Skocz do zawartości
  • 0

Ekonomiczny wariant wędki na bolka

dawcaR6

Pytanie

Hej,

tak jak w tytule, chodzi o zakup wędziska przeznaczonego do połowu bolenia. Gł?łwną przynętą będą wobki Spirity A.L (7 i 9 cm), Salmo Thril, Siudaki, czasem Kastmaster (kr?łtko m?łwiąc myślę ?źe ich waga nie przekroczy 20 gr) Woda to Wisła w okolicy Oświęcimia i kawałek za nim. Szukam czegoś niedrogiego na początek przygody z tą rybą. Mam starego Robinsona gdzieś w szafie kt?łrego chciałem przeznaczyć do tego celu ale raczej nie nada się gdy?ź ma tak kluchowatą akcję i mało mocy, ?źe o skutecznym zacięciu zwłaszcza na większej odległości nie ma mowy.

I tak w grę wchodzą 4 kije w podobnym przedziale cenowym:

- Daiwa EXCELER Jigger 2,70m 5-25g

- Dragon Express 2,75 7-30g

- Dragon Express 2,70m 5-25g

- Robinson Diplomat Top Spin 2,90m, 7-25g

O ile Dragony i Daiwy sobie obejrzę w sklepie o tyle z Robinsonem mam kłopot bo akurat tego modelu nie mogę spotkać. A wydaję się dość ciekawy, długość 2,90m umo?źliwiłaby dłu?źsze rzuty. Proszę o jakieś sugestie. Mo?źe ktoś u?źywa kt?łregoś z tych kijk?łw :D

Z g?łry dzięki, pozdrawiam.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tych kijk?łw co wymieniłeś miałem w łapie tylko Robinsona, bardzo fajny kijek i co dziwne w cenie do 200 zł ma uchwyt i przelotki Fuji (nie wiem konkretnie kt?łre Fuji, ale Fuji). Ja bym brał ten, tym bardziej, ?źe Dragony mają dzieloną rękojeść kt?łrych nie lubie:)

• 0

A jakie ma ugięcie ten Robinsonek pod wpływem cię?źaru? Przy jakiej faktycznie wadze przynęt się ładuje? :D

Edit: Eh pospieszyłem się. Napisałeś ?źe miałeś go w łapie co nie znaczy ?źe nim łowiłeś ;) Aczkolwiek jeśli posiadasz takowe informacje to będę wdzięczny.

• 0

Zastanowiłbym się te?ź nad Kongerem World Championem IRI Juggler do 20g.

Ładnie, estetycznie wykonany, blank pięknie amortyzujący i dość głęboko pracujący....Og?łlnie wg mnie bardzo dobra propozycja w tym segmencie cenowym :D

Pozdrawiam

Kamil

• 0

W zasadzie chciałem napisać to samo co KamilZ :D ale nie mogłem sobie przypomnieć nazwy kija. Kolega z kt?łrym czasami wędkuje posiada takiego kija i do przynęt boleniowych będzie sie nadawał. Kupował go w jakimś sklepie internetowym za cenę w okolicy 200zł... nawet poni?źej tej kwoty.

• 0

Witam, dzięki za propozycję. Obejrzałem ju?ź tego Kongera na necie, tak wstępnie. A i tak bez przymiarki się nie obędzie, nie chcę się potem rozczarować. Mam dwa spinningi z tej firmy i u?źytkuję je z zadowoleniem więc wezmę go pod uwagę. Zwłaszcza, ?źe jest sprawdzony w boju przez koleg?łw :D

• 0

Tak, Konger ma bardzo bogatą ofertę. Tylko sęk w tym, ?źe u mnie w okolicy nie zawsze mogę trafić model kt?łry akurat mnie interesuje. A sprzedawcy niekoniecznie chcą sprowadzać tylko po to abym m?łgł sobie nim pomachać. C?ł?ź, poje?źd?źę, popytam, coś wybiorę, mo?źe zaryzykuje i kupie w ciemno na allegro, zobaczymy. Juggler mo?źe się nadać, bo chciałbym aby miał moc i jednocześnie pracował na całej długości blanku. Z opisu KamilaZ wnioskuję, ?źe będzie pasował. I ten Robinson Diplomat Top Spin nie daje mi spokoju więc decyzji jeszcze nie podjąłem :D

Edit: Mistrall Shogun powiadasz... ju?ź szukam czegoś w sieci na jego temat.

