Skocz do zawartości

Nie całkiem lekki casting do łowienia w pionie...

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sprawa ma sie tak... W zeszłym roku na jesieni z moim przyjacielem postanowilismy połowic okonie na Malarenie... Szybko sie okazało, ze najlepsze efekty sa na wodzie ok 8-12m i z rzucania nie bardzo a z pionowego opuszczania wabików, branie za braniem... w toni... no własnie ale u mojego kumpla, który łowił wedka castingowa (IC 721) a ja wypuszczałem wabiki spod palca na stałoszpulowcu i to pykanie linki zatrzymywanie całkiem głuszyło czucie bran po drodze opadu.... Wiec teraz zamierzam sobie uczynic lekką wedke castingowa.... ale w trójskładzie ze wzgledu na podróz samolotem. Mam dwa typy od St.Croixa z SCII z grupy spinning...

To 2S66MLF3 i drugi 2S70MF3... bardziej skłaniam sie do tego pierwszego... ale jakbym chyba potrzebował jakiegos wsparcia od kogos kto zna, wie, moze łowił wedka na tym blanku....

Przynety typowo podlodowe, ale tez koguty na głowkach 10-12gr...

Pozdrawiam i czekam na odzew...

yglo

Zbyszku,

Radzilbym wziac jak najkrotsza wedke.

6 6 to max.

Moze 6 stop ?

Moc 10 lb to bedzie az nadto.

to na co bym zwrocil uwage to typ ugiecia.

Lepiej zeby nie byl ustepliwy ten kijek. Zebys mial pelna kontrole nad przyneta, by ruch nadgarstka przekladal sie na ruch przynety. Bez ustepowania szczytowki ...

Nie wiem jakiej linki masz zamiar uzywac ale zdecydowanie polecam linke jigging - by miala kilka kolorow. Jednoznacznie i od razu bedziesz wiedzial na jakiej glebokosci masz przynete pod lodzia - BEZCENNE.

a więc - kijek mocny, ostry, sztywny, ale w żadnym razie nie pałowaty. główkę 10g z 5cm gumką podbija bez zająknięcia ledwo się odkształcając, 12-15g też by pewnie dał radę, ale takiej nie miałem żeby sprawdzić. pod obciążeniem pracuje max w 1/3 długości. najlżejszą przynętą jaką stosowałem była żabka manns na główce 1 albo 2g i tu już trzeba było mocniej machnąć kijkiem, bo tak lekka przynęta słabiutko go ładowała, ale przy szpuli wypełnionej nową linką nie było problemem przerzucenie pstrągowego ciurka.

zalecane parametry dotycza kija a ilosc kawalkow to juz twoj wybor

zastanawiam sie tylko po co cast? wedlug mnie w pionie o wiele lepiej lowi sie ze stala szpula ze wzgledu na balans zestawu ...

no ale to tez twoj wybor ;)

do takiego zestawu zalecam cos bardzo lekkiego w stylu metanium lub scoriopna mg

... zeszłej jesieni cała róznica rozegrała sie w sposobie wypuszczania linki spod kciuka cichutko i z czuciem czy spod rantu szpuli blokowanej palcem wskazujacym.... pstryk, pstryk, pstryk... tak wysnuwała sie linaka z mojego kołowrotka z otwartm kabląkiem.... I juz nie wiedzialem czy to moje pstryk czy okoniowe :D