawdziwa plątanina szkierowych wysepek i wyniesień skalnych sięgających do powierzchni morza. 

Bez precyzyjnej mapy i pełnego do niej zaufania, bezpieczne nawigowanie przy dużych prędkościach przelotowych na tych wodach byłoby niemożliwe. 

Sprawdzałem parokrotnie skalibrowanie ploterów na łodziach, które wynajmuję i dokładność tych map po prostu zadziwia.

Skąd zatem taka rozbieżność "jakości" ? Bo mnie się wydaje, że firma tego typu co Navionics nie pozwoliłaby sobie na taką dowolność zapisów na mapach o której piszecie w niektórych postach.

No chyba,że to jakieś socjal mapy. Ale wtedy powinna być wyraźna informacja o braku gwarancji jakości wskazań - tylko po co komu taka mapa ?

• 0

To trochę inaczej działa. Tam gdzie jest potencjalnie dużo użytkowników, Navionics przygotowuje bardzo dokładne mapy, ( aby pozyskać dane trzeba wyłożyć jakiś cash dla tego co to zrobi) bo będą na nie nabywcy a pozostałe wody wykonują z plików użytkowników którzy sami udostępniają logi sonaru. My Polacy mamy jakąś blokadę do udostępniania tychże logów. W Skandynawii zmapowanych dokładnie wód przybywa w Navionicsie znacznie szybciej.

Porównaj J.Myśliborskie z jeziorem Śniardwy, Mamry i paroma innymi, gdzie na Mazurach,  jest duży ruch i duże zapotrzebowanie na mapy. Tam mapy zostały wykonane komercyjnie i są dokładne.

Często pływam po wodach w Norwegii gdzie jest niesamowicie trudno nawigować pośród tysięcy wysepek i samotnych skał nad i pod wodą. Mapy są niesamowicie dokładne. Zresztą Garmin kupił tylko po to Navionicsa aby przejąć bazę danych. Musi to dobrze świadczyć o jakości tej bazy. A że u nas tych map sprzedaje się niewiele to i nikt nie przykłada wagi do ich wykonania.

Np. nie chcą zapłacić za dane które zebrał C. Karpiński do MaxiMapy, no i mamy to co mamy. Jak zaczniemy wysyłać logi z zapisami sonaru do Navionicsa to i map przybędzie i dokładność będzie większa.

• 0

Krzysztof, a ty nie widzisz tutaj związku z obecnym systemem działania takich systemów? Chcesz mieć mapę- płać, uploaduj. Chcesz mieć dla siebie- płać. 

Jeszcze ciekawiej jest z partnerami od map Navico, bo oprócz powyższego trzeba u nich zakupić soft i urządzenie do szyfrowania kart oraz każdorazowo wysłać gotowe mapy do akceptacji przed wydaniem zgody na sprzedaż. 

• 0

To trochę inaczej działa. Tam gdzie jest potencjalnie dużo użytkowników, Navionics przygotowuje bardzo dokładne mapy, ( aby pozyskać dane trzeba wyłożyć jakiś cash dla tego co to zrobi) bo będą na nie nabywcy a pozostałe wody wykonują z plików użytkowników którzy sami udostępniają logi sonaru. My Polacy mamy jakąś blokadę do udostępniania tychże logów. W Skandynawii zmapowanych dokładnie wód przybywa w Navionicsie znacznie szybciej.

Porównaj J.Myśliborskie z jeziorem Śniardwy, Mamry i paroma innymi, gdzie na Mazurach,  jest duży ruch i duże zapotrzebowanie na mapy. Tam mapy zostały wykonane komercyjnie i są dokładne.

Często pływam po wodach w Norwegii gdzie jest niesamowicie trudno nawigować pośród tysięcy wysepek i samotnych skał nad i pod wodą. Mapy są niesamowicie dokładne. Zresztą Garmin kupił tylko po to Navionicsa aby przejąć bazę danych. Musi to dobrze świadczyć o jakości tej bazy. A że u nas tych map sprzedaje się niewiele to i nikt nie przykłada wagi do ich wykonania.

Np. nie chcą zapłacić za dane które zebrał C. Karpiński do MaxiMapy, no i mamy to co mamy. Jak zaczniemy wysyłać logi z zapisami sonaru do Navionicsa to i map przybędzie i dokładność będzie większa.

Co do P. Karpinskiego i maxu mapy , to wysztkie te dane sa w juz rekach navico. aby moc zakodowac karty niezbedna jest maszynka z ich stajni+ przeslane dane i blogoslawienstwo :) tak dziala MM i kodowanie tych kart. dane z nich jaki navionicis mozna smialo kopiowac - z tym ze dane sa przywiazane do danej karty i bezuzyteczne z innymi kartami. jedynie co mozna zrobi z skopiowanymi danymi to odpalic je w programie insght planner

• 0

Musimy uszczegółowić o który program pytasz, jeżeli o autochart live humminbirda to nie ma on nic wspólnego z Navionicsem. Jeżeli o SonarChart Live Navionicsa, to ma on licencję taką samą jak mapa Navionics (są na tej samej karcie microSD). Jest to widoczne np. w menu mapy w urządzeniach Raymarine. 

• 0

Musimy uszczegółowić o który program pytasz, jeżeli o autochart live humminbirda to nie ma on nic wspólnego z Navionicsem. Jeżeli o SonarChart Live Navionicsa, to ma on licencję taką samą jak mapa Navionics (są na tej samej karcie microSD). Jest to widoczne np. w menu mapy w urządzeniach Raymarine.

Niby włącza się autochart ale nie mam okazji sprawdzić czy zapis mapy na karcie będzie dostępny, chyba jutro euszę na wodę i sam to sprawdzę.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• 0

witam, czy ktoś z was posiada więdzę, jak nie odnowię subskrybcji to czy nadal będę mógł zapisywać swoje mapy na karcie navioncs, chodzi mi o autochart. czy będzie nadal dostępny.

Napisałeś : " chodzi mi o autochart" a to jest akurat program Humminbirda a nie Navionicsa. W Navionicsie program nazywa się SonarChart.

• 0

Zaktualizowałem mapę Navionics  i widzę sporo zrobionych jeziorek , ale na kompie niektóre jeziorka  po przybliżeniu  topografia  z nich znika  ,  pozostałe zostają   i jest wszystko ok  , teraz nie wiem  czy się coś zile wgrało  , czy tylko na echosondzie  pozostałe jeziorka się  pokażą jak się po nich będzie pływać  , czy tak zostanie bez batymetrii    . Macie takie same spostrzeżenia co ja  ???

• 0

Mapy są ok, jak kupowałem to mowa była o 50% ceny jeżeli mowa o odnowieniu subskrypcji, mapy 649,- a odnowienie prawie 540 zł/rok, drugi raz bym nie kupił, na wędkowanie jeziorowe lepsze są mapy karpińskiego, lepsza kolorystyka.

• 0

Mapy są ok, jak kupowałem to mowa była o 50% ceny jeżeli mowa o odnowieniu subskrypcji, mapy 649,- a odnowienie prawie 540 zł/rok, drugi raz bym nie kupił, na wędkowanie jeziorowe lepsze są mapy karpińskiego, lepsza kolorystyka.

Tu jest brzydki haczyk  , też tak myślałem  , ale 50 % biorą od wartości pełnej mapy z tąd   taka cena . Ja też mam na Polskę i na jesień muszę odnowić licencję bo zależy mi na wgraniu nowych łowisk zrobionych przez kolegów 

• 0

No niestety, okazało się, że faktycznie Navionics kasuje 50% ceny mapy ale dużej. Twierdzą, że nie ma w ofercie kart do aktualizacji map small. Jedynym pocieszeniem jest fakt, że aktualizując mapę small możemy pobrać całą dużą (np. 44 XG) a wcześniej zapłaciliśmy za małą.