DelTor0 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Takie pytanie techniczne. Wiekszosc wedek pod nimfe widzilem z rekojecia 'half wells'. Ma to jakies znaczenie? Muchowy nie jestem, ale zaciekawila mnie ta sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Osobiście zdecydowanie wolę "fula". Choć faktycznie half jest powszechniejszy chyba z racji bardziej estetycznego wyglądu. Ergonomika zdecydownei w moim przypadku przemawia za "full" i to w postaci dość solidnego wałka korka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Osobiście zdecydowanie wolę "fula". Choć faktycznie half jest powszechniejszy chyba z racji bardziej estetycznego wyglądu. Ergonomika zdecydownei w moim przypadku przemawia za "full" i to w postaci dość solidnego wałka korka. Wiec w twoim przypadku co przemawia za full? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 zapewne sposób trzymania wędki z kciukiem a nie palcem wskazującym ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 zapewne sposób trzymania wędki z kciukiem a nie palcem wskazującym ;-) OK, rozumiem, dobre info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 W starych wędkach Half Wells miał "grubszy" koniec od góry, czyli odwrotnie niż w dzisiejszych, ale to wynikało właśnie ze sposobu chwytu wędki, niejako wymuszonego wagą zestawu. Klejonki, a wszesniej bambusy, lub póżniej pełne i puste szkło ważyło znacznie więcej niż dzisiejsze grafity. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Tak jak Venom napisał sposób trzymania wędki choć może nie klasycznie z kciukiem ale coś koło tego. Być może się mylę ale jakoś tak dziwnie mi się wydaje, że wyścig na gramy odbił się również na preferowanych uchwytach. Bo w czym zejść można z gramami gotowej wędki jak nie w uchwycie? Coraz cieńsze, coraz krótsze. W efekcie wędka i owszem lekka. Ale i tak aby ją doważyć trzeba dołożyć parę deko więcej czy to w postaci cięższego kołowrotka czy ołowiu w rękojeści. To pozorny zysk, bo waga całego zestawu i tak o tych kilka gram musi być wyższa. Czasami bierze się kij w rękę i aż boli jak leci na pysk i to często w topowych wyrobach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Podpowiedzcie Panowie czy fighting butt jest potrzebny w kiju do żyłki?Zazwyczaj trzyma się go chyba na wyciągniętej ręce to po co ta wstawka? Jako doważenie? Czy przydaje się czasami?Gdybym dał sobie uchwyt downlocking to dawać butt??? Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Gdybym dał sobie uchwyt downlocking to dawać butt??? Jak uważacie? Down jest w tym przypadku wybitnie uzasadniony,na nim był poprzestał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Przy downlocku mógłby Ci kołowrótek wystawać poza kij.Niby nic, ale lepiej w razie czego oprzeć kij na korku niż kołowrotku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 No właśnie, tego sie obawiam. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie do downlock dać jeszcze dopalke. Jakoś dupnie by to wszystko grało. Może jednak dać ciężki dół (drewno stabilizowane) i standardowo uchwyt. Doważyc młynkiem i dać dopałkę. Nie wiem tylko w sumie po co ona ma być. Żebym sobie spokojnie opał dolnik na biodrze czy kamizelce przy holu? Kij #5, długość ok 3.20m. Nie wiem jak takim czymś holuje się większe ryby bo nigdy takiego muchowego "dlugasa" nie miałem w takiej akcji. Może jednak ta dopalka jest potrzebna żeby oprzeć dolnik? Duże ryby zawsze holuje opierając dołem dolnik ale przy kiju #5 i cienkiej żyłce może hol będzie tylko dłonią? Jakoś nie mogę się zdecydować jak to rozgryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Witam.Przy kijach 11' i 12' się przydaje - zwłaszcza jak ma się koło z przesuniętą w tył stopką. Wygodniej się taki kij opiera o przedramię. Po paru godznach "żyłkowania" docenisz.Kijki 9' i 10' mogą się obyć bez koreczka z tyłu.Downlock to faktycznie nieszczególnie dobry pomysł przy kiju do krótkiej - może powodować że kołowrotek pod samym łokciem będzie.Pozdrawiam. Edytowane 19 Marca 2018 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 A przy szklakach czy bamboo jak jest? Tez downlock i jakoś problemów nie ma. Jedynym mankamentem "down" jest to że kija nie postawisz sobie byle gdzie bo młynek i porysujesz. W sumie przy standardowym jest to samo. Chyba będę musiał sobie wziąć na sucho blank i przejść się nad rzekę z dwiema możliwościami zamocowania młynka i wtedy zdecyduje która bardziej mi leży przy łowieniu i holach. Bo holuje się ryby raczej dłonią i przedramieniem? Nawet duże? Czy takim batogiem jest inaczej?Może właśnie przedłużenie dopalką ułatwia ciezki hol większej ryby z uwagi na podparcie jej wlasnie pod łokciem na przedramieniu i nadgarstek nie dostaje tak po dooopie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Witam.No nie jest tak. Kija do krótkiej będziesz całkiem inaczej trzymać w dłoni - nakrywając jej wierzchem rękojeść. Inna też jest pozycja całej ręki w trakcie prowadzenia zestawu.Hol ryby "batogiem" ( ) to jedno - możesz mieć albo nie przez cały dzień łowienia. Ale w tym czasie ciepniesz zestawem i go poprowadzisz ze sto albo dwieście razy na wyciągnętej, wyprostowanej ręce. Czy bedziesz miał nadgarstek luźny w tym czasie czy usztywniony to już poczujesz po dniu łowienia batogiem.Wyważenie zestawu kołowrotkiem przy żyłce to trochę utopia - wyważa się go lepiej, łatwiej i szybciej przesunięciem dłoni po rękojeści.A tak z innej beczki ... główki będziesz tym łowił ? ... ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Nie, lipienie ok 40cm i wyżej. Jednorazowo (wyjazd) za PL. Nad Sanem na razie pilnuje "hamulca" żeby nie puścił bo 40 wejsc zabraknie na koniec roku. Dlatego łowienie na nimfę praktycznie nie wchodzi w rachubę. Może od czasu do czasu sucha ale praktycznie i ten kij nie jest mi już potrzebny. Streamer mi wystarcza na ten czas co mam i na to co mi (wszystkim) wolno za 300PLN rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Powiem Ci Irek jak ja bym uzbroił taki blank.Patrząc na długość i klasę, oprócz nimfy, kij fajnie sprawdziłby sie i do mokrej i jako lekki switch.Dałbym downlocka i "kapsel z gwintem".To taki fajny patent, ze albo dajesz zaślepkę i masz zwyczajnie, lub wyciagasz i wkręcasz Fightin' Buciora - masz kij do mokrej który swobodnie oprzesz o biordo itp. lub wkręcasz dłuższego dopalacza i masz fajnego switcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Ok. Wizualnie najpiękniej wyglada down na drewnie, takie jakie robi np. Recoil czy Dipper. Ale użytkowo, standard plus wkręcana dopałka jest najlepszym rozwiązaniem. Wielu ludzi łowi na "żyłkę" przeznaczonymi do tego kijami ale nikt nie potrafi określić czy to co poniżej korka ma jakieś znaczenie. Szkoda. Będę musiał zdać się na siebie co będzie problemem. Na zawodach już od dawna nie łowię a rekreacyjnie prawie nigdy typowym zestawem "na żyłkę". Pozdrowko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Na zawodach już od dawna nie łowię a rekreacyjnie prawie nigdy typowym zestawem "na żyłkę". A jak wygląda typowy zestaw na żyłkę? Mógłbyś go opisać? Edytowane 20 Marca 2018 przez mart123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pumeks Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Hej Arek. Wysłałem Ci na email parametry tego mojego patyka . To co poniżej korka Ma ZNACZENIE . w zależności czego potrzebujesz i jak sobie uzbroisz. W Dolniku , FIGTING BUTT możesz zamontować dociążenie , możesz nie montować i założyć cieczcież koło . Mam kilka patyków do ,,żyły" Tak jak opisywałem gdzieś tam w innym temacie. Fajną sprawą jest dodanie przed korek drewienko , przenosi każde puknięcie na końcu zestawu . Pozdr. Tu można zobaczyć jeszcze raz mój opis. http://www.flyt.webd.pl/viewtopic.php?p=131809#131809 Edytowane 20 Marca 2018 przez Pumeks 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Witam.Arek ... coś po łebkach chyba czytasz Podobnież jak Grzesiek pisałem że jak najbardziej (dla mnie przynajmniej) w kijkach 11' i 12' ma znaczenie i jakie. W krótszych niekoniecznie - chociaż to oczywiście może być subiektywna moja opinia.Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Pozwolę sobie dorzucić kilka subiektywnych spostrzeżeń. Ostatnio zaprojektowałem kij 11'' #3 do tej metody, kilka rzeczy zmieniłem w trakcie pracy, dopasowałem tak, by całość grała. Bardzo dobrym pomysłem jest użycie rękojeści ultrafine half wells z cynglem w postaci drewnianego zakończenia. Od tego zacząłem. W tym projekcie sięgnąłem jednak po snub nose half wellsa. Cyngiel jest wykonany z b. twardego drewna różanego i na nim spoczywa opuszek palca wskazującego, lub kciuk przy zmianie położenia dłoni. Za tę opcję lubię ten profil. Drewniany cyngiel pozwala lepiej wyczuć brania, puknięcia przenoszone z grafitu. Wybór ten nie był dyktowany względami estetycznymi. Uchwyt jest ciężki - wykonany ze stabilizowanego egzotyka, jubilerka nickel silver. Waga rękojeści to 14 g, uchwytu 25 g. Ten odcinek kija waży waży 69 g. Pozostałe trzy odcinki 32 g. Całość zamyka się w 101 g, przy wadze blanku 58 g. Proporcje wagowe są tak dobrane, by wędka komfortowo balansowała kręcioł 90-120 g. Piszę o rozłożeniu wagi, bo to samo wędzisko z tańszymi komponentami uchwytu jestem w stanie odchudzić o 15 g, ale balans byłby kiepski, natomiast marketingowo 85 g przy dł. 11'' - "sukces". Proszę pamiętać, że firmowy fighting butt to element dociążający w zakresie 14-25g. Użycie fb wg mnie ma sens, gdy używamy uchwyt uplock z lekkich czyli tanich materiałów jak alu czy niestabilizowane drewno. Ten trend dominuje w masowej produkcji wędzisk i jest widoczny w wielu "wykonach" pracownianych. Owszem, ktoś można to potraktować jako lekki i estetyczny dodatek, ale mnie zwyczajnie ta kulka przy tej metodzie uwiera. Nie krytykuję tego pomysłu, dla mnie do streamerowego kija jest ok. Krótki odcinek prezentowanego uchwytu wystarczająco komfortowo opiera się na przedramieniu. Korek kończy się na przegubie dłoni i przedramienia. Edytowane 20 Marca 2018 przez randomrodmaker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pumeks Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Bardzo dobrym pomysłem jest użycie rękojeści ultrafine half wells z cynglem w postaci drewnianego zakończenia. Fajnie to wygląda , próbowałeś w wersji ,,stożek " Wydaje mi się , ze wskazujący może lepiej leżeć . Uchwyt Koła u Ciebie petarda ! Fotki Batsona RX 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Grzesiu, próbowałem i wyglądało to fajnie, podobnie jak na Twoim kiju,ta rękojeść ultrafine jest właśnie pod uplock.Zdecydowałem pójść, trochę z przekory i ciekawości w inną koncepcję,sprawdziła mi się w innym kiju.Z tego powodu nie zamontowałem hook keepera, lepiej wygląda w takim układzie jak na kiju od Michała, mój jest bardziej w klimacie minimalizmu.Jak pisałem robiłem różne przymiarki klejąc komponenty taśmą i badając zachowanie kija z różnymi kręciołami.To drewienko jest lżejsze i dłuższe - Koa.Fota z telefonu: Edytowane 20 Marca 2018 przez randomrodmaker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pumeks Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Piękna sprawa . Taki temat i wykonanie podoba mi się bardzo. Pozdrawiam ! Edytowane 20 Marca 2018 przez Pumeks 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Dzięki, robota Michała w klimacie i pierwsza klasa, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi