Skocz do zawartości

FishingRod - pracownia wędkarska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów.
Nawiązując do dyskusji o blankach MHX chciałem wam przedstawić ostatnie dwa projekty, które miałem okazję zrobić.
Pierwszy to blank MHX ST1023 - ciekawe zlecenie łącznie ze zmianą koloru blanku. Wszystko wykonane według instrukcji klienta, blank pomarańczowy ,uchwyt Fuji z wkręcanym gripem lakierowany ,rękojeść dzielona ,pierścienie niebieskie, omotki czerwone. Przelotki American Tackle BTRLA oraz BTRLF z niebieskim ringiem NanoPlasma podobno twardsze od SIC.
O kolorach nie dyskutujemy, gust to sprawa osobista każdego z nas.
Drugi projekt to blank muchowy MHX F905-4 ,tutaj zbrojenie kolorystycznie stonowane ,przelotki Hopkins & Holloway Black Diamond, uchwyt American Tackle.

Pozdrawiam

Sergiusz

post-4389-1348915447,3962_thumb.jpg

post-4389-1348915447,4362_thumb.jpg

post-4389-1348915447,4976_thumb.jpg

post-4389-1348915447,549_thumb.jpg

post-4389-1348915447,5782_thumb.jpg

• Like 1

Panie Sergiuszu, super że wstawił Pan te kije w końcu :D Mam nadzieję że wątek będzie często aktualizowany nowymi zdjęciami.

Moim zdaniem ciekawie wyszedł ten kolor - tak oldskulowo. Czy jakiegoś rąbka tajemnicy uchyli Pan odnośnie tego lakierowania ?

Pozdrawiam

@Bujo

:lol: , nie to nie ten użytkownik. Co do samej wędki to będzie testowana podczas weekendu majowego i mam obiecane dokładne sprawozdanie. Wtedy będę mógł napisać coś więcej ,pierwsze wrażenie więcej niż pozytywne. Łowiłem osobiście muchówką na blanku MHX i jestem pod dużym wrażeniem ,właśnie majstruję dla siebie wędkę w klasie #6

@Friko

Bardzo proszę bez Panów ,na to trzeba mieć wygląd i pieniądze ,a u mnie krucho i z jednym i z drugim :mellow:

Co do lakierowania to nie ma żadnej tajemnicy, było już na forum o tym. Lakieruję najpierw blank na odpowiedni kolor lakierem w sprayu na bazie żywic. Potem na całość kładę lakier poliuretanowy przez zamoczenie ,używając do tego odpowiedniej maszynki ,która powolutku wyciąga blank z lakieru.

Pzdr

@Sergiusz

piękne wykonanie,szczególnie kijek muchowy przypadł mi do gustu. Dziś poszło moje zamówienie :F865#5 zbrojony na spin i S782 oba pod okonia,myślę sobie, że kapitalne wędeczki będą :D

@redaktor Friko

czy Twoje MHXy już sięurodziły? o ile pamiętam to już prawie 9 miesiecy, więc rozwiązanie chyba na dniach :mellow:

pozdrawiam Artur

• 2 tygodnie później...

@redaktor Friko

czy Twoje MHXy już sięurodziły? o ile pamiętam to już prawie 9 miesiecy, więc rozwiązanie chyba na dniach :mellow:

pozdrawiam Artur

Nie, nie urodziły się. Koniec końców robuilder który miał zrobić kije napisał mi sorry, teraz nie mam czasu i odesłał gołe blanki. Tzn. podobno odesłał, o jeszcze do mnie nie dotarły - mają przyjść dziś :lol: trzymając się terminologii medycznej wypadałoby zatem napisać że zostały chyba poronione

A wracając do meritum, czyli przedstawionego na zdjęciach ST1023 - to może ktoś by się pokusił (Sergiusz? Właściciel?) om krótką charakterystykę blanku / kija ? W sumie MHX-y raczkują dopiero więc każde info na wagę złota :D

@Friko, własnie pogoniłem odrobinkę własciciela ST1084, na przełomie maja i czerwca bedzie za morzem,obiecał że wyłowi kijek do bólu i po powrocie wypowie sie, jak MHX ma się do ATC i phenixa.Pierwsze wiślane testy rewelacja ,niestety bez ryby.tyle wiem.

• 2 tygodnie później...

Coś kolega od MHX się nie odzywa, a szkoda.

Teraz z innej beczki ,co sądzicie koledzy o rękojeściach z rattanu?

Jak dotąd zrobiłem kilka ale w muchówkach, obecnie mam zamówienie na spinning z taką rękojeścią i mam wolną rękę, sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Nie omieszkam dodać kilka zdjęć.

Pozdrawiam

post-4389-1348915505,6536_thumb.jpg

post-4389-1348915505,7221_thumb.jpg

post-4389-1348915505,8236_thumb.jpg

post-4389-1348915506,0577_thumb.jpg

Witam,

Jakos mi sie to nie widzi. O pierwszej sprawie pisal @bassy, mnie zas zastanawia sama powierzchnia, oczywiscie nie bedzie gladka, jak sie to bedzie mialo po kilku godzinach lowienia?

Muchowki na przestrzeni lat opieraja sie nowym trendom, dalej pozostaja jako mieszanka dobrego korka i uchwytu. Ja tak widze ich przyszlosc :D

Bujo

Witam,

Jakos mi sie to nie widzi. O pierwszej sprawie pisal @bassy, mnie zas zastanawia sama powierzchnia, oczywiscie nie bedzie gladka, jak sie to bedzie mialo po kilku godzinach lowienia?

Bujo

I tu się mylisz ,powierzchnia jest gładka ,ponieważ całość rękojeści lakieruje się lakierem w wersji Lite.

Mam gdzieś filmik z USA krok po kroku wykonanie takiej rękojeści ,ale ma z 500 MB więc go nie wrzucę.

Teraz jak będę robił w przyszłym tygodniu to przygotuję skróconą wersję ze zdjęciami.

Pzdr

Witam wszystkich jest to mój pierwszy post na tym forum.

Jakiś czas temu zamówiłem wędkę Batson IST993F ,ale dopiero dzisiaj miałem okazję na nią łowić.

Muszę przyznać ,że wędka okazała się super ,idealnie wyważona i bardzo czuła ,to był dobry wybór. Wykonanie super i na pewno jeszcze coś u Pana zamówię, dzięki za rady. Z przerażeniem czytam posty jak czeka się na wymarzoną wędkę po 6 miesięcy i dłużej. Moja miała być za 3-4 tygodnie ,dostałem po 18 dniach od zamówienia wszystkim życzę tak załatwionej sprawy.

Pozdrawiam

Andrzej

Tak się zastanawiam nad sensem robienia rękojeści innych niż z pianki czy korka... Nie jestem estetą i w większości przypadków mam w du*ie jak cokoliwke wygląda, dla mnie najważniejsze, żeby spełniało założenia konstrukcyjne i było utylitarne.. jak spełania to już jest ładne :D.

Czy taki lakierowany ratan nie będzie pocił ręki? Czy odczucia podczas trzymania nie są takie jakbym trzymał plastik?

Jakby tak puścić wodze fantazji to można zrobić i rękojeść z lakierowanego dżinsu lub sztruksu :D o skórze nie spominając...

Przyszło mi też do głowy, że można zajrzeć na forum nożowe i zobaczyć z zego knifemakerzy robią rękojeści swoich noży... tyle drewna, że głowa boli.

Może rękojeść z balsy... byłaby bajecznie lekka... ale nie wiem co z wytrzymałością.

ad Sergiusz Kasprzyk

Czy będziesz na zlocie w Lubiążu? Będzie ze dwadziścia kilka osób, którym mógłbyś coś zaprezentować na tzw. żywca :D. Wrunki bojowe to i może jakimś MHX'em możnabyłoby walnąć do rzeki :D

Pozdrawiam i liczę na spotkanie :D.

ad Sergiusz Kasprzyk

Czy będziesz na zlocie w Lubiążu? Będzie ze dwadziścia kilka osób, którym mógłbyś coś zaprezentować na tzw. żywca :D. Wrunki bojowe to i może jakimś MHX'em możnabyłoby walnąć do rzeki :D

Pozdrawiam i liczę na spotkanie :D.

No niestety nie będzie mnie , w weekend muszę pracować ,żeby dotrzymać terminów. Nie miałbym nawet co pokazać ,bo w tej chwili mam same gołe blanki MHX i nic ukręconego.

Może następnym razem.

Pozdrawiam

Może rękojeść z balsy... byłaby bajecznie lekka... ale nie wiem co z wytrzymałością.

Balsa zdecydowanie odpada, swego czasu wystrugałem kilka rękojeści podlodowych z leciutkiego drewienka co się Abachi nazywa,i to sprawdza się świetnie.

@Sergiusz- czekamy na ratan- foto-story ;) ,tak nieśmiało przypominam..

pozdro Artur

Ja tam moge powiedziec ze p. Sergiusz to nad wyraz sumienna i uczciwa osoba. Jak mowi ze patyczek bedzie na wtedy i wtedy to jest i basta.To sie nazywa szacunek dla samego siebie,klientów oraz dla pracy jaka sie wykonuje :D Nic tylko wszystkim życzyć takiego mistrza w budowie patyczkow. :mellow: Sedecznie pozdrawiam Karol.