Skocz do zawartości

Sezon podlodowy 2016/17

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zrobiłem dzisiaj mały rekonesans na moim 7 hektarowym bajorku i jestem pełen optymizmu na razie 7cm, dzisiaj trochę odpuściło jutro też, natomiast od czwartku ma ładnie pomrozić w dzień około -7 a w nocy ponad -10, tak więc myślę że w piątek po południu wybiorę się i dam znać co i jak.

A co u reszty słychać? jak pokrywki na waszych łowiskach? był ktoś poganiać za okonkami?

Pozdrawiam :good:

Wy się panowie cieszycie z lodu ale weźcie pod uwagę, że tylko wy wypuszczacie a większość ryb skończy tak  <film usunąłem żeby nie psuł>

Przykre ale prawdziwe, dla tych co zwrócą im wolność i pozwolą się nimi cieszyć innym, oraz dadzą im spokojnie dotrwać do ich "pory" życzę okazów.

PS. Co prawda filmik prosto z Hammerryki ale gómofilce nie wrzucają chociaż....

O tego szukałem https://www.youtube.com/watch?v=bxCkKmSKcD8 idealnego dostosowania techniki ; )

Edytowane przez Pawelzen

Na Podkarpaciu o 8 rano temp. - 13 i wiatr, wytrzymałem dwie godziny.

Na małej żwirowni lód cieńszy niż się spodziewałem, ok 10-11 cm., strzelający, więc emocje były ;-)

Wynik bez szału: trzy okonie dłoniaki na blaszkę Spinmad z dorobionym rybim okiem. Będzie lepiej!

Na Mazurach rano -19 po południu słonecznie -15  na mniejszych jeziorach łowią ,śniardwy zamarzło ale nie wiem jaki lód ? ja na rzece przetestowałem w zatoczce świder , nie ostrzony już 2sezon , ale jeszcze da radę :D  lód 7cm. i bez wyników

Byłem dziś zbadać teren, nie wytrzymałem :)  lód 7cm jak szyba, strzelał ale wydaje się mocny. Choć tam gdzie gruntu bym nie miał się nie zapuszczałem. Złowiłem 3 okonki w godzinę, tak że sezon 2017 otwarty:D. Mocno mrozi, tak że do jutra ze 2-3cm lodu pewnie przybędzie :D

i psujemy wątek... Ech, sam się dałem złapać. Panowie - jest wątek o butach, zdaje się niejeden. Darujmy sobie opisywanie obuwia w tym.

Popieram kolegę Dano. Wielu z nas rozpoczęło sezon podlodowy i trzymajmy się tego scenariusza puki trzyma mróz, a temat związany z obuwiem szczegółowo został poruszony na tym forum.

Wracając do tematu ja również dzisiaj rozpocząłem tak gorąco oczekiwany SEZON PODLODOWY przy -12*C  trzy godzinki wytrzymałem i udało mi się złapać dwa pistoleciki, niestety okonie nie chciały dzisiaj skubać ani na złoto, ani na srebro, ani na miedź. to chyba przez ciśnienie bo strasznie wysoko skoczyło. Ale najważniejsze że sezon ruszył i zapowiada się że skorupka będzie ładnie przyrastać bo puki co u mnie na bajorku w Opolskim 9 cm. a dzisiaj w nocy zapowiadają do -18*C teraz jest -15 tak więc zapowiada się ciekawie. :clappinghands:

A jak koledzy na waszych termometrach kresek nie brakuje :rolleyes:

Pozdrawiam.

Nie publikujemy zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym (plus - nie spełniających forumowego minimum)!

Edytowane przez mario

Na Lubelszczyźnie nie było dziś cieplej niż -16...odczuwalna dużo niżej...ja w taką pogodę z domu nie wychodzę :-). W niedzielę ma być ciut bardziej znośnie, pewnie spróbuję. A jeśli ktoś ma nie do końca syberyjskie buty, to "piąteczka" styropianu jako izolator od lodu dużo pomoże.

Dzisiaj z Dawidem ladnych pare godzin na lodzie. Warunki trudne. Jak zaczynalismy to temperatura -23. Kilka bran i malych okoni. Jednym slowem klapa. Pokrywa twarda jednolita dosc gruba. Wy tez macie problem z namierzeniem okoni? Jakby sie potopily. Pojedyncze sztuki narybku tylko sie trafiaja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...