• 0

Witaj Jesli juz Mistrall Shogun to poszuakj wersji RS Fuji. Moj syn z takim biega i jest to patyczek niezwylke lekki,spre?źysty oraz dobrze uzbrojony. Mysle ze Dragon millenium Super Fast 285cm 5-25gram bedzie odpowiednia propozycja w dosc atrakcyjnej cenie do jakosci :D

• 0

Posiadam Dragon Express 2,70m 5-25g i szczerze polecam :D Super wykonanie, ładna praca blanku. Za tą cenę cię?źko znaleźć coś lepszego. Zwr?łć uwagę r?łwnie?ź na model 2,75m 4-20g - jest trochę delikatniejszy, ale mo?źe bardziej Ci przypadnie do gustu. Ja chciałem coś mocniejszego, dlatego wybrałem ten do 25g.

• 0

Dragony dziś macałem, za tą kaskę to faktycznie całkiem przyjemne kije. Hapnik: model 4-20 g jednak ciut za delikatny jak dla mnie i raczej te?ź będę się skłaniał ku 25 g. Daiwa jakoś nie podeszła... nie wiem trudno powiedzieć dlaczego, po prostu nie le?źała mi w reku. Ale dla por?łwnania po maj?łwce chwycę w łapę Kongera i jak się uda to Robinsona. Czekam te?ź na odpowiedź sklepu w sprawie sprowadzenia Mistralla. Po takim organoleptycznym por?łwnaniu dokonam wyboru :D Myślę, ?źe sprawa rozwią?źe się w przyszłym tygodniu bo jakby nie patrzeć sezon ju?ź tu?ź, tu?ź i nie ma co zwlekać. Oczywiście dam znać co kupiłem i opisze swoje spostrze?źenia, mo?źe komuś kiedyś się one przydadzą.

• 0

Dragon Millenium Super Fast 2,85m 5-25, cena jakość w dobrej relacji

Kolega mnie wyprzedził, właśnie miałem napisać to samo. Jestem z tego kijka bardzo zadowolony, sprawdza się w większości sytuacji. Zauwa?źyłem jednak, ?źe ostatnio te kije wyglądają jakoś gorzej, widać cięcie koszt?łw. M?łj kij ma chyba z 3 lata, natomiast rok temu kupilem taki sam koledze w prezencie i wyglądał on ju?ź niestety trochę inaczej, zastosowano np. tańszy uchwyt kołowrotka, taki zupełnie plastikowy.

• 0

Pochwalony :D

Na początek wielkie dzięki za zainteresowanie tematem, sporo kijk?łw się przewinęło w propozycjach. Kilka os?łb polecało Dragon Millenium ale ta obecna seria jest faktycznie okrojona, wydaję się plastikowa więc raczej go odpuszczę. Konger WCH IRI Juggler do 20 gram jednak trochę za delikatny w moim odczuciu. Jestem zdecydowany na Shoguna Mistrall w wersji RS Fuji. Jest bardzo lekki, w długości 2,90 m co akurat mi bardzo odpowiada. Jeśli uda mi się go znaleźć to chce go kupić. Tu mam prośbę do os?łb kt?łre go rekomendowały: w sieci jest niewiele sklep?łw kt?łre posiadają ten kijek w swojej ofercie, a jeśli nawet ju?ź gdzieś wisi na stronce to po zapytaniu okazuję się, ?źe jest ju?ź niedostępny. Mo?źe macie jakieś pewne namiary, gdzie mogę go dostać? Allegro śledzę na bie?źąco. Jutro będę dzwonił do sklepu ostatniej szansy i tak pytam na wszelki wypadek, gdyby okazało się ?źe towaru brak.

Pozdrawiam,

Przemek.

