Skocz do zawartości
  • 0

Jakie wędki do street fishingu?

kalenji84

Pytanie

Witam w przyszlym sezonie chce wystartowac w tych zawodach i w calym GP i mam pytanie odnosnie jakie najlepsze beda kije pod te zawody podsylajcie jakies propozycje.Ja posiadam Spro Addiction 2.18 i cw 2-11 ale to chyba za delikatny kijek jak na te zawody. Bede wdzieczny za kazda podpowiedz

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Konger Streeto - kijki powstały z myślą o street fishingu jak sama nazwa wskazuje... JB.pl też maczał palce w tym projekcie... kilka różnych modeli i długości ale wiadomo że każdemu podejdzie co innego i chyba nie można jednoznacznie napisać "to idealna wędka na zawody SFE" o żadnym kiju ;-)

• Like 2

• 0

Witam w przyszlym sezonie chce wystartowac w tych zawodach i w calym GP i mam pytanie odnosnie jakie najlepsze beda kije pod te zawody podsylajcie jakies propozycje.Ja posiadam Spro Addiction 2.18 i cw 2-11 ale to chyba za delikatny kijek jak na te zawody. Bede wdzieczny za kazda podpowiedz

Dowaliłeś w temacie :)

Wszystko zależy co potrafisz i co lubisz...

W Krakowie używam 3m Batsona do 8g, 2.6m Blassa do 14g jak i Batsona RLCB do 150g.... do tego masa kijów seryjnych.

• Like 2

• 0

Myslalem cos nad 2.60 i cw tak do 25 moze 21 g bo ten moj Spro jak dla mnie za delikatny na rzeke tak pod 10g glowki blaszki nr 2 i 3 oraz wobki tak do 7cm

Proponuję AVS86MF2 - ogarnie główki od 5-20g. Mega czuły, odpowiednio szybki. Nie licz tylko na to,  że 20 cm okonki będą z niego nie spadały...

• 0

A co to wgl ma za znaczenie czy jest street czy dżungla ? Teraz jest moda na street, to robią wędki z dopiskiem street (marketing).

Ważne na co łowisz i jak łowisz i tyle. Możesz łowić w środku miasta podobnie do tego jak łowisz na dzikiej wodzie i obskoczysz to jednym kijem ; )

A sam w mieście łowie od dropsa, przez opad, na żelastwie kończąc i używam tych samych wędek co na łowiskach nie zurbanizowanych ;)

• Like 3

• 0

No wlasnie szukam uniwersalnego kija to wszystkiego bo mam trzy kije i jeden twardy jak kij od szczotki do kogutow i jerkow drugi to szczupakowy Drahon millenium pike i trzeci to wlasnie ten spro a szukam czegos uniwersalnego zeby jechac nad wode tylko z jednym kijem ☺

• 0

Jak nie masz StC LE, Fenwicka Elite Techa, Fenixa w tytanach SiC, i do tego Stelli(co najmniej Millenium), nie masz szans z zawodowcami. Nie musi być tam napisu street, wystarczą wyżej wymienione :D

A tak serio, uniwersałek to dla mnie ~250cm, 28g górny cw. Reszta zależy od portfela i preferencji.

• Like 4

• 0

To zależy czy będziesz stał na płytkach, betonie czy też trawie.

• Like 5

• 0

Cześć! Odpowiedz sobie na jakie ryby się nastawiasz i na jakie przynęty lubisz łowić. Jak już będziesz znał odpowiedź, to będzie Ci łatwiej dobrać kij. Możesz zabierać ze sobą kilka wędek i plecak przynęt. Możesz też zabrać jeden i ulubione przynęty. Ponieważ w moim odczuciu ideą streetfishingu jest minimalizm, w moim wypadku zwyciężył ten drugi pogląd. We wszystkich edycjach zawodów Street Fishing, w których wziąłem udział (Wrocław, Kraków, Warszawa i Szczecin) miałem jeden budżetowy kijek wygrany kiedyś na zawodach - Shimano Nexeve Supersensitive 2,7m, 3-15 gr. Pamiętaj, że sama wędka nie łowi! Będziesz poruszał się po mieście, pieszo, tramwajem, rowerem - więc raczej nie za długi kij. Z drugiej strony łowiąc z miejskich promenad, nabrzeży  - kije 2m są za krótkie. Gramaturę wybierz do przynęt, które preferujesz i wody na której będziesz łowił. Dla mnie kij ten był uniwersalny i pozwolił w każdym z tych miast złowić ryby (nastawiłem się na okonie, klenie, jazie i te ryby łowiłem - na tyle skutecznie, że w klasyfikacji Grand Prix zająłem 2 miejsce :-) ).  Raczej nie patrz na markę kija - ważne, by po prostu dobrze Ci leżał w ręku i pomagał a nie przeszkadzał. Reszta przyjdzie sama... Powodzenia i do zobaczenia na kolejnej edycji zawodów Street Fishing!

