panpawel85 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Jest to pierwsza i jak narazie jedyna seria wobków mojej produkcji... twarde jak dąb... pracochłonne, wykonane nożem, brzeszczotem i papierem ściernym, malowane lakierami do paznokci... totalna amatorka. najmniejszy i najwieszy zawieszaja sie blisko powierzchni, dwa pozostale: łamaniec wolno tonący, jednoczesciowy szybko tonący( na dnie opiera sie na sterze, ogon umąsząc w górze).Wątek zakladam, żeby poznac opinie twórców i kolegow "po kiju"na temat tych drewienek. Zapraszam do komentowania 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Witaj Jak to mówią - nie święci garnki lepią...Moim zdaniem - jak na debiut to całkiem nieźle.Pamiętaj - ćwiczenie czyni mistrzem hahahaCzy drugi i czwarty od góry - poprawnie pracują?Oczka to zazwyczaj niżej się daje.Z dębu robisz???No i najważniejsze - złowiłeś coś na te wobki? Pozdrawiam - Romek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Zapowiada się bardzo dobrze.Zainwestuj na początek w spraye 4-5 podstawowych kolorów może zrobić naprawdę niezłą robotę...Akryle też nie są drogie,a fajne efekty można uzyskać, jednak na początek największą wagę przykładaj do pracy przynęt,bo to jest NAJWAŻNIEJSZE.Powodzenia w struganiu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Lubię takie brzydale Najważniejsze żeby się rybom podobały. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) Witaj Jak to mówią - nie święci garnki lepią...Moim zdaniem - jak na debiut to całkiem nieźle.Pamiętaj - ćwiczenie czyni mistrzem hahahaCzy drugi i czwarty od góry - poprawnie pracują?Oczka to zazwyczaj niżej się daje.Z dębu robisz???No i najważniejsze - złowiłeś coś na te wobki? Pozdrawiam - Romekwiekszy lamaniec slado chodzi... za wysoko oczkodębowe, 1 sosna, to co mialem pod reka nie łowiłem na nie, moją rzeką wchodzą srebrniaki teraz, wiec i spiningowac nie wolno... czekam na nast sezon z wobkami Dzięki i pozdrawiam kolego Edytowane 11 Listopada 2016 przez panpawel85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Zapowiada się bardzo dobrze.Zainwestuj na początek w spraye 4-5 podstawowych kolorów może zrobić naprawdę niezłą robotę...Akryle też nie są drogie,a fajne efekty można uzyskać, jednak na początek największą wagę przykładaj do pracy przynęt,bo to jest NAJWAŻNIEJSZE.Powodzenia w struganiu.Dzięki mam sprężarkę 20l i aerograf, pewnie następne będą właśnie tak malowane, oczywiście jeśli wystrugam następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Lubię takie brzydale Najważniejsze żeby się rybom podobały. Powodzenia! mam nadzieje ze sie spodobają Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 http://jerkbait.pl/topic/12482-farby-do-aerografu/page-7 Tutaj masz o akrylach. Co do materiałów na wobki... Wskazane jak najlżejsze - tj o najmniejszej gęstości.Wtedy masz możliwość umieszczania obciążenia w dolnej części przynęty.W naszych warunkach - lipa - to taki standard, ale też wierzba, topola, olcha, osika...w ostateczności sosna czy świerk - te mają usłojenie które często przeszkadza w obróbce. I.... polecam przejrzenie wątków.Autorskich,ale także ogólnych o budowie woblerów.Nie musisz wszystkiego na własnej skórze przerabiać.Na tym forum jest chyba wszystko co pomoże zbudować poprawnie pracującego woblerka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Do rad kolegów dodam od siebie - bardzo dobre materiały leżą nad wodą. Są to gałęzie, często pozbawione już kory i wysuszone na biało, bardzo lekkie (częściowo spróchniałe). Innym znakomitym i dostępnym materiałem są korzenie drzew, które rosły nad wodą. Gdy takie drzewo przewróci się, warto wziąć piłkę do drewna i przygotować sobie zapas materiału. Wobler wykonany z takiego korzenia, oczywiście po wysuszeniu materiału , nawet gdy ponownie nabierze wilgoci (zła impregnacja), to nie zwiększa swojej objętości i lakier na nim nie pęka. Wystarczy go wysuszyć i jest "jak nowy" Witaj w swoim wątku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Dzięki