Skocz do zawartości

Savage gear Soft 4Play opinie?

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie. Z kumplem co prawda kupiliśmy wcześniej na e - bay parę sztuk ale nie było okazji ich przetestować i jeszcze dziewicze le?źą w pudełku czekając na otwarcie sezonu. Myślę, ?źe za jakiś czas zaczną pojawiać się opinie na temat ich łowności (bądź te?ź nie)

• 3 miesiące temu...

Odkopałem temat bo po dzisiejszym wyjściu na ryby będę zagorzałym zwolennikiem Soft4play'a :D. Wyniki nie były imponujące, ale łowiłem w takim miejscu gdzie cokolwiek innego po ka?źdym rzucie zostawałoby w wodzie :D.

Soft4play'a uzbroiłem hakiem offsetowym, kt?łry owinąłem lametą ołowianą i wrzucałem w ka?źde oczko między kapelonami/grą?źelami/ liliami w jakie się tylko dało. Byleby tylko z metr poprowadzić przynętę. Gdzieś przeczytałem, ?źe przynęty zbrojone hakami offsetowymi to jakieś 50% skuteczności zacięcia. U mnie wszystkie sensowne brania zostały wykorzystane. Złowiłem w sumie 3 szczupaczki takie ~40cm, z kt?łrych ka?źdy pięknie zagryzł gumę i był idealnie zahaczony w ryjka. Ka?źdy z nich na tyle ścisnął przynętę, ?źe haczyk się wyłaniał i wbijał tam gdzie powinien. Co więcej, brania bardzo widowiskowe bo łowiłem na czystej wodzie i widać było jak przynęta ginie w szczękach :D. Łowienie prawie tak fajne jak na Brombę :D.

Miałem jeszcze coś na kiju, ale było tak małe, ?źe nie załapałem, ?źe to było branie :D.

Łowiłem najmniejszymi modelami z hakiem (chyba) VMC.

heh widze, ze nastepny wsiakl

ja po pierwszym uzyciu wydalem z kolega 500pln+ na zapas tych gumek (w pl 9pln w irl 7,5eur sztuka

uzywam glownie 19cm i siadaja nawet szczupaki<40cm.

szkoda tylko, ze to oryginalne mocowanie z drutu jest kiepskie (rozrywa przynete co zaczep/ryba) i jeszcze rzadna nei przezyla u mnie wiecej jak 4 holi. + mniejsze rozmiary po uzbrojeniu w glowki jigowe juz tak ladnie nie pracuja (no chyba, ze dac lekkie glowki).

rozwiazaniem moze byc lip scull, ale nie lubie woblerow.

ps zaplanowalem taki maly patent (nie wiem jak sie sprawdzi bo to pomysl dopiero) i obralem z izolacji kilka metrow cat5 - mieki miedziany drucik powinien nie zaklucac pracy przynety i dodatkowo mocowac drut do gumy. (w przypadku offsetowych hakow to chyba nie potrzebne).

Ja r?łwniez kupiłem na pr?łbę dwie 13cm w kolorze Fungus Roach. Połowiłem nimi max 10 min, po tym czasie ?źadna z nich nie miała ju?ź ogona :mellow: Tak jak pisze @gooral, mocowanie stela?źu jest kiepskie, natomiast mo?źna kupić sobie kilka sztuk ze stela?źem, a pozostałe Loose Body i je p?łźniej tymi stela?źami uzbrajać.

Ja r?łwniez kupiłem na pr?łbę dwie 13cm w kolorze Fungus Roach. Połowiłem nimi max 10 min, po tym czasie ?źadna z nich nie miała ju?ź ogona :mellow: Tak jak pisze @gooral, mocowanie stela?źu jest kiepskie, natomiast mo?źna kupić sobie kilka sztuk ze stela?źem, a pozostałe Loose Body i je p?łźniej tymi stela?źami uzbrajać.

tak zrobilem + sam sobie zrobilem stelarz z dentalu (nakupilem go kiedys jak mi sie wydawalo, ze bede woblery robil

• 2 miesiące temu...

Sezon zbli?źa się powoli ku końcowi, jakieś nowe opinie o soft 4Play'ach?

killery, ale fabryczne zbrojenie jest do D**y

zarowno lip scull'e (ktorych nawiasem mowiac nigdzie nei ma - Irlandzki przedstawiciel twierdzi, ze zrobili tylko 5000 sztuk czy cos...) jak i te druciane systemy maja za malo kotwic (mowa o gumach 19cm). na systemy z dentalu na wzor oryginalow dokladam dodatkowa kotwice tuz przzy glowie (czasami mala w najdalszej czesci ogona na cieniutkiej stalce). Tylko co z tego jak mi ryba zycia spadla z lipsculla (wcale nie byla zacieta - chwycila za sama glowe - od zaciecia mam tylko rysy na plastiku).

malych nie uzywalem na duze zlapalem mysle kilkadziesiat szczupakow). mniejsze rozmiary bede na Ennellu testowal w weekend.

Ps. nie widzialem jeszcze ryby zacietej na weedless hook a bran widzialem naprawde sporo.

W dni, kiedy ryby skubią, nie są pewne - odradzam - szkoda gum <_< Jeśli jest nieco lepiej - tak było u mnie w maju - to zagryzają je super, całe i bezproblemowo. Ile to razy pływałem s kumplem - ja onlny 4play kolega kontra reszta świata, wszystko co mo?źliwe... Nieraz było tak, ?źe miałem po 10szt., a on ani brania :blush:Napewno warto ją mieć, tylko ta cena i szybkość uszkodzenia...

Witam, ja 4play tesh przetestowałem. Wyniki całkiem dobre. Stosowałem je przy zaroślach ale tak?źe na czystej wodzie głębokości 2-3m. Tam tesh przyniosły dobry efekt, prowadziłem skokami imitując w zasadzie zdechłą rybę niesioną przez ruch wody. Rewolucji te gumy nie przyniosły, jest poprostu na co wydać kase ;P suma sumarum lepsze 4Play ni?źemi rewolucja Barkleja - Nanofil

Napewno warto ją mieć, tylko ta cena i szybkość uszkodzenia...

Ja mam jedna, ktora przezyla juz kilkanascie szczupakow - pozbawilem izolacji kilkadziesiat cm sztywnej skretki cat 5

i owinalem gume (poprzebijalem ja na wylot etc)..

Ps po tym jak zaczalem je zbroic sam to przestaly mi sie rozpadac po 2ch rzutach.

Napewno warto ją mieć, tylko ta cena i szybkość uszkodzenia...

Ja mam jedna, ktora przezyla juz kilkanascie szczupakow - pozbawilem izolacji kilkadziesiat cm sztywnej skretki cat 5

i owinalem gume (poprzebijalem ja na wylot etc)..

Ps po tym jak zaczalem je zbroic sam to przestaly mi sie rozpadac po 2ch rzutach.

No to dawaj fotkę tego systemiku

Kupiłem ostatnio kilka tych cudak?łw na pr?łbę, z tego co zauwa?źyłem to kilka oryginalnych obcią?źnik?łw do hak?łw offsetowych rozpadło się na p?łł zaraz po zało?źeniu na offset :( (zakładane z uwagą i starannością).

Pozostałe przynęty musiałem ju?ź docią?źyć taśmą ołowianą i z tego co widzę, przy wolnym prowadzeniu trochę kładzie mi się na boku, czego nie ma na oryginalnym obcią?źeniu :(.

Sama praca softa jest w PYTKĘ :D i widzę ?źe tam gdzie rosną chaszcze świetnie się sprawdza, ilość wyciąganego zielska spadła bardzo mocno z czego bardzo się cieszę.