• Like 4

• 0

Kij do streeta na pewno jak najlzejszy i jak najbardziej uniwersalny

Dla mnie idealnym uniwersałem choć ciut za krótkim na takie łowienie to SG buschwacker 3-18 g lowie tym klenie na male woblerki zaraz zmieniam przynete i lowie sandacze na gumy 10 cm i glowka 10 a za moment wzdręgi na mikro jigi ;) ogolnie lowie nim od 3 lat non stop biore go wszedzie i ciezko wziac doblapy cos innego czy na streecie czy w buszu jest dla mnie tak uniwersalny i wygodny ze ciezko sie z nim rozstac kto ma ten pewnie potwierdzi

Edytowane przez Adam L.

• 0

Kupilem wlasnie Mikado Inazuma Flasch Perch 2.40m cw do 18g co sadzicie bo slyszalem ze bardzo dobre i czule blanki sa w tych kijach

Łowiłem takim tylko 260/20 i całkiem fajny budżetowy kijek do gumek.

Edytowane przez hvast87

• 0

Do Street Fishingu kupiłem i przed chwilą odebrałem to tu ;)

Będę chodził nad Motławą i po porcie w Łebie.Będę popijał napoje chłodzące ,drażnił okonki i wytrawnych sandaczowców ,co na widok turysty z wędką popadają w histerię i próbują ubić takiego spacerującego delikwenta B) dobrze wycelowanym kawałkiem ołowiu.

post-46156-0-39766000-1490629403_thumb.jpg

post-46156-0-29067100-1490629416_thumb.jpg

post-46156-0-53845700-1490629432_thumb.jpg

post-46156-0-01525400-1490629452_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Witam wszystkich, 

zacznę od tego, że od nowego roku przeprowadzam się do Wrocławia i chcę ten sezon w pełni poświęcić właśnie street fishing'owi, myślę o miejskich odcinkach Odry. 

Doświadczenie mam zerowe, kije, które teraz posiadam to klasyczne 270cm, a chcę coś krótszego. Myślę o dwóch kijkach, jeden delikatniejszy, drugi już troszke mocniejszy. 

Nie chce wydawać więcej niż 350-400 na jeden. Gdyby ktoś doświadczony i znający temat byłby w stanie pomóc będę bardzo wdzięczny. Zakupu nie planuje szybciej niż luty/marzec, także czasu na namysł mam dużo. 

• 0
  • 0

Nie chciałbym tracić wielu ryb i móc w miare szybko zacinać, w tę definicje wpasowuje się chyba moderate, nie? Ciężar wyrzutu właśnie w takiej granicy, tak samo jak długość kija. Jeśli te kijki mi tego nie zapewnią ze względu na półke cenową to jestem w stanie wydać tak do 2/3 stówek więcej, ale z naciskiem na dwie.

Oczywiście jestem też otwarty na Wasze propozycje, ktoś kto zna temat na pewno lepiej doradzi. Jeśli nie do końca sprecyzowałem to proszę poprawcie. 

Edytowane przez slukisz

• 0

Szukaj coś w akcją MF. Jak dla mnie to jest niemalże ideał choć bardzo późną jesienią przechodzę na fast, aczkolwiek mam nieodparte wrażenie, że robię to tylko dlatego, aby się upewnić, że jednak mf to jest to ;) Mam kilkanaście wędzisk jednak z tej dolnej półki cenowej i gdybym miał Ci doradzać to albo SG albo coś w tej gramaturze od dragona ale z serii TEAM. Seria CXT to w moim odczuciu fasty, nawet xf. I rzecz jasna ile  punktów siedzenia tyle punktów widzenia ... Czyli co dla mnie jest fastem dla kogoś innego może być moderate ;) I na koniec napiszę oczywistą oczywistość: dopóty kilku (nastu, a może i trochę więcej) kijów nie przerzucisz to nie trafisz na takie, które Ci podpasują choć może w błędzie jestem :D

Edytowane przez SlawekNikt