za porady i opinie.Doceniam, wyciągam wnioski i mam nadzieję, że zimą powstaną nowe,lepsze wabiki Spośród tych czterech, najbardziej wierze w skuteczność "pajka", kawał patyka, (16,5cm, 49g) i "rannego zeda" (10cm, 16g) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) Pawełku zakaz na rzece ale na inkuli może się jakiś szczupaczek na Twojego "pajka" połasic:) Wierze w niego i nie omieszkam stestowac, jak pozwolisz oczywiście Edytowane 11 Listopada 2016 przez hose4ras 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Pawełku zakaz na rzece ale na inkuli może się jakiś szczupaczek na Twojego "pajka" połasic:) Wierze w niego i nie omieszkam stestowac, jak pozwolisz oczywiście No pewnie, że tak, będziesz moim prywatnym testerem inkula zamarznięta, może odpuści za parę dni i 80ki będą się w kolejce do niego ustawiać... mam nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Pozdrawiam.Materiał na woblerki /smużaki/ pozyskuje z odrostów lipy. Proste patyki wyrastające przy pniach od korzeni. Wycinam ok. metrowe, koruję i odstawiam do wysuszenia /3-4 tygodnie/ następnie przycinam na odpowiednie długości. Z ok. 10sztuk wyciętych jesienią mam co robić przez całą zimę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) następny będzie slider 7cm, narazie to jest kawałek sezonowanej deseczki (znów niezniszczalny dą Edytowane 13 Listopada 2016 przez panpawel85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Dąb może być, tylko należy dobrać i odpowiednio rozmieścić obciążenie. Powodzenia w obróbce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Dąb może być, tylko należy dobrać i odpowiednio rozmieścić obciążenie. Powodzenia w obróbce.Mam nadzieje ze ta sztuka mi się uda i powstanie dobra przynęta. Dzięki za aktywność i dobre rady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Jeden kolegów z forum w taki sposób wykonuje woblery z różnych gatunków drewna http://jerkbait.pl/topic/65421-prostota-jerka/#entry1770340 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 pięknie, i o to chodzi, nic tak nie cieszy jak rybka złowiona na przynętę własnej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 slider 7 - 14 gramowy okonek nie wiem czy nie jest za ciężki troszkę, ale uczymy się i jedziemy z tym dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 kolejna zabaweczka - tym razem 11 centymetrowy, 36 gramowy pajk, wolno tonący, bez kotwiczek unosi się na powierzchni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Kształt orginalny, malowanie też. Ciekawe, czy będą łowne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 będę je testował dopiero po nowym roku, narazie robię, żeby było co zrywać następny w tym kształcie, tyle, że 9cm w drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 A nie lepiej po kilka sztuk jednocześnie?A nie tak po sztuce?Raz się kurzysz przy szlifowaniu,raz pędzelki myjesz przy malowaniu,raz opary wdychasz przy lakierowaniu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpawel85 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 narazie, się uczę, każde te drewienko to kolejna lekcja, kolejne wnioski... jeszcze nie te umiejętności i doświadczenie na seryjną produkcje, i nie ten warsztat (scyzoryk, nożyk do tapet, brzeszczot i wiertarka) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Do nauki bardzo wdzięcznym materiałem jest spienione PCV, bardzo łatwe w obróbce /nożyk do tapet/. Malowanie, farby akrylowe. Lakier Hartz Lack, bardzo twardy po wyschnięciu. Należy uważać bo szybko żeluje gdy zostawimy za długo otwartą puszkę, najlepiej odlać część do słoika. Ja z PCV robię coś takiego. Łatwo ustawia się pracę woblera. Wiercę od spodu 3-4 otwory i umieszczam w nich ołowiany śrut od wiatrówki, na wcisk. Do dużego słoika nalewam wodę i umieszczam w nim woblerka. W zależności od tego jaką pracę chcę uzyskać to dodaję lub ujmuję od odpowiednich otworów kulki śrutu. po testach otwory zalewam żywicą i maluję wobka. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi