Skocz do zawartości

Savage gear Soft 4Play opinie?

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z gumowych pr?łbowałem tylko 9-tek i 13-tek. Zbroiłem je w ten oryginalny systemik z kotwiczką docią?źając delikatnie lameta ołowianą. Pracują jak ta lala przy czym ta druga wielkość o wiele lepiej :D 25cm te?ź kupiłem, ale p?łki co le?źy w pudełku i czeka na jesienny trolling :D

Korzystam z tych najmniejszych. Na płytkiej i na głębokiej wodzie. Płynącej i stojącej. Skuteczne draństwo. Poza szczupłymi i okonkami trafiały się często sandacze. Boleniom r?łwnie?ź smakowała, a i wąsatego udało się skusić. To, co mi się podoba, to uniwersalność. Dla mnie istotna cecha, jeśli przychodzi łowić na r?ł?źnych wodach i w r?ł?źnych warunkach. No i mnogość wariant?łw zbrojenia ograniczona tylko moją wyobraźnią :D (choć zwykle kombinuję przy ka?źdej okazji z r?ł?źnymi wabikami). Nie chcę pean?łw strzelać, ale dobra rzecz, przynajmniej na moich wodach się sprawdza.

Ja rownie?ź zakochalem się w 4playach choć pr?łbowałem do tej pory tylko kilka razy.

Testowalem 9cm - z offsetem -praca piękna, z gł?łwką 5g co proponuje producent to jakaś ?źenada, guma leci na łeb, teraz dopiero będę testował z mniejszymi gramaturami 2 i 3 g.

13cm na offsecie i lipsculu pracuje pięknie, planuję sprawdzić ją w osadzie na sandacza, ju?ź wiem ?źe z 10g gł?łwką nie pracuje ;p

W planach na jesień jerkowanie 19cm gumką, muszę tylko jakiś systemik dozbrajania opracować.

systemik jest fajny, ale przez niego stracilem najwieksza lage jaka w zyciu widzialem - zeslizgnal sie po plastiku - na zwyklym systemie na 100% by siedzial... ;( w sumie na 19cm z lipsculem nie wyjalem 1 ryby - to samo na ofseta. wszystkie ryby na 13cm lipscul albo 19cm z systemikiem wlasnej roboty z fotek wyzej w watku.

• 2 miesiące temu...

Odświeżę

Kupiłem na próbę kilka sztuk. Dziś zrobiłem testy na płytkiej wodzie z pojedynczymi trzcinami i pojawił się problem z s4p 13 uzbrojonym w system z kotwiczką

Podczas prowadzenia gdy guma uderzyła w zanurzoną trzcine (odruchowo zaciąłem) wyciągłem gume z rozerwanym "pyszczkiem" przez drut... Przy każdym następnym rzucie się zsuwała. Uzbroiłem więc drugą gume i po jakimś czasie podobna sytuacja i wyciągłem to samo...

Miał ktoś podobnie?

Edytowane przez damian22777

Odświeżę

Kupiłem na próbę kilka sztuk. Dziś zrobiłem testy na płytkiej wodzie z pojedynczymi trzcinami i pojawił się problem z s4p 13 uzbrojonym w system z kotwiczką

Podczas prowadzenia gdy guma uderzyła w zanurzoną trzcine (odruchowo zaciąłem) wyciągłem gume z rozerwanym "pyszczkiem" przez drut... Przy każdym następnym rzucie się zsuwała. Uzbroiłem więc drugą gume i po jakimś czasie podobna sytuacja i wyciągłem to samo...

Miał ktoś podobnie?

Miałem podobnie swego czasu. Po tym, jeśli używałem tej gumy to tylko z samym offsetem.

• Like 1

U mnie to samo - wersja 13 cm, z montowaną fabrycznie kotwicą znosi podszarpywania bez zająknięcia. Gorzej ze szczupaczymi zębami, no ale trudno z tego akurat zrobić gumowej przynęcie zarzut ;) Inna rzecz, że do tej pory miałem na S4P same puste/ chybione względem kotwicy brania.

• 1 rok później...

Nie mam. Poprostu biore kawalek dentalu robie oczko na koncu uzywajac okraglych kombinerek zakrecam oczko robie drugie podobne kilka cm dalej i 3ciew miejscu gzie konczy sie rowek w gumie. Reszte drutu zaginam o 90st w gore przewlekam na wylot i zaginam jeszcze raz o 90st w kierunku przodu przynety. Mniej wiecej na wysokosci 1szej kotwiczku zaginam go jeszcze raz w dol i wbijam w gume. Oprocz tego oplatuje gume przebijajac ja na wylot z boku na bok cienkim drucikiem miedzianym dzieki temu caly systemik ma mocniejsze podparcie i nie tnie tak gumy.

Ja mam Soft 4 Play 8cm  i do tego zwykła główka jigowa - dla mnie to porażka, ta guma w takiej kombinacji w ogóle nie pracuje.Próbowałem kombinować z długością haka-sytuacja się troszkę poprawiła(pracuje przy szybkim prowadzeniu).Jak dla mnie nr1 z firmy savage jest cannibal i w ogóle rippery typu kopyto

Ja mam Soft 4 Play 8cm  i do tego zwykła główka jigowa - dla mnie to porażka, ta guma w takiej kombinacji w ogóle nie pracuje.Próbowałem kombinować z długością haka-sytuacja się troszkę poprawiła(pracuje przy szybkim prowadzeniu).Jak dla mnie nr1 z firmy savage jest cannibal i w ogóle rippery typu kopyto

A powiem Ci ze taka niepracująca guma przy obstukiwaniu na agresywnie dna czasem może czynić cuda :)

Łowienie i zbrojenie 4Play zależy od tego gdzie chcesz łowić.

Do jigowania najlepiej głowka jiggowa.

Do obławiania płytszej zarośniętej wody używaj haku offsetowego.

Lipscull jest dobry do trollingu i twitchingu.

Do opadu cięższa głowka jiggowa będzie dobra.

Edytowane przez meth666