Skocz do zawartości
  • 0

Korek wlewu paliwa ze wskaźnikiem

r.t.

Pytanie

Witam,

Czy ktoś kiedyś podejmował się rozebrania i złożenia korka wlewu ze wskaźnikiem paliwa? Tak kombinuję, bo u mnie przydało by się wyczyścić szybkę od spodniej strony w czymś takim: http://twinpower.com.pl/korek-paliwowy-z-miernikiem-poziomu-paliwa-25l/ 

pozdrawiam

Artur

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Płacimy połowę a na jakości tracimy kilkukrotnie.niby taki sam a jednak nie.ja ww korek kupiłem razem ze zbiornikiem i wskazania poziomu lipa,pewnie ze względu na plastykowy pływak,mocowanie metalowe hałasuje na łódce,szkiełko po roku żółte zapewne przez to że paliwo wlewa się do wskaźnika,i trzebauważać przy tankowania bo wypada uszczelka z korka.zanim coś porównasz kolego do Yamahy proponuje najpierw przetestować

Edytowane przez busz231
  • Like 1

• 0

Płacimy połowę a na jakości tracimy kilkukrotnie.niby taki sam a jednak nie.ja ww korek kupiłem razem ze zbiornikiem i wskazania poziomu lipa,pewnie ze względu na plastykowy pływak,mocowanie metalowe hałasuje na łódce,szkiełko po roku żółte zapewne przez to że paliwo wlewa się do wskaźnika,i trzebauważać przy tankowania bo wypada uszczelka z korka.zanim coś porównasz kolego do Yamahy proponuje najpierw przetestować

Przeczytaj jeszcze raz , porównałem tylko cenę i nic poza tym .

Ale fajnie ,że podzieliłeś się informacją ,że jest to lipa i przekonałeś mnie ,że dokonałem trafnego wyboru kupując ori zbiornik  Yamaha do Yamahy  .

Inni użytkownicy pewnie się zastanawią przed zakupem mając takie info.

• 0

Ja z kolei mam całą linię Yamahy, razem ze zbiornikiem. Korek jest lipny. Gwint od odpowietrznika bardzo szybko siadł.

Mam też zbiornik Hulka i z nim jest wszystko w porządku.

Wszędzie można trafić lipę...

Edytowane przez chojny83

• 0

Ja z kolei mam całą linię Yamahy, razem ze zbiornikiem. Korek jest lipny. Gwint od odpowietrznika bardzo szybko siadł.

To sie musiałeś postarać bo ten w Hulku to lipa jakich mało , ot zwykły wkręt . W oryginalnym Yamahy jest bez porównania lepszy

• 0

Potwierdzam korek od odpowietrznika w zbiornikach Yamahy to straszna lipa i co gorsze nie da się tego naprawić a może macie na to jakiś sposób bo walczę z tym odpowietrznikiem już 2 lata?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

"To się musiałeś postarać bo ten w Hulku to lipa jakich mało , ot zwykły wkręt . W oryginalnym Yamahy jest bez porównania lepszy"

I tu się mylisz. Ten z Hulka i z Yamahy użytkuję dokładnie tak samo.

Czemu niby w Yamahce jest o niebo lepszy?

Bo w Hulku jest na motylku a u Yamahy nie?

Oba mają plastikowe gwinty.

• 0

MAR-COMBI-CP-12

MAR-COMBI-CP-25

Wydaję mi się, że ogarnie to każdy serwis i salon Yamaha marine. 

Tak jak pisałem wcześniej, swój kupowałem w LIberty Motors w Łodzi.

Ukręciłem odpowietrznik. Właśnie kupiłem nowy Ori korek, czekam na dostawę 5dni. 90zł z przesyłką, jestem zadowolony :)

• 0

Odkopię wątek, bo udało mi się przy odkręcaniu uszkodzić korek z 12L zbiornika Yamahy. Posiada ktoś może informację gdzie aktualnie można kupić korek o symbolu MAR-COMBI-CP-12 lub pasujący, przyzwoicie wykonany zamiennik? Korki z allegro jak ten: https://allegro.pl/oferta/korek-zbiornika-paliwa-do-silnik-zaburtowy-12l-24l-12249907277  nie pasują do mojego zbiornika.

Edytowane przez radeqs

• 0

Ktoś się orientuje, czy korek o nr 6YK246101000 pasuje zamiennie z korkiem MAR-COMBI-CP-12?

Korki MAR-COMBI-CP-12 zostały wycofane z produkcji i są niedostępne.

Ewentualnie jeśli ktoś ma oryginalny zbiornik Yamahy z tym korkiem:

https://adriamarine.net/en/yamaha-fuel-tanks-and-accessories/8917-tank-cap-yamaha-12-25l.html

mógłby zmierzyć rozmiar "gwintu" zbiornika paliwa na który nakręca się ten korek? Z góry dziękuję.

• 0

Może się komuś przyda. Jako zamiennik pasuje korek z tego linku: https://zefir.sklep.pl/zbiorniki-paliwa/2804-korek-wskaznik-poziomu-paliwa-18cm.html. Jest też dostępny na allegro pod hasłem "korek zefir 02983". Nie wiem jaka będzie trwałość, ale idealnie pasuje jako zamiennik MAR-COMBI-CP-12.

• Like 2

• 0

Dokładnie taki mam zamiennik. Tylko wywaliłem pływak bo mnie chrobotanie strasznie irytowało. Działa od 3 lat. W orginalym ukręciłem odpowietrznik.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Może się komuś przyda. Jako zamiennik pasuje korek z tego linku: https://zefir.sklep.pl/zbiorniki-paliwa/2804-korek-wskaznik-poziomu-paliwa-18cm.html. Jest też dostępny na allegro pod hasłem "korek zefir 02983". Nie wiem jaka będzie trwałość, ale idealnie pasuje jako zamiennik MAR-COMBI-CP-12.

U mnie (Zbiornik Yamahay 25l z 2018 roku) niestety nie pasował, gwint by inaczej wykonany i zakręcenie wymagało bardzo dużej siły i był problem z odkręceniem

• 0

U mnie (Zbiornik Yamahay 25l z 2018 roku) niestety nie pasował, gwint by inaczej wykonany i zakręcenie wymagało bardzo dużej siły i był problem z odkręceniem

Oryginalny korek miałeś ze wskaźnikiem poziomu paliwa, czy tylko sam odpowietrznik?

• 0

Do zbiornika 25L być może ten należałoby sprawdzić?: https://zefir.sklep.pl/zbiorniki-paliwa/4741-korek-wskaznik-poziomu-paliwa-235cm.html Trzeba by zmierzyć długość stelaża do pływaka w oryginalnym korku, to może być jakaś podpowiedź.