Skocz do zawartości

Ajing vs. Mebaru - czyli co z czym?

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos bedzie w stanie opisać różnice pomiędzy tego typu wędkami?

Czym sie różnią, jesli chodzi o prace, akcje, moc?

Do jakich łowów sa dedykowane poszczególne wersje?

Dlaczego (na podstawie np oferty Major Craft) w tej samej serii (np Firstcast czy N-One), wersja Mebaru ma moc linki 1.5-6lb i c.w. do 7g, a wersja Ajing ma moc linki 1-5lb i c.w. do 10g? Wnioskować można, ze Ajing jest przeznaczony do łowienia cieńszym linkami ale do większych przynet?

Zadałem kiedyś to pytanie sprzedawcy w JP i otrzymałem poniższą odp.:

Difference between Ajigging and Mebaring rod is flexibility. Ajing rod is high modulus and Mebaring rod is medium modulus. Ajing rod is usually more sensitive.

Nie zweryfikowałem tego, niestety, ponieważ nigdy nie miałem żadnej wersji Mebaru (tylko Ajing).

Oglądając filmy na yt zauważyłem iż mebaru mają mocne dolniki w porównaniu do cw i nawet deklarowanej mocy w lb. Ornientuje się może ktoś dlaczego? Jest to dla mnie dziwne bo teoretycznie rybka kryjąca się pod nazwą mebaru dorasta do 38cm i 1kg, dlatego spodziewałbym się bardziej ustępliwych dolników

• Like 1

Oglądając filmy na yt zauważyłem iż mebaru mają mocne dolniki w porównaniu do cw i nawet deklarowanej mocy w lb. Ornientuje się może ktoś dlaczego? Jest to dla mnie dziwne bo teoretycznie rybka kryjąca się pod nazwą mebaru dorasta do 38cm i 1kg, dlatego spodziewałbym się bardziej ustępliwych dolników

Specyfika połowu zarówno makreli jak i mebaru wymaga sporej mocy w dolniku w stosunku do niewielkiego ciężaru wyrzutu. Ryby są silne i są wśród skał. Chyba że trafi się na kasago które wcale nie walczy ;)

z Aji trzeba uważać, bo niektóre modele, to kosy praktycznie na sandacza z pałowatymi dolnikami, nie polecam tych z oznaczeniem H lub HS, niestety niektóre nie są w ten sposób oznaczone i wynika tylko z poetyckiego opisu :) - służą im do łowienia małymi, lekkimi przynętami na dużych głębokościach i muszą mieć dodatkowy hooking up (oprócz tego podstawowego potrzebnego do przebicia kości w paszczęce makreli, dodatkowo muszą "kompensować" głębokość, tarcie długiego odcinka zanurzonej linki)

Edytowane przez BazyL
  • Like 4

• 5 miesięcy temu...

A co powiecie/podpowiecie na temat KURODAI? Wędki do łowienia takich srebrnych leszczopodobnych rybek.

Szukam czegoś w granicach do 15g i wpadły mi w oko kilka modeli tak opisanych. Niektóre o akcji regular fast więc może nie będzie to sztywna sandaczowa kosa.

Ktoś miał z nimi do czynienia?

Ja dodam od siebie, okiem amatora jak wygląda różnica Ajing vs. Mebrau

Crostage CRK - S762M   c.w 5g         -     Cięta, igiełka do podbijania małych gumek...wklejka troszkę mięknie przy 3.5g samej główki

Można odnieść wrażenie, że c.w troszkę zaniżone.

Skyroad SKR - S782 Aji   c.w 10g      -      Troszkę miększa wklejka, większe ugięcie wklejanej części ale pomimo to kijek bardzo szybki.

Dolnik całkiem mocny w obu przypadkach.

Wniosek :  "Mebaru" - Odpowiednik naszej europejskiej wkejanki typu "Jig"

"Ajing"     - Odpowiednik naszej europejskiej wklejanki typu "Feeling" ale mimo tego to dalej X-fast

Gajosik, sam byłem ciekaw wklejki "Kurodai" ale nie udało mi się ogarnąć :(

A co powiecie/podpowiecie na temat KURODAI? Wędki do łowienia takich srebrnych leszczopodobnych rybek.

Szukam czegoś w granicach do 15g i wpadły mi w oko kilka modeli tak opisanych. Niektóre o akcji regular fast więc może nie będzie to sztywna sandaczowa kosa.

Ktoś miał z nimi do czynienia?

mam crostage crk-802ml, opisany jako kurodai, jesli masz pytania to śmiało.

• 4 tygodnie później...

ugiecie płynne, przesuniete do góry, mocny dolnik.  idealny do wobków max 7cm, choć z powodzeniem daje rade z małymi jigami. lekka, niecałe 90g.

A jak wyglada podbijanie przynetami gumowymi? Producent podal realne CW? Pytam bo chodzi mi po glowie nowa wersja tego Crostage. Dzieki :)

A jak wyglada podbijanie przynetami gumowymi? Producent podal realne CW? Pytam bo chodzi mi po glowie nowa wersja tego Crostage. Dzieki :)

używałem tylko na rzece z twardymi przynętami, ewentualnie jakis mały jig.

miałem raz na Martwej Wiśle i z tego co pamiętam podbicie max 7g, spokojne prowadzenie max 10g.