Skocz do zawartości

LOLO - robactwo i nie tylko.

LOLO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,zrobiłem ostatnio lifting biedronki,całkiem inna budowa korpusu i trochę zmieniony układ odnóży i czułków+poprawny kolor brzuszka.

Materiał balsa,długość 24mm,ciężar 1,3g bez uzbrojenia,robaczek pływający 

SAM_7565.jpg
  • Like 8

Witam na prośbę jednego z kolegów pokaże sposób na odkształcone czułki moich owadów do pierwotnego stanu. ^_^ Tak się dzieje jak robaczki długo leżały w ciasnym pudełku :o

Używam do tego tylko dwóch rzeczy-okrągły markier i taśma klejąca.

SAM_7575.jpg

Delikatnie na końcówki czułków nalepiam kawałek taśmy.

SAM_7576.jpg
I przyklejam do markiera po czym odkładam na noc w ciepłe miejsce podkładając pod robaczka kawałek papieru (polecam kaloryfer) :P

• Like 11

Oj parę dni mnie nie było i wątek na trzecią stronę powędrował,ale się koledzy rozkręcili albo rozstrugali  :P

Taka sobie nowość na zbliżający się sezon  ;)

Materiał tradycyjnie balsa,długość 33mm,ciężar bez uzbrojenia 1,6g pływający o dość mocnej akcji 

SAM_7584.jpg
  • Like 14

A co to za "zwierz ".Oczko na kotwiczkę w którym miejscu zamontujesz?.

Oj rzeczywiście zapomniałem o nazwie tego zwierza,a więc łacińska nazwa to Quedius molochinus.

Dostałem linka do pewnej stronki o robaczkach żyjących na ziemi no i jest w czym wybierać  :P

Mariuszu oczko do mocowania kotwiczki jest na drugim pierścieniu odwłoku,tylko słabo widać-kiepski ze mnie fotograf  :(

• Like 1

Kolejna nowość na ten sezon tzw. SKRZYPIONKA ZBOŻOWA.Myślę że się sprawdzi,gdyż układ nóżek wydaje mi się bardzo realistyczny i mocno zbliżony do robala który wpadł do wody i opadł z sił próbując wydostać się na ląd B)

Materiał balsa,długość 25mm, waga 1,3g,praca dosyć mocna 

SAM_7600.jpg
  • Like 12

Fajnie te dziurki się prezentują. Pikowałeś ?

Przytępiona szpileczka i dość świeży lakier daje taki efekt ;) .Ładnie to wygląda ale nakłuć się trochę trzeba,muszę coś wymyślić na robienie seryjnie tych  dziurek :rolleyes:

Edytowane przez LOLO
  • Like 1

Zimowo-wiosenny powolny wylęg kiełży  :P

Przynęta niewielkich rozmiarów bo zaledwie 17-20mm za to niezwykle lotna co jest bardzo istotne przy polowaniu na duże kluchy.Pozwoliłem sobie po majstrować troszkę z kolorami a efekty tego sprawdzi się już niedługo :D

SAM_7614.jpg

• Like 12