Skocz do zawartości

LOLO - robactwo i nie tylko.

LOLO

Rekomendowane odpowiedzi

Filmiki z pracą okonia i jazgrza 11cm autorstwa kolegi @lysy69. Obydwa filmy były kręcone w dość niskich temperaturach stąd też trochę niezgrabne ruchy operatora kamerki  :D  :D

Jak udało Ci się przekręcić te filmiki? W porównaniu do ruchów woblera to operator kamery miał bardzo zgrabne ruchy :D .

• Like 3

Imitacja mini płotki i wzdręgi real fish (jak zwykle opalizacji nie widać  :angry: )

Materiał żywica,długość 44mm waga z uzbrojeniem +- 4g,tonąca 

post-62747-0-28736300-1542471912_thumb.jpgpost-62747-0-24672300-1542471942_thumb.jpg

Jest też filmik z pracą owych przynęt ale kręcony aparatem i jakoś obrazu nie jest zbyt dobra  :(

Edytowane przez LOLO
  • Like 14

Zanim dojedzie drut, spróbuję Ci pomóc w jeszcze jednej sprawie. nawet "kalkulatorem" można zrobić poprawne zdjęcie ;)

Do prawidłowego zdjęcia niezbędne jest odpowiednie światło. Wiem, to banał, ale każdy aparat, zwłaszcza słabszy, potrzebuje tego światła sporo. Co jednak robić, gdy światło zastane jest niskiej jakości? Częściowo naturalne, częściowo sztuczne, do tego potrafi być z różnych źródeł (żarówka normalna, halogenowa, rtęciowa, typu LED)... Każda ma inną "temperaturę światła", inną dominantę. Zwariować można ;)

Każdy, nawet darmowy program do obróbki zdjęć posiada funkcję "balans bieli". W samym aparacie coś podobnego również występuje, jednak działanie bywa różne. Podczas krótkiej obróbki w "postprodukcji" można samemu skorygować najbardziej wyraziste błędy. Pisanie tego tekstu zajęło mi bez porównania więcej czasu, niż szybka korekta. Oczywiście lepszy aparat, a przede wszystkim lepsze światło umożliwia osiągnięcie lepszych efektów, myślę jednak, że nawet słabym sprzętem można sporo pokazać. Poniżej oryginalne zdjęcie i po krótkiej obróbce:

post-62747-0-07587700-1542837178.jpg

post-52580-0-92234600-1543008376.jpg

Skóra dłoni nabrała żywszych odcieni, a same przynęty zyskały bardziej naturalne barwy. Gdybym miał większą wiedzę na temat programów do edycji zdjęć zapewne mógłbym osiągnąć nieporównywalnie lepsze efekty, ja jednak wolę poświęcić czas na inne rzeczy :P Sygnalizuję tylko, że zwykłym "kalkulatorem" można naprawdę sporo osiągnąć B)

post-52580-0-92234600-1543008376_thumb.jpg

• Like 2

To była obróbka w leciwym już programie https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/obrobka_zdjec/Photo_Frame_Studio.html

Stosuję jeszcze ten, ma polską wersję: http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm

Pierwszy program instalowałem z płyty, drugi z podanego linku. Przy instalowaniu należy dokładnie sprawdzać, na co się zgadzasz, żeby nie zainstalować sobie śmieci. 

Jak znam życie, istnieje sporo lepszych programów. Prawie każdy numer "Komputer Świat" oferuje nowe wersje edytorów zdjęć. Który jest najlepszy? Ten, który zastosujesz :D Każdy jest wystarczający na nasze skromne potrzeby ;)

• Like 1

Skoro mowa o programach do obróbki zdjęć to wtrącę swoje 3 grosze.

Zdecydownie polecam Pisassa 3 dostępny pod tym linkiem: https://www.dobreprogramy.pl/Picasa,Program,Windows,12733.html

Program na maksa intuicyjny, prosty jak budowa cepa i ma wiele ułatwiających życie funkcji.

Oczywiście trzeba uważać żeby nie przesadzić z efektami, edycja  zdjęcia powinna być przeprowadzana tylko po to żeby oddać jak najlepiej realny wygląd przynęty, a nie go podrasować. 

W 20 sekund z tego: 

13635294_posttt.jpg

Zrobiłem to:

13635273_post-62747-0-07587700-154283717

Oczywiście może trochę za bardzo wyostrzyłem przynęty ale chodziło mi raczej o pokazanie o co w tym chodzi, żeby wyedytować zdjęcie jak należy musiałbym mieć przynętę na biurku.

Edytowane przez Pride
  • Like 4