• 0

Pochwalony :D

Na początek wielkie dzięki za zainteresowanie tematem, sporo kijk?łw się przewinęło w propozycjach. Kilka os?łb polecało Dragon Millenium ale ta obecna seria jest faktycznie okrojona, wydaję się plastikowa więc raczej go odpuszczę. Konger WCH IRI Juggler do 20 gram jednak trochę za delikatny w moim odczuciu. Jestem zdecydowany na Shoguna Mistrall w wersji RS Fuji. Jest bardzo lekki, w długości 2,90 m co akurat mi bardzo odpowiada. Jeśli uda mi się go znaleźć to chce go kupić. Tu mam prośbę do os?łb kt?łre go rekomendowały: w sieci jest niewiele sklep?łw kt?łre posiadają ten kijek w swojej ofercie, a jeśli nawet ju?ź gdzieś wisi na stronce to po zapytaniu okazuję się, ?źe jest ju?ź niedostępny. Mo?źe macie jakieś pewne namiary, gdzie mogę go dostać? Allegro śledzę na bie?źąco. Jutro będę dzwonił do sklepu ostatniej szansy i tak pytam na wszelki wypadek, gdyby okazało się ?źe towaru brak.

Pozdrawiam,

Przemek.

Gratuluję wyboru :mellow: ja osobiście zakupiłem go na alledrogo..i tam bym pisał do sprzedających z prośbą o ten model...jeśli jednak nie będzie.. r?łwnie?ź warty zastanowienia jest model RM...ale to w ostateczności..pozdrowienia

• 0

Witam!

Trochę to trwało ale koniec końc?łw udało się: Mistrall Shogun 2,90m, 7-25 g w wersji RS FUJI dotarł do mnie do domu :D Swoją drogą to nieźle musiałem się nagimnastykować, ?źeby go dostać, w sklepach były ostatnie sztuki i większości zarezerwowane. Sprzedawcy twierdzili, ?źe bardzo du?źe zainteresowanie jest tym kijkiem. Mo?źe faktycznie jest on wart swojej ceny... oka?źe się.

Pierwsze wra?źenie na sucho i z przypiętym kołowrotkiem: bardzo mało wa?źy, jest szybki, nawet bardzo ale pod wpływem cię?źaru zaczyna się giąć dość r?łwnomiernie. Wydaje się, ?źe te 25 gram jest ciut zani?źone. Jeszcze dolnik: jest stosunkowo kr?łtki - kiedy trzymam wędkę przy mocowaniu kręcioła sięga mi ona do zgięcia w łokciu. Jest to miła niespodzianka dla mnie poniewa?ź lubię takie kije, sprawiają wra?źenie bardziej poręcznych. Tych kilka cech od razu rzuciło mi się w oczy. Jestem zadowolony z wyboru. Trochę się bałem rozczarowania poniewa?ź był to pierwszy zakup w ciemno ale na szczęście jak chwyciłem go w rękę to odetchnąłem :D

Pierwsze testy nad wodą w najbli?źszy weekend. W zeszłą niedzielę złapałem pierwszego jazia na spinning w ?źyciu (47 cm), a na moim łowisku szalały bolki więc motywacja do ich przechytrzenia jest. Mo?źe za jakiś czas pochwale się zdobyczą w wątku BOLENIE 2011 :mellow:

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam !

• 0

Kolego, a jak to jest z wywa?źeniem tej wędki? Jaki kołowrotek masz do niej podpięty? Ja w tej chwili mam kongera maxim flanker 300/28, ale strasznie leci na pysk i rozglądam się bardzo powoli za czymś nowym. Z tego co opisałeś to jest to coś czego szukam

• 0

Aktualnie mam do niego podpięty kręcioł Dragon Maxima HS Spinn FD1030i, wa?źy on wg specyfikacji producenta 282 g. C?ł?ź, wędka z tym kołowrotkiem nie jest idealnie wywa?źona. Gdy trzymam ją na wysokości mocowania kołowrotka to leci do przodu. Kiedy rękę przesuwam w kierunku szczyt?łwki i nie obejmują nią ju?ź stopki kołowrotka - jest lepiej (cały zestaw się r?łwnowa?źy). Og?łlnie tragedii nie ma ale to wszystko zale?źy jakie kto ma upodobania, w jaki spos?łb trzyma wędzisko. Ja z tego kręcioła nie jestem og?łlnie rzecz biorąc zadowolony, narazie go u?źywam ale rozglądam się za czymś bardziej konkretnym, ciut większym i myślę, ?źe wtedy coś sobie do tego kijka dopasuję.