Niestety jak do tej pory nie wzrosła ilość łowionych ryb, no ale softa mam dopiero od tygodnia i nie zbroiłem jeszcze na lipscula.

https://lh3.googleusercontent.com/-6d_9_EYnKGU/TqhqrBk6HiI/AAAAAAAAAIo/9d37exM6FtI/s500/P1000150.JPG

tutaj nowo uzbrojona guma (brakuje koleczek lacznikowych i kotwiczek) drut konczy sie w okolicach prawego skrajnego (pierwszego) oczka. do drugiego i trzeciego daje kotwice (raczej spore 1-2 moze i wieksze). na drucie typu twist/soft) do trzeciego oczka mozna dolozyc malego stingerka i wbic w ostatni czlon gumy

https://lh3.googleusercontent.com/-yswwi4ICsoE/Tqhqqsh8F_I/AAAAAAAAAIk/P463LoJPv4w/s500/P1000151.JPG

tutaj patent z drutem (nie jest to idealny wzor, ale gum jest juz tak rozorana, ze totalnie spada z systemu + odnotuj brakujacy grot na kotwiczce (zlapalem zaczep za line kotwiczna od jakiejs lodzi i musialem ciac). Ps dalej pracuje ok.

• 9 miesięcy temu...

Witam

Troszkę odgrzeję temat. Ostatnio zacząłem łapać tymi gumami na offsecie. Mo?źe jeszcze nie za długo ale chciałbym opisać wra?źenia.

Wędkuję na płytki łowisku z dosyć du?źą presją wędkarzy. O efekty coraz trudniej, choć kontrolne odłowy wskazują na to, ?źe ryb nie ubywa wręcz przeciwnie. Łowisko w jednym miejscu na 1,5m ale ryby i tak siedzą przy brzegach, gdzie ponad roślinami jest często 30-40cm wody do penetracji. Najczęściej u?źywane są tutaj kopytka 2, 2'5 max 3 na lekkich gł?łwkach albo obrot?łwki do nr2 włączeni. Środkami czasami wahadła. Jeziorko 50ha przebogate w okonie i szczupaki.

Teraz do sedna. Sobota wiecz?łr, po ciepłym dniu. Wiatr ustał. Kilka łodzi i pojedyncze kontakty ze szczupakami (niewymiarowymi) oraz okoniami. Wpływam w zatoczkę gdzie wysoka zieleń daje 20-30cm wody do gry:) I wtedy właśnie sprawdził się 4play 9,5cm na oryginalnym offsecie z cię?źarkiem. Nie powiem ?źebym natłuk 30 z rzędu ale trzy ponadwymiarowe w 2h plus kilka większych okoni przy innych wędkarzach wyglądało dobrze. No i to dopiero pierwsze moje zabawy tą przynętą.

Mo?źna ją poło?źyć na zielsku bez zaczepu. Pustych brań nie więcej ni?ź na klasycznym zbrojeniu (czyli przypadek). W większości wypadk?łw ryby gryzły ją agresywnie (w odr?ł?źnieniu od innych przynęt tego dnia). Okoń 25cm wciągnął cała a?ź za skrzela. Szczupaki 60cm tak się rzucają, ?źe ma się na początku wra?źenie kontaktu z rybą du?źo większą.

Ciekawa przynęta. Na pewno będę ją miał ciągle przy sobie. Choć jak ryby będą brać na inne to 4playa zostawię. Zbyt łatwo mogą ulec zniszczeniu. Ale na bezrybiu, na płytkiej wodzie mi się sprawdziło;)

Pozdrawiam i zachęcam do spr?łbowania

nie wiem co robie nie tak moze mam wedke za palowata, ale mz te male wogule nie pracuja (chyba, ze z lip sculem), te srednie to samo a prawdziwa ladna praca do szarpania to 19 (25 sie pojawily ostatnio, ale nie probowalem jeszcze). na ofset 0 zaciec poprawnych na systemik z 2 kotwicami skutecznosc na pewno wiecej jak 80%.