Skocz do zawartości

Drewniane wabiki

panpawel85

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to pierwsza i jak narazie jedyna seria wobków mojej produkcji... twarde jak dąb... pracochłonne, wykonane nożem, brzeszczotem i papierem ściernym, malowane lakierami do paznokci... totalna amatorka. najmniejszy i najwieszy zawieszaja sie blisko powierzchni, dwa pozostale: łamaniec wolno tonący, jednoczesciowy szybko tonący( na dnie opiera sie na sterze, ogon umąsząc w górze).
Wątek zakladam, żeby poznac opinie twórców i kolegow "po kiju"na temat tych drewienek. Zapraszam do komentowania :)

post-63604-0-85724300-1478863874_thumb.jpg

post-63604-0-71250800-1478863875_thumb.jpg

post-63604-0-59524500-1478863876_thumb.jpg

post-63604-0-27968300-1478864019_thumb.jpg

• Like 3

Witaj

Jak to mówią - nie święci garnki lepią...Moim zdaniem - jak na debiut to całkiem nieźle.

Pamiętaj - ćwiczenie czyni mistrzem hahaha

Czy drugi i czwarty od góry - poprawnie pracują?

Oczka to zazwyczaj niżej się daje.

Z dębu robisz???No i najważniejsze - złowiłeś coś na te wobki?

Pozdrawiam - Romek

• Like 2

Zapowiada się bardzo dobrze.

Zainwestuj na początek w spraye 4-5 podstawowych kolorów może zrobić naprawdę niezłą robotę...

Akryle też nie są drogie,a fajne efekty można uzyskać, jednak na początek największą wagę przykładaj do pracy przynęt,bo to jest NAJWAŻNIEJSZE.

Powodzenia w struganiu.

• Like 1

Witaj

Jak to mówią - nie święci garnki lepią...Moim zdaniem - jak na debiut to całkiem nieźle.

Pamiętaj - ćwiczenie czyni mistrzem hahaha

Czy drugi i czwarty od góry - poprawnie pracują?

Oczka to zazwyczaj niżej się daje.

Z dębu robisz???No i najważniejsze - złowiłeś coś na te wobki?

Pozdrawiam - Romek

wiekszy lamaniec slado chodzi... za wysoko oczko

dębowe, 1 sosna, to co mialem pod reka ;)

nie łowiłem na nie, moją rzeką wchodzą srebrniaki teraz, wiec i spiningowac nie wolno... czekam na nast sezon z wobkami :)

Dzięki i pozdrawiam kolego :)

Edytowane przez panpawel85

Zapowiada się bardzo dobrze.

Zainwestuj na początek w spraye 4-5 podstawowych kolorów może zrobić naprawdę niezłą robotę...

Akryle też nie są drogie,a fajne efekty można uzyskać, jednak na początek największą wagę przykładaj do pracy przynęt,bo to jest NAJWAŻNIEJSZE.

Powodzenia w struganiu.

Dzięki :)

mam sprężarkę 20l i aerograf, pewnie następne będą właśnie tak malowane, oczywiście jeśli wystrugam następne ;)

http://jerkbait.pl/topic/12482-farby-do-aerografu/page-7

Tutaj masz o akrylach.

Co do materiałów na wobki...

Wskazane jak najlżejsze - tj o najmniejszej gęstości.

Wtedy masz możliwość umieszczania obciążenia w dolnej części przynęty.

W naszych warunkach - lipa - to taki standard, ale też wierzba, topola, olcha, osika...w ostateczności sosna czy świerk - te mają usłojenie które często przeszkadza w obróbce.

I.... polecam przejrzenie wątków.Autorskich,ale także ogólnych o budowie woblerów.

Nie musisz wszystkiego na własnej skórze przerabiać.

Na tym forum jest chyba wszystko co pomoże zbudować poprawnie pracującego woblerka.

• Like 3

Do rad kolegów dodam od siebie - bardzo dobre materiały leżą nad wodą. Są to gałęzie, często pozbawione już kory i wysuszone na biało, bardzo lekkie (częściowo spróchniałe). Innym znakomitym i dostępnym materiałem są korzenie drzew, które rosły nad wodą. Gdy takie drzewo przewróci się, warto wziąć piłkę do drewna i przygotować sobie zapas materiału. Wobler wykonany z takiego korzenia, oczywiście po wysuszeniu materiału :) , nawet gdy ponownie nabierze wilgoci (zła impregnacja), to nie zwiększa swojej objętości i lakier na nim nie pęka. Wystarczy go wysuszyć i jest "jak nowy" ;)

Witaj w swoim wątku :)

• Like 3

Pawełku zakaz na rzece ale na inkuli może się jakiś szczupaczek na Twojego "pajka" połasic:)

Wierze w niego i nie omieszkam stestowac, jak pozwolisz oczywiście :)

No pewnie, że tak, będziesz moim prywatnym testerem ;)

inkula zamarznięta, może odpuści za parę dni i 80ki będą się w kolejce do niego ustawiać... mam nadzieje :)

Pozdrawiam.

Materiał na woblerki /smużaki/ pozyskuje z odrostów lipy. Proste patyki wyrastające przy pniach od korzeni. Wycinam ok. metrowe, koruję i odstawiam do wysuszenia /3-4 tygodnie/ następnie przycinam na odpowiednie długości. Z ok. 10sztuk wyciętych jesienią mam co robić przez całą zimę.

• Like 2

Do nauki bardzo wdzięcznym materiałem jest spienione PCV, bardzo łatwe w obróbce /nożyk do tapet/. Malowanie, farby akrylowe. Lakier Hartz Lack, bardzo twardy po wyschnięciu. Należy uważać bo szybko żeluje gdy zostawimy za długo otwartą puszkę, najlepiej odlać część do słoika. Ja z PCV robię coś takiego. ;)

Łatwo ustawia się pracę woblera. Wiercę od spodu 3-4 otwory i umieszczam w nich ołowiany śrut od wiatrówki, na wcisk. Do dużego słoika nalewam wodę i umieszczam w nim woblerka. W zależności od tego jaką pracę chcę uzyskać to dodaję lub ujmuję od odpowiednich otworów kulki śrutu. po testach otwory zalewam żywicą i maluję wobka.

post-58887-0-36591800-1480356410_thumb.jpg

post-58887-0-89550200-1480356434_thumb.jpg

post-58887-0-39094400-1480356466_thumb.jpg

• Like 4