Skocz do zawartości
  • 0

Mapy Navionics i C-Map

rzewo

Pytanie

Czy ktoś z kolegów porównywał mapy navionics Gold 44 lub 45 z platinium + 15, chodzi mi o jakość map dotyczących jak największego obszaru Polski wgłąb, dotyczy to zwłaszcza jak największego obszaru rzeki Odry - jak najbliżej Wrocławia. Zalew Szczeciński czy jest lepszy topograficznie jesli chodzi o szczegóły na goldzie czy platinium. Podobnie sama rzeka Odra.Czy w Polsce jest dystrybutor tych map żeby można naocznie zobaczyć różnicę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na gurze masz zakładkę Batymetria tam jest ta mapa , ale jak czasem patrze to nie wszystkie wody są pokazane . Wątpię czy taka lista istnieje , sporo jest jezior zrobionych przez wędkarzy ale wygląda to następująco . Są wody zrobione w połowie , inne mają tylko zatoki ale są też całe zrobione jeziora , wszystko zależy ile ludzi zrobi mapę i ją jeszcze udostępnią innym . To cały czas się zmienia z każdą aktualizacją ,ale jak Chcesz to Ci mogę zobaczyć tą wodę ale napisz na priv nazwa wody i miejscowość

• 0

Nie chodzi mi o jakąś konkretna wodę. Po prostu kumpel ma elementa 7 a pływamy razem i zastanawiam się nad zakupem map. Pływamy głównie za sandaczem okręg Kalisz, Wrocław ale widzę że oprócz Mietkowa nie ma tam nic zrobionego. Dlatego zastanawiam się czy warto się szarpać na licencje navionica

• 0

Przejrzałem  mapę i Macie   Mietków tu dno zróżnicowane  mapa tu się przyda  , zalew Słup pięknie zrobiony zbiornik dno bardzo zróżnicowane , Szczytniki Małe  tam największy zbiornik zrobiony , Wrocław kanały masz zrobione  widać sporo tam pływa ludzi . Kol Paprykarz podrzucił mapę  ,   ale na niej nie są pokazane te wody  musi być aktywna karta  , a aktualizować mażesz przez rok 

• 0

Ten podgląd ze strony Navionicsa uległ zmianie kilka miesięcy temu, a był bardzo użyteczny. Niekoniecznie do celów nieuprawnionego wykorzystania mapy.

Można było zweryfikować potrzeby i możliwości danej mapy. A jak to teraz robić ?

Tak zaawansowana firma powinna inaczej chronić swoje dane. 

• 0

Ten podgląd ze strony Navionicsa uległ zmianie kilka miesięcy temu, a był bardzo użyteczny. Niekoniecznie do celów nieuprawnionego wykorzystania mapy.

Można było zweryfikować potrzeby i możliwości danej mapy. A jak to teraz robić ?

Tak zaawansowana firma powinna inaczej chronić swoje dane. 

Na chwilę obecną jak Chcesz  się dowiedzieć o danym zbiorniku musisz zapytać tu na forum kto ma aktywną mapę  i zerknie czy jest zrobione to jeziorko , tak to widzę . Teraz sporo ludzi kupiło echa z możliwością zrobienia mapy to jeziorek przybędzie . Stare papierowe mapy są bardzo przekłamane , przynajmniej tu gdzie ja łowię 

• 0

Dzięki za info , nic nie zmienili na plus jeśli chodzi o łowiących w PL , a szkoda mieli by więcej zwolenników tej mapy , widać inna jest polityka firmy i na jesień znów muszę tyle wybulić za aktualizację :doh:

Witam wszystkich, 20.05.2020r Simrad wydał nową aktualizację 20.0, wygląda na to że dogadali się navionicsem i wraz z nowym softem włącza się sonar chart bez konieczności odnowienia licencji. Dodam że na sofcie 18.3 pojawiał się komunikat o konieczności odnowienia licencji ppdczas próby uruchomienia sonarchart. Miałem informacje z pierwszej ręki od simrad us, że będzie możliwość pisania map na żywo ale nie sądziłem że w komitywie z Navionicsem. Wczoraj zainstalowałem nowy soft dzisiaj sprawdzę czy mam powody do radości. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• 0

Na pewno sporo kolegów czeka na Twojej wyniki odnośnie tworzenia mapy . Może się kiedyś doczekamy że producenci wspólnie zacznął tworzyć mapy , z takiego rozwiązania wszyscy wędkarze byli by bardzo zadowoleni . Echa zawsze będą leprze i gorsze , a głębokości w jez. są stałe i to powinno być wszystkim udostępnione , jak na to patrzeć , to nie małe pieniądze płacimy za Ich technologię

• 0

Na pewno sporo kolegów czeka na Twojej wyniki odnośnie tworzenia mapy . Może się kiedyś doczekamy że producenci wspólnie zacznął tworzyć mapy , z takiego rozwiązania wszyscy wędkarze byli by bardzo zadowoleni . Echa zawsze będą leprze i gorsze , a głębokości w jez. są stałe i to powinno być wszystkim udostępnione , jak na to patrzeć , to nie małe pieniądze płacimy za Ich technologię

Więc tak, nie wszystkie funkcje navionicsa działają ale sonarchart działa robi mapy live...wreszcie.[emoji2] nie trzeba odnawiać licencji.

• 0

Więc tak, nie wszystkie funkcje navionicsa działają ale sonarchart działa robi mapy live...wreszcie.[emoji2] nie trzeba odnawiać licencji.

Super   Mariusz  ,  że  możesz mapę samemu zrobić , to jest bardzo przydatna funkcja ,  dla tego ja sam takie echo kupiłem z tą funkcją    ;)  . Taka wiadomość ucieszy wielu kolegów   ,, Admin jak by mógł to jakoś zaznaczyć ,,  , taka wiadomość to rodzynek   Simrad wydał nową aktualizację 20.0,  :)  robienie mapy  sonarchart  za darmo  

• 0

Nie znam dokładnie tych map. 

Wszedłem na tą stronę https://store.c-map.com/?technology

Wcześniej znalazłem na liście jezioro które znam.

Spojrzałem i wcale się nie dziwie że dają gratis.

Szczegółowość niektórych jest na poziomie 1 w skali 1-10. Śniardwy i inne duże są OK. 

Jak by ktoś przerysował z batymetrii książkowej, albo jeszcze gorzej, nie chciało się rysować...

To opinia tylko po analizie linku wyżej i listy z FB. 

Niech ktoś napisze że się mylę i jest super w rzeczywistości

• 0

Koledzy, czy ktoś w ostatnim okresie uruchamiał NOWĄ mapę Navionics 5G404S ??

Na podglądzie  https://webapp.navionics.com/#boating@9&key=_tlrHuxtzB jak już wcześniej pisaliśmy brak batymetri w zasadzie całej południowej Polski. Chodzi mi o południowe zaporówki, które w przeszłości były widoczne na zbliżeniu poszczególnych zbiorników.

Czy to faktycznie tylko zabezpieczenie Navionicsa i w rzeczywistości Turawa, Czorsztyn, Rożnów, Dziećkowice itd. itp. mają aktywną batymetrię na ww.mapie ??

• 0

Koledzy, czy ktoś w ostatnim okresie uruchamiał NOWĄ mapę Navionics 5G404S ??

Na podglądzie  https://webapp.navionics.com/#boating@9&key=_tlrHuxtzB jak już wcześniej pisaliśmy brak batymetri w zasadzie całej południowej Polski. Chodzi mi o południowe zaporówki, które w przeszłości były widoczne na zbliżeniu poszczególnych zbiorników.

Czy to faktycznie tylko zabezpieczenie Navionicsa i w rzeczywistości Turawa, Czorsztyn, Rożnów, Dziećkowice itd. itp. mają aktywną batymetrię na ww.mapie ??

Zmieniając po lewej stronie na dole na "Sonarchart" widzę np. Turawę bez problemu. 

• Like 1

• 0

Witam

Kupując C-MAP CONTINENTAL Y055 Baltic dostanę całą Polskę ?.

Tzn. znajdę tam przynajmniej obrysy wszystkich żabnianek i dokładne mapy kilkunastu jezior ?

Interesuje mnie obszar górski Solina/Klimkówka/Czorsztyn  ?

post-59469-0-53835700-1605897467_thumb.jpg

post-59469-0-53835700-1605897467_thumb.jpg

Edytowane przez koyot

• 0

Navionics wydał sporą aktualizację, doszło 960 nowych jezior i jeziorek. W końcu coś się ruszyło. Jak chcemy podejrzeć co tam nowego, to trzeba pamiętać aby na stronie navionicsa w chart viewer uruchomić w lewym dolnym rogu zakładkę SonarChart. 

• Like 4

• 0

Ale na bazie społecznościówek cudów nie ma- po lewej własna rzeźba z Reefmaster- po prawej korpo. 

attachicon.gif mapy.jpg

Te ich HD pewnie więcej warte.

Dokładność pozostawia wiele do życzenia patrząc po jeziorach które znam. Chyba że to wersja poglądowa i na zakupionej mapie będzie dokładniej.

• Like 1